"Karmínová krása na zahřátí" Kapiová polévka

Polévky Doba přípravy: Příprava – 30 minut Pečení – 25 minut Vaření – 15 8 názorů

Polévky Doba přípravy: Příprava – 30 minut Pečení – 25 minut Vaření – 15 8 názorů

Suroviny 4 porce

1 kg červených kapií
3 střední cibule
3 stroužky česneku
450 ml zeleninového bujónu nebo vývaru
3 lžíce 20% kysané smetany
1 lžíce másla a
1 lžíce olivového oleje na smažení cibule+trocha olivového oleje na potření paprik)

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejte si troubu na 220°C. Kapie důkladně omyjte, ale ponechte je vcelku (včetně stopek), osušte a potřete je trochou olivového oleje (celkem asi 3 čajové lžičky). Poklaďte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 25 minut.

  2. Až se na paprikách začnou dělat bubliny, slupky se oddělí a místy zčernají, přesuňte papriky do mísy a přikryjte je potravinovou fólií. Mezitím si nakrájejte cibuli na tenká půl kolečka.

  3. V silnostěnné pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s 1 lžící oleje a smažte cibuli na středním plameni asi 15 minut. Česnek utřete (nebo prolisujte), přidejte ho k cibuli a ještě minutu společně smažte.

  4. Zapařené papriky přesuňte na prkénko, pomocí nože stáhněte slupku a vykrojte jádřinec se všemi semínky. Pokud jsou kapie dostatečně upečené a zapařené, měla by se slupka oddělovat skoro sama.

  5. „Nahé“ kapie nakrájejte na kousky (cca 2 cm velké), přidejte k osmažené česnekové cibuli a asi 10 minut smažte na středním plameni. Až se chutě všech surovin prolnou, zalijte je vývarem a vařte ještě 15 minut. Odstavte, nechte mírně zchladnout a rozmixujte ponorným mixérem.

  6. Podávejte na zahřátých talířích s troškou kysané smetany, případně ozdobené několika lístky tymiánu.

  7. Tipy a triky: Stopku kapiím před pečením neodstraňujte, bude se vám hodit jako držáček (papriky totiž pěkně pálí do prstů). Zapaření – tedy přikrytí mísy potravinovou fólií, případně uzavření v igelitovém sáčku – je ideální cesta jak uvolnit upečenou slupku. Polévku můžete podávat horkou (nejlépe společně s rozpečenou bagetou), ale i pořádně vychlazenou k lehkému letnímu obědu.
    Chcete-li servírovat kapiovou polévku jako samostatné jídlo, doplňte ji troškou strouhaného sýra. Použít může parmezán či typicky řeckou fetu ale gurmetům doporučuji Popeláře – příjemně aromatický vláčný sýr zrající alespoň tři měsíce v popelu.

Poznámka od kuchařky

Kompletní recept i s podrobným fotopostupem najdete na http://www.foodstyle.cz/products/kapiova-polevka/

Komentáře k receptu "Karmínová krása na zahřátí" Kapiová polévka

Tématické fráze: polévky na zahřátí paprika karmínová kapiová polévka se sýrem polévka na zahřátí typicky řecká polévka smetanová kapiová omáčka karminova paprika držáček na čajový sáček šnek jídlo pro zahřátí salat kapiova smetanova polevka s kapii popelář sýr polévka z červených paprik s parmazánem fotogalerie karmínová červená salat karminova kapiový salát recepty recepty na zahřátí