Kadlíkův dušený kel s erteplama

Zeleninová jídla Doba přípravy: hodinka 16 názorů

Zeleninová jídla Doba přípravy: hodinka 16 názorů

Suroviny než se to sní...

1 střední kapusta
trochu sádla
hladká mouka
10 dkg šunkového salámu
3 cibule
přiměřeně brambor
česnek
sůl
kmín
pepř
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolu jsem hodil sádlo a na kostky nakrájený šunkový točeňák.

  2. Až na něm načalo být vidět, že je mu teplo, přidal jsem i nakrájenou cibuli a za občasného prohnání vařečkou na mírném ohni nechal zezlatit.

  3. Z hlávky kapusty jsem odstranil velké sytě zelené listy /schoval do mražáku, na Kadlíkovy masové kelové závitky/, z hlávky vyřezal košťál, a nakrájel na kostky, jak mi to došlo pod nůž. vVsypal jsem do kastrolu, podlil vodou, osolil, okořenil, a nasporo dusil... Očistil jsem brambory, nakrájel na kostky.

  4. Když byla kapusta měkká, a ztratila už původní barvu, opět jsem podlil a nasypal brambory. A opět dusil. Míchal minimálně, abych z vařících se brambor neudělal kaši.

  5. Když byly brambory už na hranici uvařenosti, zahustil jsem troškou mouky, přidal roznačkaný česnek a za chviličku odstavil.

  6. Na talíři okyselil octem, a posypal masíčkem z Kadlíkovy vepřové konzervy. A tím rosolem a sádlem z konzervy následně polil... navzdory puchu z vařených košťálovin v celém domě, na talíři to vonělo krásně. Takhle dělávala kapustu moje máma, a k ní se podávaly hovězí roštěnky. A vzpomínám, jak jsem jako kluk pokřikoval, že to chci víc polít octem... Mrzí mě ovšem, že poslední fotku, už na talíři, jsem omylem vymazal... Takže mám jenom postup. Na té poslední fotce, po vsypání brambor, je vidět ještě dost tekutiny. Vydusila se..

Komentáře k receptu Kadlíkův dušený kel s erteplama

  • Gazpacho Gazpacho

    V školskej jedálni (za komunizmu) nikto dnes nezistí, ako sa im podarilo vytvoriť niečo, čo s Vaším receptom má spoločné len kel. Prenikavo to zapáchalo a hoci škola bola v druhej budove, všetci sme vedeli, čo nás dnes čaká. Tak, ako nám to kuchárky naložili na tanier, tak sme to všetci do druhého okienka, kam sa dávali špinavé taniere, odniesli. Nikto to nejedol a preto vlastne ani neviem, ako kel chutí (alebo nechutí...).
    Odvtedy som sa s kelom nikdy viac nestretol.

    Odpovědět

  • spajsova spajsova

    A mám zítra tip na oběd a ještě k tomu je recept vtipně napssaný.:yes:

    Odpovědět

  • aduskaasiska aduskaasiska(neregistrovaná)

    ....zkusili jste ke kelu volské oko? Moje dcera toto jídlo miluje a dokonce ho musím vařit v neděli, kdy bych si představovala úplně jiný pokrm, důstojnější tohoto svátku:-))) Samo, může být i klobáska i párek, ale hlavně volské oko:-)))

    Odpovědět

  • Vincencie Hájková Vincencie Hájková(neregistrovaný)

    Je to skutečně pochoutka,taky to vařím,ale přidávám podle mé maminky i strouhanou mrkev a petžel,Je to mňamka i k sekané anebo výpečkům.Všem dobrou chuť.:-K:-)):yes:

    Odpovědět

  • ...............recept OK ...............recept OK(neregistrovaný)

    ...ale psáno jak slepice sama doma...:no:

    Odpovědět

  • PatkovaKaterina PatkovaKaterina

  • Iriska Iriska

    Tak to byla kapusta mého mládí. Manžel v ní nechce ten rozvařený brambor, takže dávám brambory jenom jako přílohu. Ale česneku hodně. A masíčko většinou hovězí a hodně šťávy. :yes::yes:+ 10

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Kadlíku,takto to dělávala moje bývalá tchýně,ale většinou měla brambory rozvařené a byla z toho sice chutná,ale na pohled hrozná"mňaga":-/Já dělám kapustu a brambory zvlášť a pro ukázku Ti kromě dalšího bodíku:-p+9:yes: posílám i foto;-)

    Odpovědět

  • luckymoon luckymoon

    Hmmmmm, kapustu můžu, posílám bodíka:yes:

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik(autor receptu)

    když já můžu česnek aj v zákuáskách...:-D

    Odpovědět

  • dapru dapru

    Podobně dělala kupustu moje mamka , ale do směsi kapusty a brambor v jejím podání patří místo salámu mrkev na kolečka. Dochucení bez česneku,pouze ocet - nakyselo. Salám jako příloha osmažená kolečka dietního, šunkového nebo gothaj. :-p
    A dušenou kapustu s česnekem děláváme bez brambor, ale zkusím určitě tento receptík :yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Recept je :yes::-p

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Kadlíku, ani nevíš, jak ta omylem smazaná fotka mrzí nás :yes::-K:-((.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak to musí být Kadlíku dobrota,nikdy jsem nic takového nejedla.;-):yes:+1:-K

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Miluju kapustu, a takhle ji vaříme i my.. K tomu opíkanej gothaj nebo klobáska - to je papání :-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: kel kel recept recept na kel duseny kel dušený kel recept recept kel recepty kél kel recepty jak uvařit kel jak se vaří kel kél s bramborem vařený kel kel duseny recepty na kel co je kel vaříme kel kelové zeli co je to kel uvarit kel kel vařený