Výborné koláče (buchty)

Suroviny

60 dkg polohrubé mouky
1/4 l mléka (vlažné)
2 vejce
2 dl oleje
2 PL cukru
1 prášek do pečiva
1 kostka droždí (42g)
špetka soli
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme vlažné mléko. Do mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Poté přidáme vejce, prášek do pečiva a špetku soli. Těsto dobře propracujeme a necháme kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.

  2. Po vykynutí tvoříme koláče nebo buchty a plníme je mákem, tvarohem nebo povidly. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, (buchty rozehřátým tukem).

  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut (každá trouba peče jinak, proto musíme koláče i buchty během pečení kontrolovat).

Poznámka od kuchařky

Recept jsem našla před lety na www.recepty.cz,kam jej vložila paní Jana Povolná. Autorka také píše, že prášek do pečiva se do těsta dává proto, aby pečivo bylo vláčné i druhý den.

Komentáře k receptu Výborné koláče (buchty)

  • gustavo.woltmann gustavo.woltmann

    Koláče jsem nikdy nedělal ale jednoho dne bych se na ně chtěl vrhnout a udělat klasické české koláče jako od babičky. Musím jim potom dát ochutnat, ať sami ohodnotí tento recept a pokud jim bude chutnat, tak sem ještě dám vědět.
    Gustavo Woltmann

    Odpovědět

  • TytyM TytyM

    O víkendu jsem vyzkoušela a jsem trošku zklamaná. Těsto jsem udělala podle receptu, jen jsem dala na doporučení a skutečně vynechala bílky. Zaskočilo mě, že v postupu není zmíněný olej, který ale v ingrediencích najdeme. Nicméně nezapomněla jsem na něj... Náplň byla tvarohová a povidlová. Čekala jsem jemné nadýchané těsto, výsledek ale bohužel vypadal jinak. Těsto je spíš křupavé, trošku tužší - i když uznávám, že chuti se nedá nic vytknout.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    hezké je máš:-);-):yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :yes::yes::yes: souhlasila bych s těmi bílky.;-)

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Jsou hezké,ale mám letitou zkušenost - pokud se dají do těsta i bílky, vždycky jsou kynuté výrobky druhý den tuhé. Prášek do pečiva pomůže maximálně rychlejšímu startu kynutí. Do kynutého těsta dávám vždy 2/3 másla,1/3 sádla,asi 2 lžíce oleje,2 lžíce rumu a pouze žloutky. Buchty jsou vláčné i za 3 dny,pokud tedy nějaké zbydou. :-)

    Odpovědět

  • medmic medmic

    Koláče to je moje :-))
    +

    Odpovědět

  • Evickaovecka Evickaovecka

    vypadají krásně :-K

    Odpovědět

Tématické fráze: výborné koláče výborné koláčky výborné buchty kynuté výborné rychlé buchty s mákem buchta bez prášku do pečiva recepty rychlé výborné buchty s mákem koláčky z prášku do pečiva výborné koláče recept recept na vyborne kolače buchty a koláče recepty koláče z prášku do pečiva buchty koláče vyborna buchta buchty z prášku do pečiva recept na výbornou buchtu buchta bez prášku do pečiva nove recepty na kolače a buchty. koláče výborné recept na vyborne buchty recepty na výborné buchty