

Řezy - nejen ke kávě
Suroviny
- Piškot:
- 3 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 120 g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 1 rovná lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- Ořechový krém:
- 200 g mletých ořechů
- 1 dl mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce másla
- Karamelový krém:
- 1/4 l mléka
- 1 čokoládový pudink Dr. Oetker
- 1 máslo
- 1/2 Salka (dopředu uvařit uzavřenou plechovku 2 hodiny ve vodě)
Postup přípravy receptu
Piškot: Vejce šleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, ještě zašleháme a nakonec zlehka zamícháme mouku+prášek do pečiva+kakao.
Pečeme na plechu 30x40 cm, vyloženém pečícím papírem při 180-200°C asi 10 min. Upečené nejlépe poznáme, když se pečící papír odchýlí od boků plechu. Piškot po zchladnutí je vhodné trochu pokapat-zvlhčit citronovou vodou.
Ořech. krém: Mléko svaříme chviličku s cukrem, až se rozpustí, přidáme máslo a jakmile vmícháme ořechy, okamžitě sundáme z plotny. Necháme trošku vychladnout-ne do ledničky, špatně by se roztíral.
Karamelový krém: Uvaříme klasicky pudink – ovšem bez cukru. Hodně mícháme, protože vaříme jen ze ¼ l. Máslo trošku vyšleháme, přidáme vychladlý pudink, opět šleháme pěkně do pěny, nakonec zašleháme Salko. Máme jemný a akorát sladký krém.
Na piškot nejlépe vidličkou navrstvíme ořechový krém, a na něj karamelový krém. Ozdobíme strouhanou čokoládou nebo rozpuštěnou pocákáme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: časopis Katarínka extra
Musím tyto řezy doporučit, kdo může ořechy, jsou chuťově přímo sváteční:-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Řezy - nejen ke kávě
-
Zdeněk : Recept jsem dávala v r.2011 - dnes si můžeš koupit zkaramelizované mléko již bez vaření http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/Product...
-
Zdeněk: Nevíš, co je dobré
-
hosta: To si raději půjdu namazat krajíc s máslem
-
Zdeněk : to opravdu slyšíš poprvé, že když vaříš cca 2 hodiny plechovku slazeného mléka ve vodní lázni, tak krásně zkaramelizuje?
-
2 hodiny vařit plechovku mléka ???
-
holubova32:
, čtvrtka plechu nevadí, ale pelech máte doufám celý
Díky a jsem rádaTy jsi dala ořechy nahoru??, nebo nejsou jen pod krémem vidět?
-
výborný moučník
včera jsem udělala a dnes je už jen čtvrtka pelechu
dovoluji si přidat foto
-
Jejda Jahodo mám jen celkové foto dortu, řez se nepodařilo stihnout, no sama jsem byla překvapená, jak krásně to pasovalo k sobě. Ten korpus je vláčný a hezky kakaový a uvnitř dortu je ta dvojbarevná vrstva ořechů a karamelového krému. Ale buďte v klidu, co se týče krásy výrobků, na vás fakt nemám
Jo a jsem neregistrovaný/á, to fotky stejně nejdou přidávat. Ale děkuji za skvělou inspiraci
-
Pralinko, prima jsi to zkombinovala
. Jasně, je na každém, jak si co dochutí. Já nemám právě ráda sladké krémy, tak jsem hledala kompromis. Jsem nadšená tím novým Salkem - tedy, že ho už vyrábí, zatím jsem ho neviděla.
Škoda jen, že nevidím celkový efekt dortu -
Použila jsem z tohoto receptu ten ořechový a karamelový krém na tento výborný korpus http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej..., Krásně to vystačí na naplnění a ozdobení jednoho dortu, tu ořechovou karamelovu vrstvu jsem dala dovnitř. Jen se musím přiznat, že ten karamelový krém potřeboval trošičku přisladit. Použila jsem to nové, rovnou zkaramelizované Salko. Ten krém nemá chybu! Je fakt že samotné máslo se Salkem je strašně těžký a sladký krém, toto odlehčení je výborné.
-
-
Rebi, tak ten se ti povedl!!!!!
-
jahu,já děkuji
jsou moc dobrééé
když ti bylo líto,že manža ty tvoje řezy s vaječným likérem "upozadil"před jahodovýma od Jany R.
,tak tyto chválí do nebe
-
Rebeko, to mne těší, že byly opět na programu.
Ale řekla bych, že je máš stejné - záleží při focení úhel pohledu, fotím spíš zespodu a Ty shora... Celkově jsem je měla asi 4cm, mám méně krému, tak to zkresluje.
Díky -
tak jsem si to zopákla
píkla jsem na menším plechu..piškot byl o něco vyšší než minule,ale ty ho máš vyšší
nevím,v čem nebo kde dělám chybu
nicméněholky ho velmi chválily,takže vlastně o nic nejde
moučník je vážně skvělý