Vánoční rybí polévka Retro

fb.lib Kuchař: fb.lib

Polévky 11 názorů

Suroviny

Rybí hlava
rybí vnitřnosti
mrkev
celer
petržel
hrách
sůl
máslo
hladkou mouku (na jíšku)
housku (na kostičky)
kousek másla na osmažení
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme trochu hrachu den předtím namočeného. Zvlášť ve slané vodě nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme očištěné rybí vnitřnosti případně i hlavu z ryby.

  2. Když jsou vnitřnosti měkké, vyjmeme je a polévku zahustíme bledou máslovou jíškou. Hrách i s vodou přidáme do polévky.

  3. Maso z hlavy obereme, nakrájíme na kousky a dáme do polévkové mísy a polévku na ně procedíme. Podáváme s osmaženou houskou.

Poznámka

Pokud si pamatuji jak to dělávala prababička, tak hlavu neobírala, že na hlavě je hořké maso od žaber, ale dávala tam vařit s hlavou kousek kapra. Polévku cedila, než tam přidala hrách s vodou a do polévky krájela vařenou kořenovou zeleninu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční rybí polévka Retro

  • Iriska Iriska

    Rybí polévku vařím podle mé maminky a je skoro stejná jako od Simony Kučerové. Ploutve ani ocasy nevařím. A oči taky nee. Nakonec zahustím kapáním, které udělám ze zbylého vajíčka od obalování kaprů.

    Odpovědět

  • porada porada(neregistrovaná)

    Nejlepší je vystřihnout žábry před vařením.Jde to bezvadně.:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cathleen: já vím, četla jsem jeho knížky ;-) Ale vařené žábry se mi špatně vybírají, já hlavu a ostatní vařím hodně doměkka, maso úplně odpadá od kostí a ty žábry se rozpadnou a vadí mi :-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    zizala: hlavy varim i se zabrama, spoustu let a NIKDY nebyl vyvar horky. P.Štepnicka, myslim, i nekde pise, ze zdrave, cerstve zabry horke nejsou.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    fb.lib::-D Frantisku, omlouvat se netreba, priste pouzij vyhledavac - delame to tak vsichni, nebo aspon ta vetsina z nas, kterym na Topkach zalezi. Pokud nevis, jak na to, pisni, rada ti poradim, treba vzkazem.
    Psala jsem, ze maso z hlavy ryb neni horke. Nemyslela jsem tim zabry, ktere s ostatnimi, pro ne stravitelnymi kousky, dostavaji nase koceny.
    Milos Štepnicka napr.pise, ze v nekterych krajich se do hotoveho vyvaru vkladalo i varene rybi oko (brrr :-)) ) a ten, kdo ho v taliri nasel, pak mel stesti...
    Jeste pisnu, ze ve vyvaru vyvarim i omyte ploutve a ocas (ktere pak jdou samozrejme do popelnice).

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Žábry někdo dává jen vyvařit (já je vůbec nedávám - viz níže), rozhodně se nemixují ani nekrájejí do polévky.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    fb.lib:možná jsme si nerozumněli,já žábry do polévky nemixuji,jen dělám vývar,který pak následně použiji pro polévku a oberu trochu masa,ale žábry nééé;-)

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    cathleen:Omlouvám se že jsem zveřejnil takřka stejnou polévku pokusím se to dát do pořádku.Ale co se týče masa na hlavě ryby tak nemáte pravdu.Polévky z ryb hlavně vánočních je krajová záležitost.Třeba na Novobydžovsku odkud pocu´hází moje babička se vařila polévka z ryb krémová.Byla to doslova rybí svíčková a pokud jste do té krémové polévky rozmixovala žábry dostala nahořklou chuť a ničín se to nedalo napravit.Ještě jsem nikoho neviděl aby do rybí polévky nakrájel žábry protože mají nahořklou chuť.Samozřejmě že se mohu mýlit ale budou vánoce jistě všichni budeme vařit polévky tak jsi to můžeme nafotit a vyjasnit.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Františku, vyhledáváš podobné recepty? Tenhle tu už je http://www.toprecepty.cz/recept/6718-vanocni-rybi-.......a na hlavě opavdu žádné hořké maso není. Takhle se vánoční polévka vždy vařila u nás doma a až z knih p.Štěpničky jsem se dozvěděla, že je to staročeská rybí polévka

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Já hlavu obírám a dávám do polévky maso z líček,nikdy jsem polévku hořkou neměla,samozřejmě,že je na hlavě málo masa,tak přidávám i třeba hřbetní kost,když se kapr filetuje;-),ale jinak polévku dělám přeci jen trochu jinak,dělám vývar a pak kořenovou zeleninu restuji na másle,přidám vývar,obrané maso a na závěr trochu krupičky jen malou hrst a jedno vejce,na talíři pak ještě zelenou petrželku;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Žábry hořké nejsou, ale po uvaření se špatně vybírají. Já je vytrhávám ještě syrové. Pokud je polévka nahořklá, tak vždycky od špatně odebrané žluči ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: hořká rybí polévka rybí polévka podle štěpničky babicovy dobroty – rybí polévka vanoční polevka rybí žábry vanoční rybí polévka rybí polévka štěpnička rybí polévka vanocní co se dává do rybí polévky rybi polevka zabry rybí polévka rybí polévka z kapra podle štěpničky rybí polévka od štěpničky vánoční rybí polévka video žábry u kapra nejlepší rybí polevka vánoční rybí polévka z kapra video hořká polévka vánoční polévky rýbý polévka

Zapomněl/a jsem heslo