Pikantní býčí žlázy na "divoko"

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: marinování nejlépa přes noc+30 minut dušení(vaření 2-3 porce Pokrmy z vnitřností 16 názorů

Suroviny

700 g býčích žláz (3ks)
8 menších hlaviček žampionů
1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (petrželka, celer)
máslo (na osmažení žampionů a na zjemnění hotového jídla)
Na marinádu:
šťáva a kůra z 1/2 pomeranče
1 dl bílého vína
2 lžíce Chilli sladké omáčky
2 lžíce sójové omáčky (Soy Sauce Indonesia)
1 lžička sušeného tymiánu
8 nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu
4 rozdrcené velké stroužky česneku
6 rozdrcených kuliček jalovce
na špičku nože chilli (nebo pálivé papriky)
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z výše uvedených surovin do hlubší uzavíratelné nádobky připravíme a dobře promícháme marinádu, do které nejlépe přes noc namočíme odblaněné a na silnější plátky nakrájené a dobře propláchnuté býčí žlázy (z jednoho kusu 3 plátky) a dáme zavíčkované do lednice uležet.

  2. Žampiony nakrájíme na silné plátky (3 z jednoho kusu), dáme na rozehřáté máslo osmahnout a ve vlastní šťávě na 10 minut pod pokličkou podusit.

  3. Žlázy z marinády vyndáme na papírovou nebo látkovou utěrku a přebytečnou marinádu vysušíme. Necháme rozehřát velkou pánev a na sucho po obou stranách žlázy prudce orestujeme.

  4. Šťávu, kterou pustí necháme na největším stupni ohně vyvařit, přidáme podušené žampiony, polovinu marinády a pod pokličkou na mírném plameni dusíme 10 minut.

  5. Poté přilijeme zbytek marinády, nasekané bylinky a opět na největším plameni necháme probublávat do té doby, než se šťáva zredukuje (skoro vyvaří). Pak plamen ubereme, přidáme silnější plátek másla na zjemnění, stáhneme z ohně a můžeme podávat.

  6. Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory, pokud nenecháme v závěru šťávu příliš odvařit, hodí se i rýže.

Poznámka

Honila nás mlsná, na mrazáku kuličky, v lednici poslední zbytečky žampionů (ještě mi vyšlo i na polévku), jeden pomeranč a další chutná improvizace byla v poledne na talíři. Původně jsem ještě chtěla přidat nějakou tu slaninku, ale nechtěla jsem jídlo překombinovat. Chilli sladká omáčka je z Kauflandu, ale mívají ji i v Intersparu a Sauce Indonesia je z Lidlu, ta bývá pouze když mají týden asijské kuchyně.

Pro ty, kterým se už jen při přečtení názvu jídla ježí na těle vše, co se může postavit mohu říct, že chuťově jsou býčí žlázy různě upravené podobné telecímu masu. Těm, kteří problém nemají přeji dobrou chuť:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 507 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pikantní býčí žlázy na "divoko"

  • nofrona nofrona

    :-O:-O tak to je paráda, ukládám:yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Aničko:-), patřím mezi milovnice této dobroty - a ve tvém provedení to dobrota jistě bude;-) - a tak rcp.ukládám a až na ně narazím, tak ráda vyzkouším. Jen asi vynechám ten pomeranč -pro mě už je tak trošku navíc, ale to je jen o mojí chuti....:-8. Máš to moc pěkné:-).

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    srettka: zas ta kuliska, co?:-D:-D:-D:-D:-D Ale Aničko, nemají chybu!!:yes::yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    ;-):yes: srettka::-)) ja jsem čekala, kdy se ozveš, mám je zde také, ale dobrotka to je

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    rebeka::-8Děkuji:-K:-K
    Sretti:-D:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    rebeka:noo, vzhledem k tomu, že v mém hovězím kompletu cirkuluje více estragónu:-)), nežli trestosterónu, tak fantomovou bolest nemám-uff...ikdyž, když ve filmu je jat úder na mužské žlázy, tak sa ně pjerdelína stáhne a chytnu sa za pomyslné guľe:-8:-D
    toto já fákt nemožu pozřít, asi to bude tím, že sem v minulým životu byla chvuop a zřejmě mi snad někdo ustříhl pytélek:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Anni, moc hezké to máš, radost pohledět:-K:-K:yes::yes:

    srettka::-D:-D chudáku malý, máš újmu duševní nebo i fyzickou:-8:-?:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    cathleen::-))Cathleenko,tak tentokrát to v býčím zápasu na 100% vyhrál toreador;-):-D:-D:-D
    Děkuji všem za velice príma komentáře:-K:-KOpět nám fajn náladu a pusu od ucha k uchu:-D:-D:-*
    Já vím,že tohle opravdu spoustu lidí nemusí;-)My když jsme se s manželem brali,hodně svatebčanů si dávalo smažené žlázy,já ochutnala také a od té doby nemám zábrany:-8:-))
    Sreťťuli nezvracej:-Ovíš jak by Ti ty kuřecí řízky poškrábaly hrtan;-):-D:-DAle božátko myslela jsem na Tebe při vkládání receptíku,jak se Ti asi bude houpat kufřík:-((:-))
    Ivi k Červinkům se nedostanu,ale teď je měli v Inpostu(kousek od nás) kilečko jen za 40,-kč;-)no nekup to:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    srettka::-D:-D:-D přesně - scéna z tohoto filmu se mi mihla před očima, když jsem četla Aniččinu Poznámku:-D

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Nooo, to už tu dlúho nebylo:-S a to to ještě kociánek tak pěkně zakamufloval, že bych jí snad i vizuálně uvěřila, že ony plátky jsou snad aj medajloni z panenky. Dnes zrovna ve faktoru strachu...ó ty hrůzo...museli pozřít tento reproduk...jsem musela hlavu odvrátit, aby nebohé kuřecí řízky zůstali tam, kde jsou:-((
    Umíte tomu dát výtečné aranžmá:yes:, ale já stejně v povzdálí vidím houpat se ten hovězí orgán na opačném konci tura:-D
    p.s. jééžiš a jak to ještě popsala...kuličky na mrazáku...Pasti, pasti, pastičky..tys mi to sežrál...von mi to sežrál..:-D

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    cathleen: :yes::-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Mňam!:-p:yes::yes:
    Ale - chuuuudák srettka:-//:-D (mimochodem - píšeš - na mražáku kuličky....jsi si jistá, že teda byly bejčí? U těch bych zdrobnělinu nepoužila:-D )

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-Kfotky jsou parádní a bašta to bude asi náramná ,býčí žlázy jsem ještě nejedla,ale manžel si je kdysi přinesl z jatek,a jeho mamka mu je připravila....to jsme se s manžou ještě neznali....a on si je moc pochvaloval.Aničko nedávno jsem je viděla v řeznictví na Náměstí Míru u Červinků...příště nezaváhám a koupím...;-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Ta marináda je podobná té, co dělávám, takže ochucené to bude určitě dobře. Ovšem u nás raději jiné maso;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Aničko, tak já s býčíma žlázama absolutně problém nemám, jen snad, že je neseženu:-( Je to výborná věc a jsou velice dobré:-p Hned bych si je udělala....ale nejsou...Krásný recept a 2.bod:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: byci zlazy byci zlazy recepty býčí žlázy recept recept na býčí žlázy restované býčí žlázy recept recepty byci zlazy recepty na byci zlazy býčí žlázy pečené pečené býčí žlázy recept býčích žláz býčí žlázy na grilu býčie zlazy jak odblanit býčí žlázy příprava byčích zláz recept byci zlazy recept z býčích žláz top recepty býčí žlázy býčí žlázy na gril býčie žľazy recept hovězi žlazy

Zapomněl/a jsem heslo