Kaldoun
Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun. Proslavila ho Magdalena Dobromila Rettigová. Tradiční recept na sytou a hřejivou polévku, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky třeba z kachny nebo jiné drůbeže.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 074 kJ / 2 169 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,46 g |
Tuky | 108,11 g |
Vláknina | 38,26 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 1,06 g |
Sůl | 2,16 g |
Sacharidy | 194,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěný kachní skelet i s droby dáme vařit do hrnce s celou zeleninou, cibulí a česnekem. Po zavaření sbíráme z hladiny pěnu. Teprve pak přidáme sůl, divoké koření a vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby pokrájíme na malé kostičky.
Krok 2: Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, nastrouhaný česnek, čerstvou majoránku a lehce zahustíme strouhankou. Vše promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě.
Krok 3: Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody a vytvoříme pevné nelepivé těsto. Rozválíme na tenký plát (přes který by měl prosvítat vzor utěrky) a dáme zaschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které zavaříme později v polévce.
Krok 4: Na másle osmahneme nastrouhanou čerstvou zeleninu (dokud nám to celé mrkev krásně nezabarví do žluta), přidáme nakrájenou cibuli, trošku ještě osmahneme, zasypeme moukou a uděláme jíšku. Poté zalijeme kachním vývarem a necháme vše cca 10-15 minut povařit.
Krok 5: Pak vložíme flíčky, povaříme dalších cca 10 minut, dokud nejsou flíčky měkké, přidáme předvařené knedlíčky a pokrájené kachní maso, aby se vše prohřálo, dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou a necháme chvilku odstát, aby se petrželka rozvoněla.
Zveřejněno 3. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Moje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Nejnovější recepty
Rychlý borůvkový koláč
Přidáno před 2 hodinami
Letní dort s tvarohem
Přidáno před 3 hodinami
Rychlé řezy se zakysankou a ovocem
Přidáno před 3 hodinami
Listové koláčky s krémovou náplní a džemem
Přidáno před 4 hodinami
Broskvové knedlíky vařené v páře
Přidáno před 5 hodinami
Vepřová panenka s omáčkou s cuketou a sušenými rajčaty
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Žampiónová polévka
SarkaMG před 12 minutami
Kysané zelí na slanině a jablku
Lolatus před 56 minutami
Košíčky s želé
rujet před 58 minutami
Borůvkový závin podle německé Omy
iva.dostalova@seznam.cz před 1 hodinou
Koláčky s tvarohem a meruňkami
KamiF před 1 hodinou
Řecká musaka
ceslo před 1 hodinou
Kvasnicová polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Polévka z mletého masa - oblíbená ze školní jídelny
Leiinka před 2 hodinami
Sendvič caprese
Runser před 2 hodinami
Katův šleh a bramboráčky
Berdey před 2 hodinami
Tématické fráze:
kaldoun,
kachní kaldoun,
kaldoun podle pohlreicha,
kaldoun recept,
kachní kaldoun recept,
polévka kaldoun,
husí kaldoun pohlreicha,
kaldón,
recept na kaldoun,
kureci kaldoun,
kalgoun,
kachní kaldoun pohlreich,
husí polévka kaldoun,
kaldoun pohlreich,
recept kaldoun,
caldoun,
kachni kaldon,
recepty kaldoun,
polévka kaldoun recept,
recepty na vaření kaldoun
Suroviny:
vývar kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
mouka hladká,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
voda,
skelet kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
česnek,
petrželka,
sůl,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
játra kachní,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
vejce,
majoránka čerstvá,
máslo,
strouhanka,
mouka hrubá,
vejce,
voda
Komentáře (13)
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
krása