Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená rajčata v olejové lázni

Sušená rajčata se stávají oblíbenou součástí našich jídelníčků. Využijete je v teplé i studené kuchyni, ale pochutnat si na nich můžete i samostatně. Pokud takto zpracujete přebytky vyzrálých domácích rajčat, připravíte si lahůdku pro zimní sezónu.

Hodnocení receptu je 5,0 (56×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 70 min bez doby sušení

70 min (70 min příprava, bez doby sušení)

8. 8. 2011 17:45

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie13 846 kJ / 3 309 kcal
Bílkoviny20,57 g
Tuky290,79 g
Vláknina38,54 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 153 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy133,78 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Správně usušená rajčata mají pokroucené, zkrabacené okraje, ale nešustí jako např. usušené hříbky. Pakliže se stane, že je přesušíme, nic hrozného se neděje, zalijeme je horkou vodou a necháme cca 2 minutky nabobtnat a dále pokračujeme dle návodu. Samozřejmě že je necháme na sítku okapat.

Zkuste, je to veliká dobrota a určitě vyjde levněji, než předražená v obchodě.

Olej samozřejmě použijeme do různých zeleninových či těstovinových salátů nebo k marinování masa.

Ze 2 kg čerstvých rajčat je cca 260 g sušených.

Pokud sušíte v sušičce, plata je dobré po nějakém čase prohazovat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

clupmi clupmi

9. 8. 2011 11:28

Rajčata sušená na slunci v olivovém oleji s piniovými oříšky jsem objevil sterilované ve skle, když jsem svého času chtěl upéct Rajčatový mazanec dle Panasonicu. Tato domácí varianta může být také dobrá, hlavně vzhledem ke konzervaci a z toho vyplývající trvanlivosti, a i velkému rozsahu použitelnosti.
Jen by to chtělo ta rajčátka utrhnout zralé přímo v Itálii. :-))
Nicméně plusový bodík po zásluze přistál na tvém kontě.
http://clupmi.blog.cz

Romario

9. 8. 2011 10:41

panečku,to je skvěle popsané,přesně pro mě.:-) Tyhle rajčátka můžu samotné s rýží:-p, jen ta cena v obchodech... Určitě ozkouším. Super!:yes:

cathleen cathleen (moderátorka)

9. 8. 2011 10:17

Nadi, super!:yes::yes:

monikaK

9. 8. 2011 10:03

tohle jsem v hubě ještě nikdy neměla:-8:-D:-D

rebeka rebeka

9. 8. 2011 09:42

Vaclav Fronek:Václave,děkuju za důvěru i bodík:-) a ať se daří;-):yes:

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

9. 8. 2011 09:12

Naďo. Letos suším rajčata poprvé a právě mám prvou várku, tak dál s olejem budu pokračovat podle tebe. +bod 24

rebeka rebeka

8. 8. 2011 22:44

michal:ano,dík za upozornění,plata se musí prostřídávat..dopíšu;-):yes:

1974andrea 1974andrea

8. 8. 2011 22:43

rebeka:Chtělas koštnout a nemohla ses k tomu dostat, co:-D:-)):-)). Dík za odpověď

michal

8. 8. 2011 22:40

sušená rajčata dělam spoustu let trochu jednodušeji,pruběh sušení v sušarně je stejný,trouba se mě neosvědčila,snadno se rajčata spálí,ale plata s rajčaty se v sušce musí prostřídávat,
rajčata krájím na osminky,usušená rajčata nacpu do malých skleniček,spolu s česnekem a bazalkou,dělaval jsem je i samotné,
pak je zaliji studeným olivovým olejem a skleničky dám sterilizovat,tot vše,pak už jen užasná bašta:-*

rebeka rebeka

8. 8. 2011 22:40

1974andrea:myslíš v té sklenici:-? no,až do zchládnutí;-)víčko se "vcucne" jsem málem přišla o zápěstí,než jsem se dostala vnu:-D:-D

1974andrea 1974andrea

8. 8. 2011 22:35

rebeka:Nadi a jak dlouho se mají nechat dnem vzhůru? Doufám, že když tomu budu věnovat tolik času a el. energie - nepočítám svojí:-)):-D, tak se to nakonec nezkazí:-O;-)

rebeka rebeka

8. 8. 2011 22:13

1974andrea:vraž to tam:-D:-Dnebooj,já jsem si na sušičku(bačiččinu) vzpomněla taky pozdě:-8:-D

1974andrea 1974andrea

8. 8. 2011 22:11

rebeka:Poptám se ještě po sousedech, jestli někdo nemá sušičku, jinak to holt vrznu do trouby, neboť spoléhat se v letošním létě na slunce není možné:-(.

rebeka rebeka

8. 8. 2011 22:08

jahoda::-D:-D:-D:yes: dej;-) vědět:-)

rebeka rebeka

8. 8. 2011 22:07

1974andrea:Andri,vůbec ne..záleží,jakou máš troubu,s horkovzduchem na cca 60-80st,u např.plynové nejnižší výkon+vrazit vařechu do dvířek:-D:-Daby měla kudy unikat vlhkost;-)
já jsem to riskla,vrazila tam rajčata a šla spát a ráno..vše OK;-):yes:

1 2 3 4 5 6 7

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: sušení rajčat sušená rajčata recept sušena rajčata sušení rajčat v sušičce sušená rajčata v oleji recept jak usušit rajčata recept na sušená rajčata v oleji sušení rajčat v troubě sušená rajčata v troubě jak sušit rajčata recept na sušená rajčata jak naložit sušená rajčata jak spravne susit rajcata jak dlouho sušit rajčata v sušičce sušená rajčata v oleji sušené rajčata recepty bez masa sušená rajčata v sušičce jak sušit rajčata v sušičce jak použít sušená rajčata recept sušená rajčata

Suroviny: rajče, olej olivový, ocet, sůl, sušená bazalka, koření oregáno sušené, tymián sušený, koření provensálské, česnek sušený

TopRecepty.cz

Sušená rajčata v olejové lázni

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M7zG