

Skořicové suky
Suroviny 8 porcí
- Těsto:
- 300-350 g hladké mouky
- 300-350 g polohrubé mouky
- 1 balíček sušeného droždí (7 g)
- 240 ml mléka
- 75 g másla
- 66 g cukru krupice
- špetka soli
- 3 větší vejce
- Náplň:
- 100 g třtinového cukru
- 80 g cukr moučka
- 1 balíček skořicového cukru
- 45 g polohrubé mouky
- 2 lžíce skořice
- 113 g másla
- smetana (nebo mléko)
- Poleva:
- 50 g cukr moučka
- 1-2 lžíce smetany nebo mléka
Postup přípravy receptu
Odvážíme si 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, přidáme sušené droždí a vše dobře promícháme. V hrnci si ohřejeme mléko s cukrem, solí a máslem na kostičky. Zahříváme tak dlouho, aby bylo máslo skoro rozpuštěné, ale ne úplně a mléko na dotek teplé.
Mixér dáme na nejmenší rychlost a pomalu přilíváme mléčnou směs. Vejce přidáváme jedno po druhém a po každém z nich chvíli mícháme. Nastavíme mixér na nejvyšší otáčky a mícháme 3 minuty v kuse.
Nastavíme si hnětací nástavec, odvážíme 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, dobře promícháme. Postupně přisypáváme tolik mouky, až těsto nebude lepkavé. Výsledné těsto by mělo být jemné, pružné, ale nelepit se na prsty.
Uděláme z něj kouli a necháme kynout na teplém místě. Smícháme cukr, mouku a skořici a přidáme hodně studené máslo nakrájené na kostičky. Vše prsty dobře promneme. Když je těsto dvakrát větší, propíchneme ho prsty a necháme odejít vzduch.
Rozválíme pravidelný obdélník, rozetřeme náplň na těsto. Jeden z okrajů potřeme lehce smetanou (mlékem). Z druhé strany začneme rolovat těsto a na konci ho dobře spojme.
Hotovou roládu rozřízneme na 8 stejných dílů a vyskládáme suky do vymazaného plechu. Potřeme smetanou (mlékem) a necháme přikryté ještě jednou kynout v pokojové teplotě 35-50 minut.
Troubu si předehřejeme na 190°C. Až suky zase trochu nakynou, znovu je potřeme smetanou (mlékem) a dáme do trouby, o jeden rošt níž, než doprostřed. Pečeme 25-30 minut, až jsou hnědé. Když strčíme párátko doprostřed suku, musí vyjít ven čisté.
Po vytažení je naposledy potřeme smetanou (mlékem), necháme je trochu vychladnout. Poleva není nutná.
Do misky si dáme trochu moučkového cukru a přidáme jednu lžíci smetany, nebo mléka a mícháme. Přidáme tolik smetany, až vznikne lehce táhlá řídká konzistence a poléváme suky.
Poznámka od kuchařky
Podrobnější postup s obrázky a další recepty najdete zde:
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Skořicové suky
-
Včera jsem upekla a jsou výborné
-
Elis: Dobrý den, tak to mám velkou radost :)
-
Dobrý den,
pekla jsem vaše sušenky ze zázvoru-vynikající!
Dnes zkouším tyto suky, ale místo skořice tam dám ořechy :). Těsto je zatím skvělé, těším se jak budou chutnat.
S přáním hezkého dne -
Anneetta: Dobrý den, díky moc, mám radost, že Vám chutnalo :)
-
Dobrý den, vyzkoušela jsem a byly vynikající. K nádivce jsem ještě přidala trochu namletých vlašských ořechů a nemělo to chybu.
Děkuji za recept, ukládám k oblíbeným a uděluji bodík.
-
nigge: Díky za pochvalu. Určitě by tu větší mísu snesly
Při pečení jsem myslela, že mi tu skleněnou poklici nadzvednou
-
misza:
Dobrý den, suky máte nádherné! Díky moc za fotky.Vidím, že by snesly i větší mísu, jak pěkně nakynuly, tak snad pro vás nebyly moc velké :) -
Doděláno, ochutnáno
Výborné.
Náplň nemá chybu. Kombinace třtinového cukru a skořice je skvělá. Doporučuji
Posílám fotky a bodíka.
-
-
Anna Kocikova: Nalákaly Vás k pečení :D?
-
Jana Remkova:Díky...a jak jsou dobreé! :)
-
Jsou lákavé
+5
-
Parááda!!
-
misza: Tak doufám, že se povede. Je to trochu náročnější na čas, ale výsledek stojí za to.
-
Recept mám uložený a v blízké době vyzkouším.