Výborná vánočka z domácí pekárny
Vzpomínáte na lahodnou vánočku jako od babičky nebo maminky? Chcete upéct stejně výbornou? Náš recept vás provede krok za krokem. Na těsto vyzrajeme tím, že ho zaděláme v domácí pekárně. Potom už jen stačí nezauzlovat si ruce při pletení.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 714 kJ / 3 756 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 96,94 g |
Tuky | 114,38 g |
Vláknina | 20,10 g |
Cholesterol | 955 mg |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,79 g |
Sacharidy | 574,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme do rumu alespoň dvě hodiny předem. Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo.
Krok 2: Suroviny vložíme do formy domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny (rozinky můžeme přisypat až ke konci hnětení). Nastavíme program Těsto.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Na vále těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu rozdělíme na šest kousků. Z nich vyválíme prameny na vánočku, kterou upleteme klasickým způsobem.
Krok 4: Aby se prameny při pletení nelepily na ruce, můžeme je lehce pomoučit. Vál můžeme lehce zaprášit moukou.
Krok 5: Upletené vánočky přendáme na plech, můžeme přikrýt utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
Krok 6: Včas zapneme nahřívat troubu na 150 °C. Po vykynutí (měly by zdvojnásobit objem) potřeme vánočky rozšlehanými bílky a můžeme posypat oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky.
Krok 7: Plech vložíme do trouby a pečeme zvolna zhruba 40 minut. Pokud by se vánočky seshora moc pálily, přikryjeme je pečicím papírem a dopečeme.
Krok 8: Po upečení a zchladnutí vánočky zlehka pocukrujeme.
Zveřejněno 26. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborná vánočka z domácí pekárny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEYx
Moje poznámka
Výborná vánočka z domácí pekárny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEYx
Nejnovější recepty
Tenké palačinky plněné tvarohem
Přidáno před 13 hodinami
Olivový kořen bez hnětení
Přidáno před 16 hodinami
Letní kuře z grilu s bramborami z uhlí podle šéfkuchařky z Pilsner Urquell Experience
Přidáno před 19 hodinami
Kynuté knedlíky podle Těhotnýho kuchaře
Přidáno před 22 hodinami
Cuketový perník
Přidáno 7. 7. 2025 06:03
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno 6. 7. 2025 17:47
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťavnaté karbanátky se sýrem
Markeeta před 30 minutami
Brusinky z rybízu
sidonie před 1 hodinou
Chutné vafle
Eliška před 1 hodinou
Tvarohová bublanina s ovocem
VeronikaHa před 11 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
iveta.kroul před 11 hodinami
Špenátová polévka
Valis před 11 hodinami
Rybí pomazánka moje
Valis před 12 hodinami
Kuřecí BBQ křidélka
Pedros před 13 hodinami
Kořeněná černá čočka s mrkví
Helen.salemiynah před 14 hodinami
Rybízová zmrzlina
Renata1101 před 14 hodinami
Tématické fráze:
vanocka z domaci pekarny,
těsto na vánočku z domácí pekárny,
recept na vybornou vanocku,
domaci vánočka,
vánočka z pekárny,
dobrá a vláčná domácí vánočka,
vynikající vánočka z domácí pekárny,
nadýchaná vánočka recept,
vánočka v domácí pekárně,
vanočka recept z domaci pekarny,
nadýchaná vánočka,
vánočka domácí pekárna,
výborná vláčná vánočka,
vanocka do pekarny,
vanocka se sadlem,
recept na vánočku v domácí pekárně,
vláčná vánočka,
domácí vánočka recept,
vánočka v pekárně,
vánočka z domácí pekárny recept
Suroviny:
mléko,
máslo,
žloutek,
vejce,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
sůl,
rozinky,
kůra citronová,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
droždí sušené,
bílek,
mandle,
cukr moučkový,
rum
Komentáře (79)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mazanec je