

Smetanová okurková polévka
Suroviny 4-5 porcí
- 2 mrkve
- 1 menší petržel
- 1/2 malého celeru
- 2 brambory
- 1/2 kg rychlokvašek (váha i s lákem)
- majoránka
- sůl
- 2 nové koření
- 1 bobkový list
- 4 celé pepře
- zakysaná smetana (kelímek)
- olej
Postup přípravy receptu
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky.
V hrnci rozpálíme trochu oleje, přidáme nové koření, pepř, bobkový list, mrkev, petržel a celer, krátce za stálého míchání osmahneme, zalijeme přibližně půl druhým litrem vody a vaříme dokud zelenina není poloměkká.
Poté přidáme i brambory a když ty jsou skoro měkké, nastrouháme do polévky na hrubém struhadle okurky.
Polévku dokořeníme majoránkou, povaříme ještě krátkou chvíli tak, aby se nám pospojovaly všechny chuti, ochutnáme, případně jemně osolíme a pak postupně vmícháme zakysanou smetanu.
Přibližně půl kelímku rozmícháme s trochou polévky a vmícháme vše k celku, necháme přejít varem, ochutnáme a pokud vyžadujeme ještě kyselejší chuť dodáme i stejným způsobem zbytek.
Poznámka od kuchařky
Rychlokvašky se většinou dají koupit celou sezónu v různých tzv. ruských obchodech. Také si je můžeme celkem snadno vyrobit viz https://www.kucharka-recepty.com/rychlokvasky-2813
Je možno zkusit tuto polévku i z normálních kyselých okurek, ale v takovém případě použijte jich velmi málo a strouhejte je na jemném struhadle.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Smetanová okurková polévka
-
rebeka: nejenže vypadá ale je skvělá
teď jsem ji dělal znova pro návštěvu a úplně odpadávali blahem, že je to nové, originální a výborné (a z mého hlediska strašně jednoduché) -
ani nevím, že taková polívka existuje
vypadá to doost dobře
-
Medmic, také chutná polévečka, která stojí za 3.bod
-
-
Podobně dělávám ze zavařených okurek a místo zakysanky kefír domácí výroby,někdy ještě přišoupnu syrové vajíčko
Tahle verze je také moc fajn
Líbí se mi a já hodnotím prvním bodíkem
+1
-
wdcwed