

Filet z okouna s bramborovo-okurkovou omáčkou
Suroviny 4 porce
- 4 filety okouna nilského (s kůží nebo i bez kůže)
- hrubozrnná sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo lžíce čerstvých tymiánových lístků
- 1 malá cibule nebo šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velký čerstvý okurek
- 600-800 g brambor
- 50 g másla
- 1 lžička citronové šťávy
- 4 lžíce olivového oleje nebo řepkového oleje
- špetka cukru
- 4 lžíce bílého vína
- 200 ml bílého jogurtu nebo 30% kysané smetany
- např. Chef de Créme ( Yoplait )
- 1 žloutek
- čerstvý kopr
Postup přípravy receptu
Porce ryby omyjeme a osušíme, ochutíme solí, pepřem a sušeným tymiánem. Cibuli a česnek oloupeme a na jemno nasekáme, okurku oloupeme a rozkrájíme na větší kostky.
Brambory oloupeme, překrájíme na osminy a uvaříme doměkka v osolené vodě.
Na pánvi rozpustíme máslo se lžící oleje, rybu opečeme, zastříkneme trochou citronové šťávy, podlijeme vodou a podusíme doměkka.
V jiné pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje, restujeme na něm nejemno nakrájenou cibuli a česnek, okurku, lístečky tymiánu, sůl a pepř, cukr, bílé víno. Zakryté pokličkou necháme pomalu vařit 4-5 minut. Podle chuti dosolíme.
Jogurt nebo zakysanou smetanu promícháme se žloutkem, přimícháme cca 3 lžíce šťávy z podušené ryby a přelijeme jím okurky. Společně provaříme asi 2 minuty.
Do okurek s jogurtem ( smetanou ) přisypeme uvařené, scezené brambory, promícháme a podáváme s rybou. Posypeme čerstvě natrhaným koprem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Ona dnes.. upraveno
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Filet z okouna s bramborovo-okurkovou omáčkou
-
moc pěkně připraveno
-
Rebi, krásné
-
nádherná rybka se zajmavou přílohou
+10
-
Okouna jsme si nedávno dělali na Lipně přímo u vody, bohužel jen na grilu a bez takové dobré přílohy
. Je to výborná ryba
a máš to moc hezky připravené
-
varilamyskakasicku: myšičko, teď mám více času, protože mám dovolenou
všem vám děkuju za přízeň a zkuste někdo
Anna Kocikova: Ann, i mě chutná samostatně -
Nadi, to jsem ráda, že jsi zase zde, chyběla jsi tady moc, dávám bodíka, neboť rybku můžeme pořád
-
Vypadá to na parádní dobrotu
+7
A ta bramborovookurková omáčka by mi chutnala i samostatně
-
Hm, to bude laskominka
-
opět parádní mňamka jak jinak od tebe
-
Rebečko, tak to tedy koukám na toho krásně vypečeného okouna
Ryby můžu
Příloha je velice zajímavá
-
Pekné...
...máme rybičku dnes tiež...
-
Rebíčku jéje, to je to pěkné i s těma vychytanýma brambůrkama
okouna sice nemám, ale jiné rybky jsou.....Máš 2.bod
-
Colombo65: slípka děkuje čmelákovi
spagetka:jo, špagi.. okounek má primovní masíčko -
... krásné a jistě velmi dobré se zajímavou omáčkou
-
Okounek je moje srdeční záležitost, na něm jsem se poprvé učila ve 20, jak správně kuchat ryby, stahovat, filetovat
......Jo jinak receptík mňamky