„Vánoční tradice“: Plněné oříšky

Cukroví PečenéPlněné Doba přípravy: 30 minut příprava, 10 minut jeden plech a odležení 14 názorů

Cukroví PečenéPlněné Doba přípravy: 30 minut příprava, 10 minut jeden plech a odležení 14 názorů

Suroviny 55 malých oříšků

Na těsto:
100 g hladké mouky
60 g másla (změklého)
50 g ořechů
35 g mletého třtinového cukru
1 lžíce medu
1,5 lžičky mletého hřebíčku
Na vymazání formiček:
trocha másla
Na krém:
140 g zkaramelizovaného salka (viz tipy a triky)
70 g másla (změklého)

Postup přípravy receptu

  1. V mixéru vyšlehejte 60g změklého másla s 1 lžící medu a 35g mletého třtinového cukru. Mezitím si nasekejte ořechy úplně na jemno.

  2. Smíchejte mouku s hřebíčkem a přes jemné síto ji prosejte do velké mísy.

  3. Přidejte ořechy i máslovou směs a vypracujte hladké voňavé těsto.

  4. Zabalte ho do potravinové fólie a uložte do lednice ztuhnout alespoň na 2 hodiny, raději však přes noc, aby se vůně hřebíčku mohla pořádně rozvinout.

  5. Zatímco se těsto chladí, vytvořte si krém ušleháním 140g zkaramelizovaného salka a 70g změklého másla. Uložte jej do ledničky ztuhnout.

  6. Rozehřejte si troubu na 170°.

  7. Malé formičky na oříšky vymažte pomocí mašlovačky tenkou vrstvou másla a vmáčkněte do nich kuličku těsta.

  8. Pečte ve vyhřáté troubě cca 10 minut. Během pečení se těsto hodně nafoukne, takže by vám nezůstal prostor na krém. Je tedy třeba je prstem (nebo třeba opačným koncem vařečky) uprostřed trošku promáčknout.

  9. Po vytažení z trouby nechte ořechy trošku vychladnout a až vás formičky nebudou na dotek pálit, mírným klepnutím o podložku je vyklopte.

  10. Krémem si naplňte cukrářský sáček s menším otvorem a zatímco oříšky chladnou, nechte si ho při pokojové teplotě mírně povolit, aby se s ním dobře pracovalo.

  11. Půlku oříšku naplňte dostatečným množstvím krému a přiklopte druhou půlku.

  12. Naplněné ořechy uskladněte nejlépe v uzavřené plechové krabici uložené v ledničce.

Poznámka od kuchařky

Kompletně rozfocený postup, tipy a triky najdete na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz

Je tam i diskuze a hodnocení, tak mi můžete něco napsat u mě, moc mě to potěší :)

Komentáře k receptu „Vánoční tradice“: Plněné oříšky

  • janatka janatka

    Toto cukroví každým rokem dělám z několikanásobné dávky, jdou na dračku.:-D

    Odpovědět

  • lucinecek lucinecek(neregistrovaný)

    myslíte, že to půjde bez ořechů? třeba s kakaem?

    Odpovědět

  • Pája Pája(neregistrovaná)

    Silvia Garibaldi: Karamelové Salko je zahuštěné slazené mléko, které je ještě převařené v uzavřené plechovnce. V posledních letech je to docela hit...dřív si ho kuchařky v té mlechovce samy vařily. Jen nevím, jak se vyváží a jestli vůbec se vyváží někam do ciziny :-//http://www.tatramleko.cz/vyrobky-zahustena-mleka-plechovky-salko-karamelEO.php Snad se vámpodaří najít nějaká alternativa ;-)Držím palce. Jinak k receptu...nádhera - přímo ukázkové:-K

    Odpovědět

  • Silvia Garibaldi Silvia Garibaldi(neregistrovaný)

    Ja bych to rada zkusila, ale nemam tolik formicek na orechy, to je problem. A nenasla jsem ten odkaz na to karam.salko, co to vubec je? Ja ziju uz 18 let v cizine.

    Odpovědět

  • Leňa Leňa(neregistrovaná)

    Ahojky dámy, tak piplačka parádní, neboť mám mini oříškové formičky:-)ale věřím, že si má rodina a přátelé pochutnají :-p vypadají dobře.;-)

    Odpovědět

  • Makinka Makinka(neregistrovaná)

    Vynikající cukrovíčko:-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Nádherně upečené a parádně naplněné oříšky, tyhle já nepeču, ale
    s radostí bych si nabídla;-), bodíček si zasloužíš:yes:

    Odpovědět

  • Lucie Strnadová Lucie Strnadová(neregistrovaný)

    Jsem cukrářka ale ještě ne vyučená:-)mám před sebou pul roku a pak závěrečné skoušky.Recept je jednoduhí.Zkaramelizované salo najdete i v obhodě v penny marketu:yes:Jian je to mňamka...budete se olizovat až za ušima;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Vlasta: Slazené salko já osobně vařím 1 hodinu v tlakáči a je z něj karamel. PPokud nemáš tlakáš, je třeba vařit klasicky, nejlépe na kamnech;-) cca 3 hodiny.

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Jééé to znám a dělávám, to je nejoblíbenější cukroví manžela, ale ta piplačka, to zas není moje oblíbené:-//:-D:-D. Máš to pěkné;-):yes: Já jen dělávám půl na půl vanilkový a čokoládový krém;-)

    Odpovědět

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    Už jsem to našla :-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    Nemůžu najít - tipy a triky - zkaramelizované salko:-O

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Moc hezké!!!

    Odpovědět

Tématické fráze: vanočni cukrovi plněne ořišky plnené oríšky vanocni orisky vanoční cukroví oříšky recept na vanocni orisky cukroví plněné oříšky orisky plnene plněné oříšky recept oříšky recept cukrovi ořišky recept na oříšky vanocni orisky recept recept na plnene orisky tradiční vánoční cukroví krém do oříšků vánoční cukroví oříškové oříšky do formiček plnene oříšky vánoční cukroví tradiční vánoční cukroví recepty oříšky vánoční