

Lehoučký pivní kváskový chléb
Suroviny
- 200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 200 ml piva
- 100 ml vody
- 300 g pšeničné chlebové mouky
- 50 g žitné chlebové mouky
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce otrub
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce kmínu
- 4-6 g kvasnic (podle kvality kvásku)
Postup přípravy receptu
Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí. Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Díky kombinaci kvásku, kvasnic a piva kyne dobře i bez cukru.
Chlebík je opravdu jako peříčko.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 10 až 12 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Lehoučký pivní kváskový chléb
-
Pěkný chlebík
+
-
Marie Klara jejda, vůbec nemám v úmyslu tě vypískat!! Ani náhodou!!
My chleby z pekárny náhodou chutnají. Zatím asi nejlepší od Cathleen ten pivní
-
Mě se Tvé chlebíky opravdu líbí
všechny vypadají moooc dobře
-
mě se tvůj chlebík mooooc líbí
posílám další bod
dívala jsem se na fota tvých ostatních chlebů-vypadají podobně možná proto,že tam dáváš celozrnnou,grahamovou či jim podobné mouky a to dělá takový typický reliéf na řezu chlebem..ne
ale chuť bude určitě různá a určitě dobrá
jo,a já taky zkusím bez kvásku,páč,kdoví proč,mám před jeho výrobou respekt
krásný den všem
-
Dík, Ivi, od odbornice chvála potěší
-
Krása!!!
+
-
Marie Klaro - máš moc pěkný ten chlebík.
Čím víc tu přibývá chlebů s kváskem, tak se odhodlávám si ho založit. Ještě jsem úplně nedozrála, ale už mám nakročeno ...
Až se odhodlám, tak tenhle tvůj chlebíček určitě vyzkouším.
+
-
Jani, připouštím, že na pohled se většina mých chlebů neliší. Na chuť už jsou rozdíly patrné a každý si může vybrat podle svých oblíbených surovin. Většinou je lepší se (alespoň v začátcích) inspirovat. A vidět zároveň výsledek na fotce mi taky připadá jako plus.
A zrovna tenhle chleba má úplně jinou konzistenci než většina ostatních, je opravdu jako peříčko. Isahu, vlhký je jen nepatrně po vyndání z pekárny a hutný ani trochu. A taky jsem výjimečně vynechala semínka, která moje dcera zbožňuje.
Přesto mě, holky, klidně vypískejte -
Marie Klara
já sama pekárnu doamácí ještě nemám
, ale receptík je pěkně napsaný, prima zdokumentovaný, tak už jen 3+
-
mně také - to je tou pekárnou, vše stejný tvar a barva...navíc mi všechny chleby z pekárny přijdou moc hutné a vlhké....ale těsta jsou zajímavá, vyzkouším v pekárně jen vypracovat a vykynout a pak péct v troubě na plechu bochník či kulatý pecen....a navrch přidat třeba nějaká semínka - pak bývá chleba s fajn kurkou a je nadýchanější
-
Když mi se ty tvé chleby zdají všechny úplně stejné