Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 143 kJ / 1 229 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,00 g |
Tuky | 69,78 g |
Vláknina | 15,33 g |
Cholesterol | 216 mg |
Sodík | 317 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 64,35 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 11. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pastýřský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVoK
Moje poznámka
Pastýřský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVoK
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 8 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 17 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 18 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 5 hodinami
Kure pecene
raelggg před 6 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 7 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 7 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mariannamahrik před 8 hodinami
Cuketový perník
ZuzkaBob před 9 hodinami
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 11 hodinami
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 13 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 13 hodinami
Koprová polévka
Kajkajak před 13 hodinami
Tématické fráze:
pastýřský koláč,
pastýřuv koláč,
cottage pie,
pastířský koláč,
sheperds pie recept,
sheperds pie,
cottage pie recept,
anglický masový koláč,
ovcacky kolac,
patýřský koláč,
mleté maso zapečené s bramborovou kaší,
koláč z mletého masa,
shepherds pie,
shepherds pie recept,
koláč z bramborové kaše,
pastyřký koláč,
pastýřův koláč recept,
mleté maso zapečené s kaší,
shepherd's pie,
parstyrsky kolac
Suroviny:
cibule,
česnek,
maso mleté,
rajče,
paprika čerstvá zelená,
kukuřice mražená,
omáčka worcesterová,
hořčice,
sůl,
koření chilli,
pepř mletý,
brambory,
máslo,
sýr chedar
Komentáře (12)
Míšo, posílám bodík a fotky
Ja robim z mleteho kuracieho masa. Hovadzie nejeme a baranie sa mi na to akosi nehodi, to radsej v zazvorovo kokosovej omacke.
Poprvé se tohle jídlo podle Vikipedie objevilo roku 1791 (jak to mohou tak přesně vědět?) pod jménem Cottage Pie. V roce 1870 se poprvé objevuje Shepherd's pie. Vlastně ale abych to taky pojmenoval česky, je to Pastýřův, nebo Pastýřský koláč, ale také Cottage pie, koláč z chatrče nebo boudy, je tím míněna chudobná chýše.
To pořád překládám Vikipedii, ale zároveň si uvědomuji, že v české kuchyni se při vyslovení koláč vybaví sladká dobrota. Tak tedy sladké tohle rozhodně není, ale dobrota to je.
Zásadně se vždy jedná o dušené maso, mleté či jemně pokrájené, se zeleninou zamíchanou nebo ne. Původní a pravý anglický Shepherd's pie byl, protože pastýři tam byli vlastně jen a jen ovčáci, připraven z, a teď schválně napíšu ovčího masa. V češtině totiž je vše skopové, ale angličtina rozlišuje lamb – ovci a mutton – berana. Protože beraní maso je silně, no, abych neurazil tak napíšu aromatické, musel se pochopitelně lišit i způsob přípravy.
A abych to zjednodušování nepřehnal, trochu to zase zesložitím. Shepherd's pie je připraven, jak už jsem řekl z ovčího masa, Cottage pie je z hovězího.
Ve starých kuchařkách se tohle jídlo popisuje jako připravené z nedojedených zbytků pečeného hovězího v misce vyložené bramborovou kaší a také bramborovou kaší pokryté, pak zapečené.
inak ja som prekvapena, ja som si vzdy myslela, ze pastiersky kolac je najako robeny s listkoveho cesta....rozhodne davam na vyskusacnie