Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková

Nadja Kuchařka: Nadja

Omáčky 13 názorů

Suroviny

kořenová zelenina (cibule, mrkev, celer, petržel)
máslo nebo olej na osmahnutí zeleniny
1 velký bobkový list
5 ks celý pepř
5 ks nové koření
5 ks hřebíček
voda nebo masový vývar
z mletého masa (kuličky, příp. i plněné papriky)
mouka na zahuštění (používám polohrubou)
rajský protlak
smetana kysaná
snetana sladká
špetka skořice mleté
cukr podle chuti
citronová šťáva nebo ocet podle chuti
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu nakrájet na drobné kousky, osmahnout na kousku másla nebo oleje, přidat koření, podlít trochou vody nebo vývaru, vložit v mikrovlnce připravené kuličky z mletého masa a dusit do změknutí zeleniny.

  2. Potom vyndat maso a koření, rozmixovat zeleninu, vmíchat mouku na zahuštění a pak rozdělit na dvě části.

  3. Do jedné části přidat rajský protlak, trochu sladké smetany na zjemnění, cukr podle chuti, špetičku mleté skořice a nechat provařit.

  4. Do druhé části dát kyselou smetanu, provařit a podle chuti přisladit nebo přikyselit.

  5. Maso dát do omáček prohřát a servírovat, nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s čím máte rádi.

Poznámka

Já mám docela ráda rajskou omáčku, ale syn ji nejí. Tak abych ušetřila čas, dělám základ společně. Dokončení je pak už rychlé.

S mletým masem je to nejrychlejší, ale lze použít i maso hovězí, vepřové či kuřecí - to je třeba po osmahnutí dusit společně se zeleninou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rychlé dvě omáčky z jednoho základu - rajská a svíčková

  • iunka iunka

    Super, něco podobného jsem hledala. O rajské s kořenovou zeleninou jsem už dávno slyšela, jen ještě nevyzkoušela. Zítra udělám masové knedlíčky a vrhnu se na omáčku :) Děkuji za tip. Jinak já dělávám rajskou na karamelu :)

    Odpovědět

  • Robbi Robbi

    Dnes uvařeno a bylo to super!!! Akorát jsem vařil klasika hovězí maso. Stešně nás překvapilo jak výborná je rajská na zeleninovm základu. Mňamka :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :-O:-O:yes: Já už taky chvíli vím, že do rajské je super dát zeleninu. Dělali to syn i zeť v restauraci a je to fakt super.:-p

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Sodovčičko milá, tos mi dobře připoměla perníček. Musím ho koupit, abych měla příště do rajské. Tentokrát jsem na něj úplně zapoměla.

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Musím potvrdit, že rajská omáčka s kořenovou zeleninou nemá chybu. :-p :yes: Tento způsob rajské jsem si poznamenala před pár lety z jednoho kuchařského webu, které mnohé z nás velice dobře známé. Ale poprvé jsem ji vyzkoušela nedávno. :-p :yes: :
    Do rajské omáčky můžeme taky nastrouhat perník na strouhání. Perník omáčku nejenom zahustí, ale ji dá znamenitou chuť.
    A pak jsem někde četla typ od profesionálního kuchaře. " Do omáčky nakonec přidat polévkovou lžíci rumu a nechat povařit....je to super..." ;-)
    Dvě omáčky - rajskou a svíčkovou dělám podobně - s menší obměnou. Do zásmažky přidávám polotovar "Halali" (vznikne svíčková omáčka) anebo rajský protlak. :-)) Posílám +6. :yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Rajskou dělám také jinak,ale proč nezkusit jinak.Je to super nápad a zabijí se dvě mouchy jednou ranou.:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • maris maris

    Ono záleží na chuti a zvyklostech rodiny. Já ji dělám taky bez zeleniny / dávám jen cibuli /. Vím, že někdo dělá se zeleninou, jednou jsem vyzkoušela, byla dobrá, ale jiná, ta " naše " nám chutná vic.;-):-p

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    :-p Moje maminka také dělávala rajskou bez zeleniny a tu jsem nemusela, ale tchýně mého bratrance ji dělala vždy se zeleninou a ta mi moc chutnala. Tak ji dělám podle ní.
    :-p Terezko, rajská na sladko - to neznám - jak ji děláš a k čemu se podává?
    ;-) Ivana79 - Kuchařskou pohotovost jsem viděla náhodou někdy vloni, ale asi bude užitečné sledovat ji častěji.

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Ja som práve včera videla túto prípravu rajčinovej omáčky v Kuchárskej pohotovosti a určite to vyskúšam:-p
    Tejaja,ako to myslíš že na slano? Veď Naďa píše,že sa pridá cukor,škorica...tak sa rajčinová robí,nie? Alebo myslíš na slano,že s mäsom?;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    U nás sa paradajková omáčka nerobí na slano vôbec, ale na sladko. A tí, ktorí ju robia na slano, do nej koreňovú zeleninu nedávajú...;-) ale každý má iný zvyk :yes:;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Já takhle dělám z jednoho základu křenovou a koprovou omáčku, rajská se svíčkovou mě nenapadla asi proto, že nedávám do rajské kořenovou zeleninu, ani jsem o tom nikde nečetla. Jinak běžně dělám svíčkovou omáčku třeba se sekanou, takže kuličky už jsou jen jiný tvar:yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Také obvykle dělám maso, nejčastěji kuřecí, ale mleté mívám obvykle v mrazáku, tak je vždy po ruce. Teď jsem dělala z části mletého karbanátky a zbytek jsem udělala s omáčkami. Měla jsem chuť na plněnou papriku.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    jo, to je výborný nápad (pro mě teda ne mleté s omáčkou, ale to už je jen detail) :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: rychlé omáčky zaklad na omacku základ na svíčkovou zaklad na rajskou omacku rychlá svíčková omáčka bez masa svíčková se sekanou rychlá svíčková svíčková z halalí rychla rajská omáčka svíčková omáčka se sekanou sekaná svíčková zaklad na rajskou zaklad na omacky základ omáčky rychlá svíčková omáčka z halali zaklad omacek svíčková omáčka recept kucharska pohotovost rajska omacka rajská omáčka z halali svickova omacka

Zapomněl/a jsem heslo