Lehoučký pivní kváskový chléb

Suroviny

200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
200 ml piva
100 ml vody
300 g pšeničné chlebové mouky
50 g žitné chlebové mouky
150 g hladké mouky
2 lžíce oleje
2 lžíce otrub
2 lžičky soli
1 lžíce kmínu
4-6 g kvasnic (podle kvality kvásku)

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Díky kombinaci kvásku, kvasnic a piva kyne dobře i bez cukru.

Chlebík je opravdu jako peříčko.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 10 až 12 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

Komentáře k receptu Lehoučký pivní kváskový chléb

  • HankaPu HankaPu

    Pěkný chlebík:yes::yes: +

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Marie Klara jejda, vůbec nemám v úmyslu tě vypískat!! Ani náhodou!!:-O My chleby z pekárny náhodou chutnají. Zatím asi nejlepší od Cathleen ten pivní;-)

    Odpovědět

  • sebena sebena

    Mě se Tvé chlebíky opravdu líbí;-):-K všechny vypadají moooc dobře:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    mě se tvůj chlebík mooooc líbí:-8posílám další bod:-Kdívala jsem se na fota tvých ostatních chlebů-vypadají podobně možná proto,že tam dáváš celozrnnou,grahamovou či jim podobné mouky a to dělá takový typický reliéf na řezu chlebem..ne:-?ale chuť bude určitě různá a určitě dobrá:yes:jo,a já taky zkusím bez kvásku,páč,kdoví proč,mám před jeho výrobou respekt:-Dkrásný den všem:-K

    Odpovědět

  • Marie Klara Marie Klara(autorka receptu)

    Dík, Ivi, od odbornice chvála potěší :-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Krása!!!:yes:+

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Marie Klaro - máš moc pěkný ten chlebík. :yes::yes: Čím víc tu přibývá chlebů s kváskem, tak se odhodlávám si ho založit. Ještě jsem úplně nedozrála, ale už mám nakročeno ... :-D:-D Až se odhodlám, tak tenhle tvůj chlebíček určitě vyzkouším. ;-) +

    Odpovědět

  • Marie Klara Marie Klara(autorka receptu)

    Jani, připouštím, že na pohled se většina mých chlebů neliší. Na chuť už jsou rozdíly patrné a každý si může vybrat podle svých oblíbených surovin. Většinou je lepší se (alespoň v začátcích) inspirovat. A vidět zároveň výsledek na fotce mi taky připadá jako plus.

    A zrovna tenhle chleba má úplně jinou konzistenci než většina ostatních, je opravdu jako peříčko. Isahu, vlhký je jen nepatrně po vyndání z pekárny a hutný ani trochu. A taky jsem výjimečně vynechala semínka, která moje dcera zbožňuje.

    Přesto mě, holky, klidně vypískejte ;-)

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Marie Klara:-Kjá sama pekárnu doamácí ještě nemám:-//, ale receptík je pěkně napsaný, prima zdokumentovaný, tak už jen 3+;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy

    mně také - to je tou pekárnou, vše stejný tvar a barva...navíc mi všechny chleby z pekárny přijdou moc hutné a vlhké....ale těsta jsou zajímavá, vyzkouším v pekárně jen vypracovat a vykynout a pak péct v troubě na plechu bochník či kulatý pecen....a navrch přidat třeba nějaká semínka - pak bývá chleba s fajn kurkou a je nadýchanější :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Když mi se ty tvé chleby zdají všechny úplně stejné:-S

    Odpovědět

Tématické fráze: kváskový chléb čím nahradit kvasnice pivní chléb domácí kváskový chléb pivní chleba kváskový chléb recept pečeme s etou chleba z pivních kvasnic jak nahradit kvasnice pivní chléb s kváskem jak nahradit kvasnice kváskem chleb z pivnich kvasnic kuchařka pečeme s etou pivní chleba z domácí pékárny pivní kvasnice čím nahradit chleba recepty kváskový chléb kvaskový chléb recepty pivni chleb recept recept na kváskový chléb