Mražené kroupy

aninaz Kuchařka: aninaz

Ostatní 3 názory

Suroviny

500 g ječných krup
2 lžíce oleje
minimálně dvojnásobné množství vody
1 rovná lžička soli
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Recept na mražené kroupy jsem jednou našla na netu a trošku si ho upravila. Kroupy několikrát vypereme. Mohou se i namočit, pak je kratší doba vaření. Někdo vodu z namáčení slévá a zalévá novou – zbavíme se tak částečně nadýmavých složek, ale také části živin.

  2. Kroupy dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme olej a sůl a necháme vařit asi hodinu (pokud je budeme ještě zapékat) nebo třeba hodinu a půl (pokud chceme dělat např. kaši).

  3. Stačí ochutnat a poznáme, zda jsou dostatečně měkké. Není potřeba je míchat.

  4. Nechají se také uvařit v tlakovém hrnci, od počátku varu asi 20 minut.

  5. Pokud na uvařených kroupách zůstala ještě voda, slijeme ji a můžeme použít třeba do polévky.

  6. Kroupy necháme vychladnout a naporcujeme je do mikroténových sáčků. Já dávám po 250 g do sáčku.

  7. Mražené kroupy upotřebíme nejlépe do zeleninové polévky, bramboračky, jitrnicové polévky, ale i jinde. Díky přidanému oleji se neslepí a ve vroucí vodě opět rozdělí.

  8. Kroupy se nechají přidat ke každému jídlu, ať slanému, či sladkému.

  9. Promíchat s přílohou (např. s bramborami, bramborovou kaší, rýží, těstovinami, dušenou nebo restovanou zeleninou, cibulkou a houbami nebo jako další příloha. H

  10. odí se naprosto ke všemu, i k masu s omáčkou.

  11. Pro upotřebení naslano je možné přidat k vaření třeba bujón, cibuli nebo je uvařit v masovém vývaru.

  12. Když je necháme rozmrazit, použijeme je například do jogurtu, nebo je ohřejeme, posypeme strouhaným tvarohem, cukrem, případně přidáme trošku másla.

  13. Můžeme je zapéct se švestkami, jako se dělá rýžový nákyp. Určitě ten, komu kroupy chutnají, přijde na různé způsoby využití.

Poznámka

- Kroupy jsou levné, ale zdravé, jednoduché na přípravu, mají mnohostranné využití.

- Mražené kroupy můžeme mít kdykoliv po ruce a prakticky okamžitě upotřebit.

- Pro použití naslano kroupy proplachuji po uvaření vodou (není to však nutné, záleží na vaší chuti).

- Z půl kila krup získáme asi 2 kg krup vařených, takže asi 7-8 sáčků.

- Kroupy jsou úžasné na trávicí obtíže (např. zácpa), ale dělají dobře i cévám.

- 100 g vařených krup obsahuje asi 120 kcal.

- Tak, a teď když jsem je tak vychválila, tak mě prosím nekamenujte, když někomu nebudou chutnat. 

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mražené kroupy

  • Zdeninda Zdeninda

    Také vařím kroupy "do foroty",dávám zmrazit ve velkých kelímcích od jogurtů.Je to praktické,rychlé do polévek i třeba na cibulku s houbami a pod.:-))

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja tiež mrazím krúpy pravidelne. Varím bez oleja, nepovažujem to za potrebné - beztak sa rozlepia počas ďalšej úpravy. Vždy si uvarím väčšie množstvo, naporcujem do vrecúšok a šup do mrazničky. Považujem to za praktické - používam hlavne ako zavárku do polievky (držková z václaviek, zeleninová a pod.)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

Tématické fráze: kroupy jak uvarit kroupy kroupy recept jak se vaří kroupy vařené kroupy varení krup kroupy recepty recepty z krup doba vaření krup jak dlouho vařit kroupy jak dlouho se vaří kroupy jak vařit kroupy kroupy doba vaření vaření krup recept jsou kroupy nadýmavé recept na vařené kroupy kroupy vařené co jsou kroupy kroupy vaření vaření krup v parnim hrnci