

Celozrnné kynuté knedlíky
Suroviny 4 porce
- 1/4 l vlažného mléka
- 1 vejce
- 350 g hrubé mouky
- 150 g celozrnné mouky
- půl lžičky soli a cukru
- půl balíčku sušených kvasnic
- 1 rohlík nebo houska
Postup přípravy receptu
V daném pořadí dáme do pekárny - program těsto (kynutí).
Z vykynutého těsta vyválíme 2 knedlíky, necháme ještě chvilku pod utěrkou dokynout.
Vaříme ve slané vodě 10 min. z jedné strany, pak obrátíme a vaříme dalších 10 minut.
Poznámka od kuchařky
Neměla jsem ráda knedlíky - nerada je jím a tudíž i nerada vařím. A proto se mi většinou ani nepovedly. Ale tyto kupodivu vždy dopadnou dobře a má je ráda i moje rodina - prý jsou opravdu lepší, než klasické "bílé".
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Celozrnné kynuté knedlíky
-
Bílé klasické knedlíky občas dělám. Dnes jsem poprvé zkoušela celozrnné. Dělala jsem je bez pekárny, z čerstvého droždí, na 500 g mouky jsem dávala 1/4 kostky droždí FALA. Postup jako u klasických knedlíků: obě mouky se solí promíchat, udělat důlek, do něj cukr, nadrobené droždí a zalít vlahým mlékem, nechat 5 minut kynout. Poté přidat vejce a zamíchat vařečkou nebo ručním šlehačem do hladka a na závěr přimíchat vařečkou suché kostičky celozrnného pečiva (těsto jakoby zakulovat s rohlíkama) - nechat kynout asi 1,5 hodinky. Rozdělila jsem je na dvě šišky a nechala ještě pod utěrkou dokynout asi půl hodinky. Pak vhodit do vroucí (neosolené vody) vykynutou stranou dolů. ------------> Překvapilo mě, jak je knedlík nadýchaný a chutově je hodně podobný těm klasickým..... Napříště zkusím poměr mouky změnit a dát více té celozrnné. Vřele doporučuji
-
Eddiee: mohla bych se zeptat na postup, jak jste knedlíky dělala? Kolik čerstvého droždí a jak dlouho kynuly?
-
Dnes jsem dělala knedlíky podle receptu a byly velmi dobré. Zatím se mi knedlíky moc nedařily, ale tyto vyšly perfektně, dobře se krájely a výborně chutnaly. Dělala jsem bez pekárny a s čerstvým droždím. Děkuji za recept, budu je vařit znovu.
-
Moc všem děkuji za milá slovíčka i bodíky
-
Velice pěkné jídlo.
Přidávám šestý bodík.
-
-
Olinka5555: housku nebo rohlík na kostičky přidávám později, při "pípání" pekárny na přidání surovin (jako jsou oříšky, kmín apod. při kynutí chleba)
-
Celozrnné jsem ještě nedělala, jedla jsem je a byly výborné. Recept určitě vyzkouším, jenom mám dotaz k autorovi - ten rohlík se dává hned, nebo se přidává? Zkoušela jsem knedlíky nechat vypracovat v pekárně a rohlíky byly úplně rozdrobené do těsta.