Hlučínské koláče

casino Kuchař: casino

60 porcí Moučníky , Kynuté 24 názorů

Suroviny

Těsto:
600 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky
250 g cukru krupice
150 g másla (Hery)
50 g sádla
50 g oleje
80 g droždí (2 kostky)
20 g soli (3 KL)
asi 500 ml mléka
3 žloutky
Na pomašlování koláčů:
1 vejce
4 polévkové lžíce mléka
Posypka:
600 g hladké mouky
300 g másla (Hery)
300 g práškového cukru
1 žloutek
Nádivky:
(na uvedenou dávku z 1 kg mouky, je potřeba minimálně 1,5 kg náplně, povidlové méně)
Tvarohová:
1 kg tvarohu
200 g práškového cukru
4 žloutky
100 g rozinek
sůl
citronová kůra
smísit a vmíchat 100 g rozpuštěného másla
Maková:
500 g mletého máku
1 l mléka
200 g cukru
100 g rozinek
sůl
citronová kůra
skořice (badyán)
povařit a vmíchat 150 g rozpuštěného másla
rum
na zahuštění perník, piškoty
Povidlová:
500 g povidel
cukr krystal dle chuti
sůl
75 g rozpuštěného másla
rum
k zahuštění pomleté piškoty, perník
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smícháním surovin nachystáme posypku a dáme do chladna.

  2. Nachystáme náplně.

  3. Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme z části vlažného mléka, 1 KL cukru a kvasnic vzejítý kvásek a v teplém mléce rozmíchané žloutky a cukr.
    Zpracujeme těsto a na závěr do něj po částech zapracujeme vlažné roztopené tuky. Těsto vypracujeme, až je hladké a necháme kynout.
    Po vykynutí propracujeme a necháme 15 minut kynout.
    Pak znovu propracujeme a 15 minut necháme kynout.

  4. Uždibujeme těsto a dlaněmi tvarujeme kuličky které necháme na vále krátce kynout.
    Z těsta tvoříme placičky, zabalíme do nich náplně a dobře uzavřeme.
    Klademe na pečící papír na plechu švem dolů (povidlové švem nahoru) a necháme ještě chvilku kynout. Pak těsto s náplní zploštíme do tvaru koláčků a potřeme vejcem.
    Do středu koláčku dáme kuličku z posypky a kolem klademe z posypky vytvořené „okvětní lístky“ do tvaru kytičky.
    Plný plech dáme do trouby vyhřáté na 190˚C a pečeme 15-20 minut dozlatova.

Poznámka

Jedná se o slavnostní (tedy drahé…, jenom toho cholesterolu co je v nich!!!) koláče, které se na Prajzké pekly původně asi 15 cm velké. Pro tuto velikost je na jeden kousek potřeba 80–100 g těsta. Na1 ks, v dnešní době obvyklé velikosti, je potřeba asi 40 g těsta a kdo si chce s koláčky opravdu vyhrát, tak vezme 20 g těsta na kus… Stojí psáno, že z 1 kg mouky vyjde 60 až 65 koláčků. Mně se vedle 4 ks maxikoláčů podařilo nacpat na plechy ještě dalších 60 midi a minikoláčků. Práce mi vzala 3 hodiny života! Pravda, s tím zdobením jsem se moc nepáral…

A až po upečení mi doplo, že ta drobenka je vlastně skoro čistokrevné linecké těsto!

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 92 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hlučínské koláče

  • Odeta Wollmanova Odeta Wollmanova

    No, já bych to v porovnání s našimi koláčky, které se dělají na Podluží u našich nenazvala ani drahé, ani moc cholesterolu. Ale vypadají hezky a mohou být dobré :yes: Ale té posypky mi přijde velká dávka.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    zizala: myslím, že do určité doby mohli autoři jako hlavní označit i cizí fotky, to bylo asi omezeno v době, kdy je místo toho začali odstraňovat;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: Určitě jsem u svých receptů takhle několik fotek měnila. Ale zřejmě to bylo v té době, kdy jsem ještě měla moderátorské pravomoci.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    casino: tak zrovna tohle "obtěžování" je to nejmenší, co můžeme lehce zařídit.

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    cathleen:
    No, nerad obtěžuji... :-)
    ...kór dyž už tak su mnohdy otravné jak svítiplyn... 8-(

    zizala:
    Jj, díky Editě si rozumíme :yes: :-)
    Ale škoda, že je tomu tak a ne jinak, že ;-(

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: Nastavit fotku jako hlavní můžete přece sám, po kliknutí na Přidat fotografii sjedete níž a máte tam všechny fotky pod sebou, tak jen označíte / překliknete, která má být hlavní ;-) Mazat nic nemusíte.
    Edit. : Pardon, zmýlila jsem se, cizí fotku nevidíte, takže ji nemůžete označit.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    casino: myslela jsem, že si u svých receptů může o hlavní fotce rozhodnout autor sám (zvolit si hlavní foto), ale pokud nemůžete, stačí napsat....a myslím, že i do komentářů pod recept - prakticky pořád je tu některá z nás a pomůže, fotku přehodí, komentář smázne.
    Nebo pak napsat některé z nás vzkaz ;-)

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    NikolaRep:
    Vaše fotečka je obzvláště vypečená, tak jsem ji umístil na titulní místo:-K

    TECHNICKÁ
    Abych, jako autor a do jisté míry i správce tohoto receptu, mohl umístit na PRVNÍ místo CIZÍ obrázek, smazal jsem SVOJE původní obrázky, uložil CIZÍ obrázek a pak teprve vložil SVÉ původní obrázky.
    Tady to bylo relativně jednoduché (leč pracnější), ale jak postupovat, pokud by CIZÍCH obrázků bylo např. sedm a já bych chtěl dát na první místo ten prostřední z nich...
    1. Je to v možnostech samotného autora? Pokud ano, tak jak se to dělá??
    2. Áááá nééébo výměnu lze provést pouze za spoluúčasti moderátora či dokonce administrátora, he???
    Děkuji:-K

    Odpovědět

  • NikolaRep NikolaRep

    Super. Děkuji moc za recept. Jsem totální amatér a zvládla jsem to ????. Sice mi to trvalo mnohem déle, ale výsledek stojí zato.:yes:

    Odpovědět

  • Zdeněk Zdeněk(neregistrovaný)

    simko.jit: Protože mastná mouka nevezme vodu-mléko atd. Tak tedy až těsto vypije všechnu tekutinu, tak se má dávat omastek. Promaštěná mouka se dává do sušenek a ne do kynutého těsta. Tady se o sušenky nejedná, jako linecké a td.

    Odpovědět

  • simko.jit simko.jit

    Jana Remkova: Jani - a kde jsi byla, když jsem pomalu tři dny na netu hledala jak se tahle drobenka dělá? já původně teda našla název - drobenka kostičky, našla jsem i fotku nějakého pekařství, prý je to jejich specialita. na diskuzích nikdo nevěděl - až mi jedna holčina na dámě napsala ten název hlučínské - a pak jsem hledala a našla recept někde na nějakém rádiu či co to bylo.
    Ale to hledání to mi dalo zabrat, sem snad kvůli tomu aj nespala :-)) a ano recept je super, srozumitelný a hlavně ty fotečky jsou krásné.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Vzhledem k tomu, že hlučínské koláče znám dobře, protože jsem ze SM, musím říct, že je recept super a dobře popsaný:yes:

    Odpovědět

  • simko.jit simko.jit

    tak co já jsem se nahledala receptu jak na takovou posypku. pekla jsem je totiž v červnu a ten recept tu s těmi super fotkami ještě nebyl. takže si ukládám a dávám bodík. a dovolím si přidat fotku.
    pak jsem teda dělala z drobenky už jenom kostičky, protože to správné zdobení mi prostě nešlo.
    Jenom mne ještě zajímá - proč se ten vlahý tuk dává až do téměř vypracovaného těsta? To jsem nepochopila. Já ho tam prskla hned - všechno dohromady do pekárny.

    Odpovědět

  • jarkav jarkav

    Vypadají moc pěkně - vyzkouším.:-))

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl

    Tyhle prajzké koláče znám a k tomu nakousávání - označují je počtem drobenkových špetek - okvětních lístků a na makové se dává kompotovaná třešnička. :-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: recept na kolace hlučínské koláčky čím zahustit povidla hlučinske kynute kolače posypka na hlucinske kolace koláče recept slavnostní koláč slavnostní kolače kolace jak se dělají koláče prajzké koláče hlučinské koláč s tvarohem hlučínské koláče na plech hlušínské koláče čím zahustit jablková povidla drobenka na hlučínské koláče svatebni kolacky hlucinske jak zahustit povidla hlucinska posypka slavnostní koláčky