Pampeliškový med
Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 470 kJ / 8 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 000,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků rozprostřeme na plech a odstraníme drobný hmyz, který by na nich mohl zůstat.
Krok 2: Očištěné květy vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme vodou.
Krok 3: Přidáme omyté citrony rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme, zakryjeme a obsah necháme 24 hodin louhovat.
Krok 4: Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko (utěrku) do čistého hrnce.
Krok 5: Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší a má tmavší barvu.
Krok 6: Hotový, ještě horký pampeliškový med nalijeme do malých čistých skleniček, dobře jim otřeme hrdla a pevně uzavřeme víčkem.
Zveřejněno 3. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový med
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RZw
Moje poznámka
Pampeliškový med
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RZw
Nejnovější recepty
Kuličky ze salsiccie se špenátovou rýží
Přidáno před 34 minutami
Lehká cuketová polévka
Přidáno před 37 minutami
Polévka z rajčat se smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Lišky na špeku, pečená dýně s květákem a volská oka (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Řízky z pýchavky
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno 4. 8. 2025 16:57:15
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
gatear před 10 hodinami
Langoše z jogurtu
EvaCh před 11 hodinami
Afrika řezy
dadmilka před 12 hodinami
Cuketová pochoutka
marunda před 12 hodinami
Vdolečky
gabrielamachova23 před 12 hodinami
Salát ze salátových okurek
alan.h před 13 hodinami
Lečo se smaženými vejci
stosmi před 15 hodinami
Švestkové knedlíky
Irena1984 před 16 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
Irena1984 před 16 hodinami
Gratinovaná cuketa s brambory
VeruHat před 17 hodinami
Tématické fráze:
med z pampelišek,
vyroba pampeliskoveho medu,
med z pampelišek recept,
recept na med z pampelišek,
med s pampelišek,
recept med z pampelisek,
výroba medu z pampelisek,
jak dlouho vařit pampeliškový med,
pampeliškový sirup,
jak udělat med z pampelišek,
jak se dela pampeliskovy med,
jak vyrobit med z pampelisek,
jak se dela med z pampelisek,
recept na med,
panpeliškový med,
pameliškový med,
recept na med s pampelišek,
recepty na med,
pampeliskovýmed,
pampeliskový sirup recept
Suroviny:
květy pampelišek,
voda,
citron bio,
cukr krystal
Komentáře (127)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Víte, že v kuchyni nemusíte zpracovávat z pampelišek pouze květy? Využít se dá celá rostlina. Kam, to poradí tento náš článek
Kdy je nejvhodnější doba ke sběru jednotlivých částí pampelišky a jak je zpracovat