Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kmínový chleba

Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.

Hodnocení receptu je 4,8 (351×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kucerova45 kucerova45

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 612 kJ /
3 970 kcal
Bílkoviny122,80 g
Tuky45,42 g
Vláknina40,86 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy747,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho zmladit. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Krok 3: Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Na plech s pečicím papírem položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut. Krok 4: Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem. Krok 5: Dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme asi 35 minut.

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 17. 9. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (430)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Pekla jsem už podruhé, je moc dobrý 😊

Nevím kde je chyba, ale dělala jsem recept podle údajů váhy a ml, těsto je úplně řídké, tvarovat nejde ani náhodou.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Chleba dělám z poloviční dávky, vydrží mi i týden, když nepřijedou děti 🙂. Jinak chleba už nekupuji a ani poslední patku nevyhodím. Je výborný.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Dnes jsem pekla chleb poprve. Delala jsem 1/2davku.jen cukru a oleje jsem dala stejne. Dala jsem navic 1 lzici jabl.octa. Pekla jsem v zapekaci mise s vikem 30 minu na 200 stupnu,pote bez vika dalsich 30 minut. Chleb je hodne krupavy,ale dobry. Nechala jsem vychladnout na mrizce,jeste teply chleb jsem zabalila do uterky

Na druhý pokus jsem přidal chlebovou mouku. Není to špatné ale kvaskový je kváskový. Takže ho jdu oživit.

Recept jednoduchý, chleba výborný, neměla jsem celé kilo hladké mouky, tak jsem přidala polohrubou, vše ok. Můj první pokus o chleba a povedlo se, formu jsem použila kulatou od staré remosky.

Opravdu výborný , už jiný péct nebudu 😋

Hezky den,prosim,lze si zadelat testo vecer,dat ihned do lednicky (nebo nechat na 40 min. kynout) a pect az rano (po vykynuti)? Moc dekuji. L.

Peču chlebík podle tohodle receptu a vždy se po něm zapráší. Jenom těsto se více lepí proto musím přidat trošku mouky (tak jednu dvě lžíce a postupně). Jinak supr recept.

Tématické fráze:
domácí chleba, recept na domácí chleba, chleba recept, recept na chleba, domácí chléb, domácí chleba recept, kmínový chléb, domácí chleba recepty, kmínový chleba, domácí chléb recept, nejlepší recept na domácí chleba, nejlepší recept na domácí chléb, domácí chléb recept z chlebové mouky, nejlepsi domaci chleba, jak upect domaci chleba, recept na domácí chléb, jak upect chleba, nejlepší domácí chleb, chléb domácí, kminovy chleb recept

Suroviny:
mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, voda, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu