Špenát
Což takhle dát si špenát? Ať už z čerstvých listů nebo mraženého protlaku, špenát se v českých rodinách připravuje už celá desetiletí a každý má ten svůj oblíbený recept. Připravte si jej na Zelený čtvrtek, podle pranostiky se budete po celý rok těšit plnému zdraví.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 790 kJ / 667 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 15,88 g |
Tuky | 50,13 g |
Vláknina | 8,53 g |
Cholesterol | 294 mg |
Sodík | 911 mg |
Sůl | 2,21 g |
Sacharidy | 36,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zmražený špenát necháme lehce povolit.
Krok 2: Špek nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a opečeme na něm cibuli a špek. Jakmile je cibule dozlatova opečená, přidáme 2 lžíce hladké mouky a usmažíme jíšku.
Krok 4: Přidáme mléko a dobře rozmícháme, až vznikne hladký bešamel.
Krok 5: Přidáme špenát a na mírném ohni mícháme, až se úplně povolí a spojí s bešamelem.
Krok 6: Vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Mezitím oloupeme česnek a prolisujeme ho do špenátu.
Krok 7: Směs osolíme, opepříme a na závěr vmícháme vejce. Vše necháme ještě asi 5 minut provařit.
Krok 8: Podáváme s vařeným vejcem a bramborami.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špenát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pRX
Moje poznámka
Špenát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pRX
Nejnovější recepty
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 8 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 12 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 16 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 6 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 6 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 10 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 11 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 12 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 12 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 13 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 13 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 14 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Tématické fráze:
špenát,
špenát recept,
recept na špenát,
recept špenát,
spenat recepty,
špenát z protlaku recept,
špenát z protlaku,
recepty ze špenátu,
špenátový protlak recept,
recepty špenát,
špenátové recepty,
špenat top recepty,
špenátové mufiny,
recepty se špenátem,
recepty na spenat,
spenat jako priloha,
hrníčkové mufiny,
špenát do mrazáku,
špenát příloha,
špenát příloha
Suroviny:
protlak špenátový,
mouka hladká,
vejce,
mléko,
pepř mletý,
sůl,
česnek,
cibule,
špek,
olej
Komentáře (14)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Strouhanka je ideální vychytávka, stačí dát na cibulku špenát, až se rozmrazí, zalít trochu mlékem a přidat strouhanku. Za chvíli je to hotovo. Vajíčko už je zbytečné a podle mého názoru i masox, stačí dobře okořenit.