Celozrnné kynuté knedlíky

sunny.sofi Kuchařka: sunny.sofi

4 porce Domácí pekárna 8 názorů

Suroviny

1/4 l vlažného mléka
1 vejce
350 g hrubé mouky
150 g celozrnné mouky
půl lžičky soli a cukru
půl balíčku sušených kvasnic
1 rohlík nebo houska
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V daném pořadí dáme do pekárny - program těsto (kynutí).

  2. Z vykynutého těsta vyválíme 2 knedlíky, necháme ještě chvilku pod utěrkou dokynout.

  3. Vaříme ve slané vodě 10 min. z jedné strany, pak obrátíme a vaříme dalších 10 minut.

Poznámka

Neměla jsem ráda knedlíky - nerada je jím a tudíž i nerada vařím. A proto se mi většinou ani nepovedly. Ale tyto kupodivu vždy dopadnou dobře a má je ráda i moje rodina - prý jsou opravdu lepší, než klasické "bílé".

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celozrnné kynuté knedlíky

  • Jitule Jitule(neregistrovaný)

    Bílé klasické knedlíky občas dělám. Dnes jsem poprvé zkoušela celozrnné. Dělala jsem je bez pekárny, z čerstvého droždí, na 500 g mouky jsem dávala 1/4 kostky droždí FALA. Postup jako u klasických knedlíků: obě mouky se solí promíchat, udělat důlek, do něj cukr, nadrobené droždí a zalít vlahým mlékem, nechat 5 minut kynout. Poté přidat vejce a zamíchat vařečkou nebo ručním šlehačem do hladka a na závěr přimíchat vařečkou suché kostičky celozrnného pečiva (těsto jakoby zakulovat s rohlíkama) - nechat kynout asi 1,5 hodinky. Rozdělila jsem je na dvě šišky a nechala ještě pod utěrkou dokynout asi půl hodinky. Pak vhodit do vroucí (neosolené vody) vykynutou stranou dolů. ------------> Překvapilo mě, jak je knedlík nadýchaný a chutově je hodně podobný těm klasickým..... Napříště zkusím poměr mouky změnit a dát více té celozrnné. Vřele doporučuji :-)

    Odpovědět

  • Jája Jája(neregistrovaná)

    Eddiee: mohla bych se zeptat na postup, jak jste knedlíky dělala? Kolik čerstvého droždí a jak dlouho kynuly?

    Odpovědět

  • Eddiee Eddiee(neregistrovaný)

    Dnes jsem dělala knedlíky podle receptu a byly velmi dobré. Zatím se mi knedlíky moc nedařily, ale tyto vyšly perfektně, dobře se krájely a výborně chutnaly. Dělala jsem bez pekárny a s čerstvým droždím. Děkuji za recept, budu je vařit znovu.

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi(autorka receptu)

    Moc všem děkuji za milá slovíčka i bodíky:-K

    Odpovědět

  • Chambord Chambord

    Velice pěkné jídlo.:yes: Přidávám šestý bodík.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • sunny.sofi sunny.sofi(autorka receptu)

    Olinka5555: housku nebo rohlík na kostičky přidávám později, při "pípání" pekárny na přidání surovin (jako jsou oříšky, kmín apod. při kynutí chleba)

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Celozrnné jsem ještě nedělala, jedla jsem je a byly výborné. Recept určitě vyzkouším, jenom mám dotaz k autorovi - ten rohlík se dává hned, nebo se přidává? Zkoušela jsem knedlíky nechat vypracovat v pekárně a rohlíky byly úplně rozdrobené do těsta.:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: celozrnné knedlíky celozrnny knedlik knedliky z celozrnne mouky celozrné knedlíky knedlík z celozrnné mouky celozrny knedlik knedlíky celozrnné celozrnný knedlík recept celozrnné knedlíky recept knedlíky z celozrné mouky celozrný knedlík recept celozrnné knedlíky z housky domaci celozrnny knedlik knedle z celozrnne mouky celozrnné knedlíky recepty celozrny knedlíky knedlík z celozrné mouky celozrnný knedlíky celozrnný knedlík z housek recepty knedle z celozrnné mouky

Zapomněl/a jsem heslo