

Kváskový chléb se syrovátkou
Suroviny
- 250 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 250 ml vody
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce melasy
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g pšeničné celozrnné mouky
- 150 g hladké mouky
- 50 g žitné chlebové mouky
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce sušené syrovátky
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce otrub
- 4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
Postup přípravy receptu
Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.
Po signálu můžeme přidat hrst ovesných vloček a 2 lžíce slunečnicových či jiných semínek.
Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Víc soli je třeba kvůli melase, aby chléb nebyl bez chuti.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 14 až 18 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kváskový chléb se syrovátkou
-
Cathleen, díky za připomínku o rozlišení žitného kvásku od kvasnicového, hned si to v receptech opravím
-
Jj, po komentíku jan.alois jsem se bála, že jsem mimo mísu
-
Ano, žitný kvásek (v podstatě jen zkvašená voda s žitnou moukou) - výborná přísada do chleba
-
Cathleen já jsem dávala níže link na tvůj žitný kvásek, je to ten o kterém píše Marie Klara v případě tohoto chlebíku?
-
Myslím, že bys trochu mohl vážit slova, jane aloisi....každý kuchař se snaží, aby měl jídlo dobré a hezké a to tvé pojmenování "kuchty" si nezaslouží. A pokud vím - tekutina + cukr + droždí JE kvásek, třeba do buchet. Jiný název jsem nikde neviděla....
Pokud to chci v receptu rozlišit, píšu kvásek a žitný kvásek. Každý ví, o čem je řeč.
Marie Klaro, děkuji -
Marie je vidět že víš o čem mluvíš . Některé kuchty říkají kvásek kvasnicím s cukrem a moukou . Tak že sis vysloužila ještě jeden bodík a kytičku.
-
Cathleen, melasa je tam spíš kvůli barvě, ale místo cukru vlastně taky.
Jane Aloisi, kvásek se dá i koupit a namnožit. Sama jsem se do něj pustila podle stránek www.kvaskovychleb.cz a od té doby, co jej neustále přikrmuji, už chleba bez kvásku vůbec nepeču. Naopak si různé recepty přidáním kvásku upravuji. -
http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/našla jsem recept od Cathleen
-
Neškodilo by pro ty co neumí kvásek
napsat recept. Je to zdlouhavá práce kvásek ze žitné mouky to trvá asi tři a čtyři dny. Nevím jestli z dnešních drobků starého chleba a žitné moky by šel udělat tak jak ho dělala naše babi do chleba.
-
Není tam melasa místo cukru?
-