Skořicové suky

Moučníky KynutéZáviny, rolády Doba přípravy: 1 hodina + kynutí (2,5 hodiny)+pečení (30 minut) 17 názorů

Moučníky KynutéZáviny, rolády Doba přípravy: 1 hodina + kynutí (2,5 hodiny)+pečení (30 minut) 17 názorů

Suroviny 8 porcí

Těsto:
300-350 g hladké mouky
300-350 g polohrubé mouky
1 balíček sušeného droždí (7 g)
240 ml mléka
75 g másla
66 g cukru krupice
špetka soli
3 větší vejce
Náplň:
100 g třtinového cukru
80 g cukr moučka
1 balíček skořicového cukru
45 g polohrubé mouky
2 lžíce skořice
113 g másla
smetana (nebo mléko)
Poleva:
50 g cukr moučka
1-2 lžíce smetany nebo mléka

Postup přípravy receptu

  1. Odvážíme si 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, přidáme sušené droždí a vše dobře promícháme. V hrnci si ohřejeme mléko s cukrem, solí a máslem na kostičky. Zahříváme tak dlouho, aby bylo máslo skoro rozpuštěné, ale ne úplně a mléko na dotek teplé.

  2. Mixér dáme na nejmenší rychlost a pomalu přilíváme mléčnou směs. Vejce přidáváme jedno po druhém a po každém z nich chvíli mícháme. Nastavíme mixér na nejvyšší otáčky a mícháme 3 minuty v kuse.

  3. Nastavíme si hnětací nástavec, odvážíme 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, dobře promícháme. Postupně přisypáváme tolik mouky, až těsto nebude lepkavé. Výsledné těsto by mělo být jemné, pružné, ale nelepit se na prsty.

  4. Uděláme z něj kouli a necháme kynout na teplém místě. Smícháme cukr, mouku a skořici a přidáme hodně studené máslo nakrájené na kostičky. Vše prsty dobře promneme. Když je těsto dvakrát větší, propíchneme ho prsty a necháme odejít vzduch.

  5. Rozválíme pravidelný obdélník, rozetřeme náplň na těsto. Jeden z okrajů potřeme lehce smetanou (mlékem). Z druhé strany začneme rolovat těsto a na konci ho dobře spojme.

  6. Hotovou roládu rozřízneme na 8 stejných dílů a vyskládáme suky do vymazaného plechu. Potřeme smetanou (mlékem) a necháme přikryté ještě jednou kynout v pokojové teplotě 35-50 minut.

  7. Troubu si předehřejeme na 190°C. Až suky zase trochu nakynou, znovu je potřeme smetanou (mlékem) a dáme do trouby, o jeden rošt níž, než doprostřed. Pečeme 25-30 minut, až jsou hnědé. Když strčíme párátko doprostřed suku, musí vyjít ven čisté.

  8. Po vytažení je naposledy potřeme smetanou (mlékem), necháme je trochu vychladnout. Poleva není nutná.

  9. Do misky si dáme trochu moučkového cukru a přidáme jednu lžíci smetany, nebo mléka a mícháme. Přidáme tolik smetany, až vznikne lehce táhlá řídká konzistence a poléváme suky.

Poznámka od kuchařky

Podrobnější postup s obrázky a další recepty najdete zde:

http://zghettablog.blogspot.cz/2012/11/skoricove-s...

Komentáře k receptu Skořicové suky

  • Irrena Irrena

    Včera jsem upekla a jsou výborné:yes:

    Odpovědět

  • nigge nigge(autor receptu)

    Elis: Dobrý den, tak to mám velkou radost :)

    Odpovědět

  • Elis Elis(neregistrovaný)

    Dobrý den,

    pekla jsem vaše sušenky ze zázvoru-vynikající!
    Dnes zkouším tyto suky, ale místo skořice tam dám ořechy :). Těsto je zatím skvělé, těším se jak budou chutnat.
    S přáním hezkého dne :-K

    Odpovědět

  • nigge nigge(autor receptu)

    Anneetta: Dobrý den, díky moc, mám radost, že Vám chutnalo :)

    Odpovědět

  • Anneetta Anneetta

    Dobrý den, vyzkoušela jsem a byly vynikající. K nádivce jsem ještě přidala trochu namletých vlašských ořechů a nemělo to chybu.:yes: Děkuji za recept, ukládám k oblíbeným a uděluji bodík.

    Odpovědět

  • misza misza

    nigge: Díky za pochvalu. Určitě by tu větší mísu snesly :-D Při pečení jsem myslela, že mi tu skleněnou poklici nadzvednou :-D

    Odpovědět

  • nigge nigge(autor receptu)

    misza:
    Dobrý den, suky máte nádherné! Díky moc za fotky.Vidím, že by snesly i větší mísu, jak pěkně nakynuly, tak snad pro vás nebyly moc velké :)

    Odpovědět

  • misza misza

    Doděláno, ochutnáno:-p Výborné. :yes: Náplň nemá chybu. Kombinace třtinového cukru a skořice je skvělá. Doporučuji ;-) Posílám fotky a bodíka.

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • nigge nigge(autor receptu)

    Anna Kocikova: Nalákaly Vás k pečení :D?

    Odpovědět

  • nigge nigge(autor receptu)

    Jana Remkova:Díky...a jak jsou dobreé! :)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jsou lákavé:-p+5:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Parááda!!:yes:

    Odpovědět

  • nigge nigge(autor receptu)

    misza: Tak doufám, že se povede. Je to trochu náročnější na čas, ale výsledek stojí za to.

    Odpovědět

  • misza misza

    Recept mám uložený a v blízké době vyzkouším.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: skořicový suk ořechové suky suka suky skoricovy suk recept šuk skoricove koule jak se suka suk z těsta recept na suky kynute suky skoricovy pletenec ze sušeného droždí jak se suka těsto na suky skořicoví suk az- recepty skořicové sušenky skořicové prsty skořicová štola recept skořicové kostičky kynuté skořicové suky