Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Jednoduchý trik, jak ušetřit čas v kuchyni! Připravte jeden základ a proměňte ho ve dvě oblíbené omáčky – rajskou a svíčkovou. Ideální řešení pro chutný oběd bez zbytečné námahy.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme a osmahneme na kousku másla nebo oleje.
Krok 2: Pak přidáme koření, podlijeme trochou vývaru nebo vody, vložíme maso nebo kuličky připravené z mletého masa a dusíme do změknutí zeleniny i masa.
Krok 3: Potom vyndáme maso a koření a rozmixujeme zeleninu. Tím je základ pro omáčky hotový.
Krok 4: Pokud budeme dělat rajskou omáčku, přidáme rajský protlak, trochu sladké smetany na zjemnění, cukr podle chuti, špetičku mleté skořice, zahustíme strouhaným perníkem a necháme provařit. Maso dáme do omáčky prohřát.
Krok 5: Pokud budeme dělat svíčkovou omáčku, přidáme do základu zakysanou smetanu, zahustíme záklechtkou, provaříme a podle chuti přisladíme nebo přikyselíme. Maso dáme do omáčky prohřát.
Krok 6: Servírujeme, nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s čím máme rádi.
Zveřejněno 8. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pz6p
Moje poznámka
Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pz6p
Nejnovější recepty
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 6 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno před 14 hodinami
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno 13. 7. 2025 14:23:11
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno 12. 7. 2025 18:41:50
Makový dortík
Přidáno 12. 7. 2025 18:37:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňkový koláč výborný
Ennia před 3 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
wolfboss před 5 hodinami
Rajčatovo-okurkový salát s mátou
Dasaja před 7 hodinami
Květák pečený v sýrové strouhance
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 8 hodinami
Brokolicový nákyp
Helen.salemiynah před 8 hodinami
Jablíčková rychlovka
Fitulka před 8 hodinami
Fazolová polévka s uzeným masem
Kajkajak před 8 hodinami
Perník z cukety
Pechova.veronika84 před 10 hodinami
Linecká kolečka III.
Panova před 10 hodinami
Plněné papričky podle mé babičky
Lennulinka před 10 hodinami
Tématické fráze:
rychlé omáčky,
zaklad na omacku,
základ na svíčkovou,
zaklad na rajskou omacku,
rychlá svíčková omáčka bez masa,
svíčková se sekanou,
rychlá svíčková,
svíčková z halalí,
rychla rajská omáčka,
svíčková omáčka se sekanou,
sekaná svíčková,
zaklad na rajskou,
zaklad na omacky,
základ omáčky,
rychlá svíčková omáčka z halali,
zaklad omacek,
svíčková omáčka recept,
kucharska pohotovost rajska omacka,
rajská omáčka z halali,
svickova omacka
Suroviny:
cibule,
zelenina kořenová,
máslo,
bobkový list,
pepř celý,
koření nové koření,
koření hřebíček,
vývar masový,
maso,
protlak rajčatový,
skořice mletá,
cukr,
smetana sladká,
smetana kysaná,
šťáva citronová,
mouka polohrubá,
perník
Komentáře (15)
Do rajské omáčky můžeme taky nastrouhat perník na strouhání. Perník omáčku nejenom zahustí, ale ji dá znamenitou chuť.
A pak jsem někde četla typ od profesionálního kuchaře. " Do omáčky nakonec přidat polévkovou lžíci rumu a nechat povařit....je to super..."
Dvě omáčky - rajskou a svíčkovou dělám podobně - s menší obměnou. Do zásmažky přidávám polotovar "Halali" (vznikne svíčková omáčka) anebo rajský protlak.
Tejaja,ako to myslíš že na slano? Veď Naďa píše,že sa pridá cukor,škorica...tak sa rajčinová robí,nie? Alebo myslíš na slano,že s mäsom?