Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opilý Izidor

Opilého Izidora zná většina z nás jako mini dortík nebo plněný košíček. Verze řezů vás může díky náročnosti odradit, ale nedejte se, chutnají božsky. Ochutnávat začněte až druhý den, kdy jsou řezy dobře vychlazené.

Hodnocení receptu je 4,6 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 20 min

65 min (45 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech o velikosti 40 × 30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie41 861 kJ /
10 005 kcal
Bílkoviny152,44 g
Tuky697,18 g
Vláknina49,30 g
Cholesterol 3,09 g
Sodík 1,06 g
Sůl2,94 g
Sacharidy663,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Na těsto vyšleháme 150 g másla s cukrem do pěny. Přišleháme žloutky a vmícháme prosátou mouku, kakao, kypřicí prášek a mleté ořechy. Krok 4: Nakonec do těsta přimícháme sníh z bílků. Krok 5: Těsto rovnoměrně rozetřeme na připravený plech. Krok 6: Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15–20 minut. Hotový korpus necháme vychladnout. Krok 7: Po vychladnutí potřeme korpus rybízovou nebo jinou pikantní marmeládou. Krok 8: Z mletých ořechů, cukru, vanilkového cukru a rumu vymícháme náplň a rovnoměrně ji rozetřeme na marmeládu. Krok 9: Na čokoládovou náplň ušleháme nad parou celá vejce s cukrem a kakaem do hustého krému, a necháme ho vychladnout. Nakonec do krému zašleháme změklé máslo. Krok 10: Krém rozetřeme na ořechovou vrstvu a řezy necháme vychladit v lednici. Krok 11: Čokoládu s máslem rozpustíme nad parou a rozmícháme do hladké polevy. Krok 12: Polevu nalijeme na řezy a rovnoměrně ji rozetřeme. Vrátíme do lednice a necháme odležet do druhého dne. Krok 13: Hotové řezy nakrájíme nahřátým nožem na kostičky o velikosti asi 3 × 3 cm a podáváme jako cukroví, nebo nakrájíme na větší kostky a podáváme jako moučník. Skladujeme v lednici.

TIP: Jak skladovat vyloupané vlašské ořechy

Zveřejněno 6. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Opilý Izidor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mBR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Opilý Izidor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mBR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dá se to udělat i bez marmelády, že? Já tu marmeládu v zákuskách nemám ráda.

dělala jsem včera a musím říct, že moc dobrý. Akorát u toho čokoládového krému nevím, kde jsem udělala chybu, musela jsem zašlehat ještě jedno máslo, protože byl moc řídký. Jestli to bylo velikými vajíčky...Ptala jsem se mamky na tento recept a dává do něj 4 žloutky a ne celá vejce. Ale poradila jsem si a bylo to ještě máslovější, tak paráda. Děkuji za připomenutí zapomenutého receptu:-K

Krém u tohoto múčnika považujem za najlepší. Používam na plnenie torty, na parížske rohlíčky, zlepujem s ním linecké, kokosky...proste všade.:yes:

Tak jsem se do něj dnes pustila, mazec. Je to tedy pracné jak blázen, ale moc dobré. Dnes hodně rumové, ale předpokládám, že se do rána rum do těsta trochu vcucne a bude to lepší :) Díky za recept, dávám +1

Izidora jsem ještě nikdy nedělala,mám i recept,ale vždy mi to přišlo dost složité.Ale láká mi to.:-p:-K+1:yes:

F:-pakt tohle je super moučník,děláme ho uš spoustu let určitě to zkuste.

Tento koláčik milujem.Mňam:-p:yes:

No joo, Izidůrek, to je velmi luxusní buchetka.;-) Upekla jsem ho po delší době a trochu si ho upravila. Místo krému z vajec jsem dala pařížskou šlehačku a do ořechové náplně 2 dl rumu. Je to nesmírně lahodné!:yes::yes: Kdo ještě nezkusil, ať neváhá.

izidor je fakt fakt skvely, uz som nan skoro zabudla...aspon si mi ho pripomenula

Děkuji za názor na můj Izidor. Já si myslím, že 1,5 dl rumu stačí. Zbytek rumu si vypijeme zvlášť !:-))

ano....v recepte je tam sakra malo rumu

Protože to je takový luxusnější moučník, dělám stejně, jen dávám do ořechové náplně 2 dcl rumu nebo míchám rum + vaječný koňak, čokoládovou náplň dělám ze 6 vajec, na polevu používám máslo. Krájím na kostičky tak 3x3 cm. Přikládám foto a dávám 1.

Tématické fráze:
opilý isidor, recept na moučník opilý františek, opilý isidor recept, cukroví opilý františek, ožralý isidor, řezy izidor, opilý izodor, rezy opily isidor, moučník izidor, buchta izidor, opilí isidor, cukroví izidor, opilyizidor, opilý františek cukroví, buchta izidor recept, izidor řezy, opily, rezy opileho izidora, řezy izidor recept, moučník opilý isidor

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, máslo, mouka hrubá, kakao, ořechy mleté, kypřící prášek do pečiva, ořechy vlašské, cukr moučkový, cukr vanilkový, rum, cukr krystal, máslo, vejce, kakao holandské, čokoláda na vaření, máslo, marmeláda rybízová, máslo, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu