Rizoto se sušenými hříbky

Suroviny 4 porce

200 g kulatozrnné rýže Natural
50 g sušených hříbků
800 ml vývaru
1 cibule
1 šalotka
2 lžíce másla (domácí nebo Jihočeské)
sůl
pepř
drcený kmín
1 lžička petrželové natě

Postup přípravy receptu

  1. Rýži si předem namočíme (já máčím minimálně 12 hodin, ale lepší je 24 hodin), poté rýži scedíme. Hříbky si namočíme do vody.

  2. Na pánvi orestujeme šalotku a v hrnci cibuli. K šalotce přidáme vymačkané houby a restujeme dozlatova. Na cibuli krátce za stálého míchání zarestujeme rýži a poté zalijeme 0,5l vývaru. Podle kvality hrnce stačí rýži občas zamíchat (nebo míchat stále, pokud se nám rýže přichytává).

  3. Mezitím si k houbám přilijeme 100 ml vývaru a přidáme lžíci másla (druhou lžíci másla přidáme k hotové rýži, aby mělo rizoto krémovější konzistenci). Necháme vývar trochu zredukovat, abychom získali tmavý houbový sosík, který hříbky krásně oglazuje. Potom už jen lehce osolíme a opepříme. Přidáme špetku kmínu a 1 lžičku petrželové natě.

  4. Nezapomínáme si hlídat rýži a pokaždé když už se nám vývar skoro vyvaří, přilijeme další naběračku. Podle druhu rýže se liší doba vaření a množství vývaru, ale ten půllitr je základ. Používám kulatozrnnou rýži natural (přírodní nebroušená a neleštěná rýže). Pokud se předem nenamočí, u sporáku můžeme stát až 1hod. Namočená rýže je hotová za 25-30 minut.

Komentáře k receptu Rizoto se sušenými hříbky

Tématické fráze: rizoto se susenymi houbami rizoto se sušenými houby italské rizoto s hříbky pohankové rizoto se sušenými houbami recept na kremove rizoto se susenymi hribky rýže se sušenými hříbky rizoto s hribky rizoto z lanyze houbami rizoto se sušenými houbami fotky pohankové rizoto se sušenými houbami recept rizoto se susenymi na houbách rizoto se sušenými s houbami sušené rizoto s hříbkami rizeto se susenymi s houbami pohankove rizoto s hribky pohankove rizoto. s hribky rizoto s houbam lanýžové ryzoto rizoto s hříbky, schwarzwaldskou šunkou, hráškem, rýže s hříbky