Zelňačka
Polévka je grunt a zejména v chladných zimních měsících přijde vhod. Není nic lepšího než pořádná zelňačka doplněná bramborem nebo masitou klobásou. Životabudič, na který není potřeba žádná exotická přísada. Přesto, nebo právě proto, je stálicí jídelníčků.
Suroviny pro 5
5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 420 kJ / 578 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,31 g |
Tuky | 22,17 g |
Vláknina | 21,50 g |
Cholesterol | 32 mg |
Sodík | 116 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 68,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli nakrájíme na drobno, na sádle ji orestujeme do sklovita, zaprášíme mletou paprikou, zamícháme. Papriku necháme jen zpěnit.
Krok 2: Ihned přidáme trochu vody a překrájené zelí. Uvaříme do poloměkka.
Krok 3: V jiném hrnci v osolené vodě uvaříme na kostky nakrájené brambory, taktéž do poloměkka.
Krok 4: K zelí přidáme brambory i s vodou, ve které se vařily. V hrníčku rozmícháme sladkou smetanu (12%) s trochou vody a se 2 lžícemi hladké mouky. Za stálého míchání nalijeme k zelí. Za občasného promíchání dobře provaříme, asi 20-25 minut.
Krok 5: Nakonec ochutnáme a podle potřeby přidáme pár kapek octa nebo trochu cukru, případně ještě opepříme a pokud je třeba, tak dosolíme.
Zveřejněno 22. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zJ8
Moje poznámka
Zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zJ8
Nejnovější recepty
Krémová mrkvová polévka s mozzarellou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 9 hodinami
Hermelín ve slanině
Přidáno před 11 hodinami
Řecké bifteki s citronovými bramborami a tzatziki
Přidáno před 12 hodinami
Grilované kuřecí à la šavarma
Přidáno před 14 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 15 hodinami
Sekaná s mrkví a polentou
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Panna cotta - italský dezert
LouLou před 28 minutami
Brokolicová polévka s parmazánem
MirkaP před 3 hodinami
Řecké bifteki s citronovými bramborami a tzatziki
Moanka před 4 hodinami
Těsto na pizzu
tinakajfoszova před 4 hodinami
Jablkovo-ořechová bábovka
HankaR. před 5 hodinami
Lečo
Lenka Sedlackova před 5 hodinami
Plněné pečené batáty
evahy před 5 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka s klobásou pohlreich,
zelnačka polévka s klobásou,
zelňačka polévka,
zelňačka polévka,
polévka zelňačka,
polévka zelňačka,
zelňačka s klobásou,
jak se dělá zelnacka,
jak se vaří zelnačka,
zelňačka-recept,
zeleňačka,
zelnačka bílá,
nejlepší polévky recepty zelnacka,
polévky recepty,
červená zelnačka,
bílá zelnacka,
zalnacka,
domaci zelnacka,
zelnacka polevky recept,
zelenačka recept
Suroviny:
sádlo,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
ocet,
cukr,
paprika sušená sladká,
brambory,
zelí,
smetana sladká,
mouka hladká
Komentáře (36)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Co se týká klasické bílé polévky tak se u nás vařila Kyselica s Bramborem a pokus se dalo zelí tak to byla střapačka. Ale zelňačka vždy s masem.
Brambory se totiž v kyselém prostředí špatně vaří.
Lídl mívá kvalitní maso i uzeniny, to je fakt. Já tam nenakupuju, protože ho mám neskutečně z ruky.
Františka: S balenýma to není o moc lepší a já je nepreferuju. Ale když už, tak skutečně kvalitní balené šunky mají - alespoň u nás v Čechách - v Lidlu.
Františka: A co mám číst? Nápisy v pultu zní výběrová, luxusní apod. .... Složení výrobku mi maximálně napíší na cedulku, kterou zalepí balíček s již zakoupenou uzeninou! Cena? Výrobek s označením výběrová, luxusní šunka určitě není prodáván za nízkou cenu!!! Proč by se však takové nekvalitní výrobky neprodávaly, když je lidé kupují!
Rozhodně však nechci tvrdit, že ta klobása na tom bude lépe než buřt. Jen se mi prostě do zelňačky hodí víc. Myslím, že tam patří buď klobása nebo uzené.