

Vánoční rybí polévka Retro
Suroviny
- rybí hlava
- rybí vnitřnosti
- mrkev
- celer
- petržel
- hrách
- sůl
- máslo
- hladká mouka (na jíšku)
- houska (na kostičky)
- kousek másla na osmažení
Postup přípravy receptu
Uvaříme trochu hrachu den předtím namočeného. Zvlášť ve slané vodě nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme očištěné rybí vnitřnosti případně i hlavu z ryby.
Když jsou vnitřnosti měkké, vyjmeme je a polévku zahustíme bledou máslovou jíškou. Hrách i s vodou přidáme do polévky.
Maso z hlavy obereme, nakrájíme na kousky a dáme do polévkové mísy a polévku na ně procedíme. Podáváme s osmaženou houskou.
Poznámka od kuchařky
Pokud si pamatuji jak to dělávala prababička, tak hlavu neobírala, že na hlavě je hořké maso od žaber, ale dávala tam vařit s hlavou kousek kapra. Polévku cedila, než tam přidala hrách s vodou a do polévky krájela vařenou kořenovou zeleninu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánoční rybí polévka Retro
-
Dajda: Teprve vývar z hlav dá rybí polévce šmrnc. Vývar z rybích filetů je - slušně řečeno - nedokonalý.
-
fb.lib: Proboha, nikdo nikde přece netvrdil, že do polévky se žábry mixují. Několik kuchařů tady jen tvrdilo, že vaří kapří hlavy včetně žáber a vývar hořký není. To tvrdím i já a vařím hlavy včetně žaber každoročně. Do polévky se z hlavy obere jen čisté maso; kosti, žábry apod. se vyhazují. Proč by se měly žábry mixovat, nechápu. To už bych mohl namixovat celo hlavu a třeba i ploutve s ocasem. Dobrý mixer ba to zvládl. Dobrý kuchař by to nikdy neudělal.
-
A blízko, blizoučko Štědrý den...
Na tu rybí hlavu moc pyšný nejsem, ale koukám, že jste to přežili aniž byste mě kamenovalihttps://www.labuznik.cz/recept/stedrovecerni-rybi-...
Snad spolknete i následující:
Netvrdím, že vývar (v tomto případě rybí vývar) je grund, ale pořádný vývar je lepší než cosi z jedné kapří hlavičky, tří ploutviček a jednoho ocásku
Obyčejně domů dovleču dva živoucí kousky (a ke každému přikoupím 2 kapří hlavy). Po uspání gumovou paličkou je nožem do žaber vykrvím. Pak je vyvrhnu. Žluč vyhodím. Tedy vyhodím POUZE žluč a vnitřní sádlo, je-li jaké přítomno. Jednoho kapříka nasekám i s "kožuchem" na podkovy, druhého stáhnu (to pro ty, kteří neradi řízky s kůží), skrojím filety, překrojím ypsilonky a maso nakrájím na porce.
A ten vývar?
Zkontroluji barvu žaber (rudé jsou OK), vše poctivě vyperu a dám VŠE (vč. stažené kůže) vařit do studené vody vč. skeletu po filetování; přidám trochu divokého koření a pár cibulí ve slupce.
No vida, už pár minut je tu Štědrý den... -
Eja57: Moje prababička prý kupovávala hlavy a dělala je na černo. Tak to si opravdu nedovedu představit!
Nicméně polévka uvařená jen z kapřího masa, bez hlav, není úplně to pravé ořechové, alespoň podle mého názoru. Čím více hlav, tím lépe - ale nikomu ho nenutím.
-
MamlajdaD: Také předvánočně zdravím
Moje babička uměla z "ničeho" uvařit skvělý oběd pro třeba šest lidí... Já jsem velký fanda jednoduchých receptů našich babiček a ráda sleduji snahy některých šéfkuchařů je "předvést" v podobě 21.ho století...
-
srettka: no vždyť to říkám odjakživa, domácí tygři jsou prostě osobnosti, moje kočičí carevna za 18 let nevzala do úst nic co vzdáleně připomínalo rybu, tak olivy z mističky na stole, to ano, eidam hrůza neee, goudu ano...
-
Eja57: Neboj, mohla jsem být v klidu. Hlavy jdou u nás kočkám a vnitřnosti taky. Takže polévka opravdu jenom z masa
-
Eja57: Naše polévky jsou si opravdu hodně podobné.
Podívala jsem se na tu fotku od casina a je to vážně povedená fotka, koukám, že casino je šprýmař.
A co se týká použití hlav do polévky, tak ono to je tak, že se naši předci snažili využít (a většinou velice chutně) suroviny, které dnes někteří vyhazují, a to se netýká jen kapřích hlav. Byli šikovní a určitě se za svoje předky nemusíme stydět. Ale každý vaří podle toho, co mu chutná, někdy jen kvůli předsudkům a ke své škodě. Určitě to znáš taky. S tím nic nenaděláme a je jen dobře, že se máme líp, než se měli ti staří a můžeme si leccos dovolit (i vyhodit)!
Posíláím ti krásný vánoční pozdrav!
-
srettka:
a sledovala jsi manžela při přípravě té dobré rybí polévky od začátku až do konce?
-
Mně trvalo dlouho, než jsem kaprovi přišla na chuť. Pantáta vaří rybí polévku, ale když jsem viděla ty hlavy, tak jsem neměla ani odvahu to ochutnat. A předloni manžel udělal rybí polívku jen z kapřího masa a ta byla neskutečně dobrá
-
zizala: jojo...tu myslím
-
Eja57:
Myslíš fotku, kde trčí z talíře celá hlava? Taky jsem měla tu čest, bohužel jen krátce
.
-
MamlajdaD: Dělám hodně podobně...Na rybí vývar důkladně omyté hlavy a kostru po vyfiletování kapříka, táhnu tak hodinku. V definitivním kastrolu na másle na kostičky kořenovou zeleninu do zlatova, zaliji vývarem přecezeným přes jemné síto, oberu hlavy a kostru, přidám, v rendlíku světlou máslovou jíšku, přidám ( do vařící polévky vařící jíšku - poučky to sice říkají jinak, ale u zahuštěných polévek to podle mne neplatí), dochutím solí, trochou bílého pepře a špetkou květu. V jednom kastrůlku uvařím mlíčí, sleji a přidám do polévky. Do dalšího kastrůlku jikry, zaleji trochou polévky, provařím, rozšlehám metličkou a vrátím do polévky. Hotovo. Houstička na másle jako vložka a petrželka navrch. Spotřeba másla je ...no...velká...
Pozn. Ctěné Casino mi k mému receptu na štědrovečerní rybí polévku na Labužníku přidalo dost dobrou fotku, směju se ještě teď když ji vidím...ale bez souhlasu autora nelze... -
Zajímavá debata, tak já také přidám, jak vařím rybí polévku na vánoce. Ve větším hrnci vařím očištěnou jednu nebo i více kapřích hlav (bez žaber a bez očí), spolu s jednou větší oloupanou cibulí vcelku, přidám rybí kostru zbylou po vyfiletování kapra. Ploutve ani tu ocasní nepřidávám. V jiném kastrůlku na oříšku másla opékám, spíše dusím vnitřnosti z kapra (jatýrka, odblaněné jikry pokrájené na kousky - ony se stejně rozpadnou), případně drobně pokrájené mlíči, malinko přisolím a opepřím, přidám i zelenou petrželku. V hrnci, ve kterém se bude polévka vařit, na dalším malém kousku másla trochu opeču na drobné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, to pak zasypu - pokud mám jikrnáče - pohrubou moukou a udělám světlou jíšku. Pokud nemám jikrnáče tak na zahuštění polévky použiji krupici a opékám jí chvíli se zeleninou (náhrada za jikry). Zaliji přecezeným vývarem z hlavy, vymíchám na hladkou řidší polévku a přidám podušené vnitřnosti a maso obrané z líček a zátylku hlavy spolu s masem obraným z kostry. Dochutím a je hotovo. Podávám s kostičkami na másle a oleji osmažené houstičky. Tahle polévka voní po másle a je opravdu dobrá. Přidala bych, ale je tu tolik rybích polévek, bylo by to jako nosit dříví do lesa.
-
A dělám rybí polévku i s hrachem, ale pak už nezahušťuji jíškou, ale přidávám uvařený a na kaši rozmixovaný hrách.