Kváskový chléb se syrovátkou

Marie Klara Kuchařka: Marie Klara

Domácí pekárna 11 názorů

Suroviny

250 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
250 ml vody
2 lžíce oleje
2 lžíce melasy
200 g pšeničné chlebové mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
150 g hladké mouky
50 g žitné chlebové mouky
2 lžíce soli
2 lžíce sušené syrovátky
1 lžíce kmínu
1 lžíce otrub
4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.

  2. Po signálu můžeme přidat hrst ovesných vloček a 2 lžíce slunečnicových či jiných semínek.

  3. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka

Víc soli je třeba kvůli melase, aby chléb nebyl bez chuti.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 14 až 18 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kváskový chléb se syrovátkou

  • Marie Klara Marie Klara(autorka receptu)

    Cathleen, díky za připomínku o rozlišení žitného kvásku od kvasnicového, hned si to v receptech opravím :yes:

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Jj, po komentíku jan.alois jsem se bála, že jsem mimo mísu;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Ano, žitný kvásek (v podstatě jen zkvašená voda s žitnou moukou) - výborná přísada do chleba:yes:

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Cathleen já jsem dávala níže link na tvůj žitný kvásek, je to ten o kterém píše Marie Klara v případě tohoto chlebíku?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-//Myslím, že bys trochu mohl vážit slova, jane aloisi....každý kuchař se snaží, aby měl jídlo dobré a hezké a to tvé pojmenování "kuchty" si nezaslouží. A pokud vím - tekutina + cukr + droždí JE kvásek, třeba do buchet. Jiný název jsem nikde neviděla....
    Pokud to chci v receptu rozlišit, píšu kvásek a žitný kvásek. Každý ví, o čem je řeč.:yes:

    Marie Klaro, děkuji:-)

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois

    Marie je vidět že víš o čem mluvíš . Některé kuchty říkají kvásek kvasnicím s cukrem a moukou . Tak že sis vysloužila ještě jeden bodík a kytičku.:-K

    Odpovědět

  • Marie Klara Marie Klara(autorka receptu)

    Cathleen, melasa je tam spíš kvůli barvě, ale místo cukru vlastně taky.
    Jane Aloisi, kvásek se dá i koupit a namnožit. Sama jsem se do něj pustila podle stránek www.kvaskovychleb.cz a od té doby, co jej neustále přikrmuji, už chleba bez kvásku vůbec nepeču. Naopak si různé recepty přidáním kvásku upravuji.

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

  • jan.alois jan.alois

    Neškodilo by pro ty co neumí kvásek :-? napsat recept. Je to zdlouhavá práce kvásek ze žitné mouky to trvá asi tři a čtyři dny. Nevím jestli z dnešních drobků starého chleba a žitné moky by šel udělat tak jak ho dělala naše babi do chleba. :-))

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Není tam melasa místo cukru?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Tématické fráze: kvasnicový chleb recept na kvasnicový chleba kvasnicový chléb recept pečeme se syrovátkou kvasnicový chleba pšenično žitný chléb z domácí pekárny s přidáním brambor chléb ze syrovátky buchta se syrovátkou v čem pečeme chleba kvásek ze starého chleba psenicno zitny chleb kvasnicovy melasa z cukrové řepy recept melasa recepty melasa recept zitny chleb se syrovatkou chléb z žitného kvásku chleba z žitného kvásku syrovátka chléb kváskový chléb syrovátka kvásek

Zapomněl/a jsem heslo