Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Když máme chuť na štrúdl, ale nechceme ztrácet čas s taženým nebo listovým těstem, použijeme jednoduchý recept na jablečný závin z jogurtového těsta. Velkou předností tohoto těsta je, že se dá ihned zpracovávat a je méně tučné než těsto listové.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 317 kJ / 2 944 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 81,88 g |
| Tuky | 25,60 g |
| Vláknina | 63,60 g |
| Cholesterol | 274 mg |
| Sodík | 1,35 g |
| Sůl | 2,51 g |
| Sacharidy | 564,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt.
Krok 2: Vidličkou tekuté ingredience smícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto.
Krok 3: Dle potřeby ještě přidáme mouku. Těsto na závin je krásně elastické, jemné a netrhá se.
Krok 4: Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly, které přikryjeme utěrkou a necháme chvíli odpočinout.
Krok 5: Mezitím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka.
Krok 6: Na sucho na pánvi orestujeme strouhanku (nebo nastrouhané piškoty).
Krok 7: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Plech na pečení vyložíme pečicím papírem.
Krok 8: Vezmeme jeden díl těsta a na pomoučněném povrchu z něj vyválíme obdélník o síle 2–3 mm.
Krok 9: Na 1/3 těsta nasypeme část strouhanky. Poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá) a posypeme cukry, skořicí, oříšky a rozinkami.
Krok 10: Potom těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dolů nebo dovnitř a přesuneme na plech. Takto pokračujeme i s ostatními díly těsta.
Krok 11: Kdo nechce závin stáčet, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj.
Krok 12: Záviny před pečením potřeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na přibližně 25–30 minut. Těsto při pečení nepraská. Pečeme do světlé barvy. Před podáváním je pocukrujeme.
Zveřejněno 8. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X5Qo
Moje poznámka
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X5Qo
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 1 hodinou
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašská kyselice
Topmoni před 7 minutami
Linecké těsto 3 2 1
kimlo před 10 minutami
Rychlá falešná slepičí polévka z mrkve
Denula před 20 minutami
Veka domácí na chlebíčky
lena1403 před 1 hodinou
Brambory na cibulce se zelím
lukadu před 1 hodinou
Langoše z Maďarska
nomia před 1 hodinou
Buchta Rafaelo
Thebes před 1 hodinou
Domácí vánočka
JanaPav před 2 hodinami
Slané palačinkové jednohubky
[email protected] před 2 hodinami
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 14 hodinami
Tématické fráze:
těsto na štrůdl s jogurtem,
jablkový závin,
jogurtové těsto,
těsto na závin,
těsto na jablkový závin,
jablečný štrůdl z jogurtového těsta,
záviny, štrůdly recepty,
těsto na strúdl,
nejlepší jablkový závin,
jablečný závin z jogurtového těsta,
nejlepší těsto na štrůdl,
štrudl,
jablkový závin s jogurtem,
nejlepsi testo na zavin,
jablkový závin recept,
testo na zavin s jogurtem,
závin jablkový,
štrůdl z jablek,
jablecny zavin z jogurtu,
recept na jablkový závin
Suroviny:
mouka hladká,
jogurt bílý,
tuk hera,
vejce,
sůl,
olej slunečnicový,
mouka hladká,
strouhanka,
jablko,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
brusinky
Komentáře (156)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0