Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 443 kJ / 2 018 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 40,00 g |
| Tuky | 32,00 g |
| Vláknina | 35,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 10 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 375,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Recept na mražené kroupy jsem jednou našla na netu a trošku si ho upravila. Kroupy několikrát vypereme. Mohou se i namočit, pak je kratší doba vaření. Někdo vodu z namáčení slévá a zalévá novou – zbavíme se tak částečně nadýmavých složek, ale také části živin.
Krok 2: Kroupy dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme olej a sůl a necháme vařit asi hodinu (pokud je budeme ještě zapékat) nebo třeba hodinu a půl (pokud chceme dělat např. kaši).
Krok 3: Stačí ochutnat a poznáme, zda jsou dostatečně měkké. Není potřeba je míchat.
Krok 4: Nechají se také uvařit v tlakovém hrnci, od počátku varu asi 20 minut.
Krok 5: Pokud na uvařených kroupách zůstala ještě voda, slijeme ji a můžeme použít třeba do polévky.
Krok 6: Kroupy necháme vychladnout a naporcujeme je do mikroténových sáčků. Já dávám po 250 g do sáčku.
Krok 7: Mražené kroupy upotřebíme nejlépe do zeleninové polévky, bramboračky, jitrnicové polévky, ale i jinde. Díky přidanému oleji se neslepí a ve vroucí vodě opět rozdělí.
Krok 8: Kroupy se nechají přidat ke každému jídlu, ať slanému, či sladkému.
Krok 9: Promíchat s přílohou (např. s bramborami, bramborovou kaší, rýží, těstovinami, dušenou nebo restovanou zeleninou, cibulkou a houbami nebo jako další příloha. H
Krok 10: odí se naprosto ke všemu, i k masu s omáčkou.
Krok 11: Pro upotřebení naslano je možné přidat k vaření třeba bujón, cibuli nebo je uvařit v masovém vývaru.
Krok 12: Když je necháme rozmrazit, použijeme je například do jogurtu, nebo je ohřejeme, posypeme strouhaným tvarohem, cukrem, případně přidáme trošku másla.
Krok 13: Můžeme je zapéct se švestkami, jako se dělá rýžový nákyp. Určitě ten, komu kroupy chutnají, přijde na různé způsoby využití.
Zveřejněno 9. 3. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mražené kroupy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VkD5
Moje poznámka
Mražené kroupy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VkD5
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 4 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 18 hodinami
Sladké snídaňové briošky
Přidáno před 18 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 19 hodinami
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno před 20 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 10 minutami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 18 minutami
Hrníčková bábovka
Barun před 48 minutami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 1 hodinou
Panenka pečená v pepřové omáčce
markuschka79 před 2 hodinami
Zelňačka (klasika)
Darwin před 2 hodinami
Bílková bábovka
Pavluska75 před 3 hodinami
Klobásníky
Krista56 před 4 hodinami
Svíčková na smetaně
HarryHole před 5 hodinami
Tématické fráze:
kroupy,
jak uvarit kroupy,
kroupy recept,
jak se vaří kroupy,
vařené kroupy,
varení krup,
kroupy recepty,
recepty z krup,
doba vaření krup,
jak dlouho vařit kroupy,
jak dlouho se vaří kroupy,
jak vařit kroupy,
kroupy doba vaření,
vaření krup recept,
jsou kroupy nadýmavé,
recept na vařené kroupy,
kroupy vařené,
co jsou kroupy,
kroupy vaření,
vaření krup v parnim hrnci
Suroviny:
kroupy ječné,
olej,
voda,
sůl
Komentáře (4)