Jihočeské zelňáky
Čekáte návštěvu a rádi byste připravili slané pohoštění k vínu či pivu? Vyzkoušejte jihočeské zelňáky s poctivou porcí škvarků. Zelné placky najdete v osvědčených receptech snad každé babičky a není divu, jsou opravdu výborné.
Postup přípravy
Krok 1: Včas předehřejeme troubu na 200 °C.
Krok 2: Mouku dáme na vál. Přidáme okapané a pokrájené zelí, sádlo, škvarky, sůl a kmín.
Krok 3: Vypracujeme hladké těsto. Dle potřeby postupně přidáváme mléko.
Krok 4: Hotové těsto vyválíme na plát o tloušťce zhruba 1 cm.
Krok 5: Z těsta tvořítkem (nebo obrácenou skleničkou na víno) vykrájíme kolečka, která klademe na vymaštěný plech.
Krok 6: Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme zhruba 30 minut dorůžova.
Krok 7: Nejlepší jsou druhý den, když se pěkně uleží.
Zveřejněno 18. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jihočeské zelňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pr2
Moje poznámka
Jihočeské zelňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pr2
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Belgické lanýže
Přidáno 15. 12. 2025 18:05:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 28 minutami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 49 minutami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 50 minutami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 1 hodinou
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 2 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 2 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 2 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 2 hodinami
Krkovička po staročesku
katadanisova11 před 3 hodinami
Perníčky,které jsou hned měkké
Noumik před 3 hodinami
Tématické fráze:
domácí zelňáky,
recept na pravé zelňáky,
zelńáky na plech recept,
zelňáky z listového těsta,
zelniky,
staročeské zelníky,
zelníky z kyselého zelí se škvarkama,
recepty-zelnáky,
keramický hrnec zelnák,
zelňáky s tvarohem,
recept na domácí zelňáky,
zalňáky,
těsto na zelnáky,
zelňáky-recept,
zelky,
smažené zelnáky,
zelňáky z kysaného zelí,
zelnace,
zeláky recept,
recept-zelňáky
Suroviny:
zelí kysané,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
sádlo,
škvarky,
sůl,
kmín drcený,
tuk
Komentáře (18)
Kazdy je dela malinko jinak. My milujeme tenhle.
250 g kysaneho zeli
300 g polohrube mouky
2 lzice sadla
1 hrst skvarku
1 vejce
sul
pepr
ze zeli vymackame vodu a pokrajime na kratke kousky.
vse smichame, vyvalime placku 3mm tlustou. nakrajime radylkem na obdelniky nebo vykrajujeme kolecka. Peceme v troube cca. na 200 C doruzova.