Buši buchty a koláče

Vaclav Fronek Kuchař:

Domácí pekárna 31 názorů

BUŠI BUCHTY A KOLÁČE
513
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Suroviny

550 g polohrubé mouky
200 ml mléka
sůl
80 g cukru
120 g Hery
2 celá vejce
citrónová kůra z citrónu
1 vanilkový cukr
1 sáček kvasnic v prášku (na 500 g mouky)
větší špetka soli
trochu sádla
máslo
olej
NÁPLNĚ DO BUCHET A KOLÁČKŮ:
Povidla
mák (tvaroh + suroviny na jejich přípravu mléko, pudink, cukr, apod. )
Vajíčka (rozkvedláme v hrnečku a trochu si necháme na pomazání koláčků a ostatní také nalijeme do DP)
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny dáme všechny suroviny postupně od tekutých po sypké a zapneme program "Těsto". Po ukončení programu = po vykynutí, vyndáme na pomoučený vál a případně propracujeme.

  2. Tvoříme kuličky asi velikosti pingpongového míčku, to je asi 35 mm a každou rozmáčkneme na placičku a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Máme-li plný plech do každé placičky utvoříme menší sklenkou (dnem) místo na náplň a necháme ještě chvíli vykynout.

  3. Posléze dáme náplň a potřeme okraje vajíčkem. Můžeme zdobit rozinkami.

  4. Dáme péci do vyhřáté trouby na 175°C. Po upečení trochu štětečkem potřeme okraje a spodek máslem, aby nebyly tvrdé.

  5. Chceme li buchty, uděláme kuličky trochu větší a plníme. Necháme na vále vykynout a pak skládáme do vymazaného hrnce ( sádlo s olejem) a vždy mezi sebou tímto také mažeme, aby se neslepily.

  6. Pečeme stejně jako koláče. Na závěr vše jemně pocukrujeme práškovým cukrem.

Poznámka

Z této várky jsme měli 15 buchet s povidly a 28 koláčků s tvarohem. Samozřejmě - počty jsou úměrné velikosti koláčků a buchet.(Heru dáváme do DP dost změklou, ne úplně roztavenou).

POZOR : Není zcela v receptu zřejmé, ale zčásti ano. Bílek z vajíček se používá na pomazání koláčů a je to možné dělat i s buchtami a tak dávat do těsta jen žloutky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 34 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Buši buchty a koláče

  • Libuse Romancikova Libuse Romancikova

    Do kynutých těst nikdy nedávám celá vejce ale pouze žloutky.Bílky těsto vysušují a nejlepší buchty jsou z hladké mouky.;-)

    Odpovědět

  • LLilaa LLilaa

    Luxusní:-p dávám bodík:yes:

    Odpovědět

  • Martina Blazkova Martina Blazkova

    Koláče jsou opravdu vynikající, pochválil mi je i tchán :-D Moc děkuji za recept

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Irrena:

    Irrena: Je to na receptu zcela nejasné, ale když děláme buchty, dáváme celá vejce , ale když koláče ze stejného těsta , tak jen žloutky a bílky použijeme navrch, aby byli lesklé. Dcerka začala dávat i do buchet jen žloutek a i buchty maže navrch bílkem. Asi to uvedu dodatečně do receptu do poznámky.

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Těsto dělám stejně, jen místo celých vajec dávám jen žloutky:yes:

    Odpovědět

  • Besinka35 Besinka35

    giiagi:

    Odpovědět

  • giiagi giiagi(neregistrovaný)

    těsto je luxusní:yes:Dělám koláče,buchty,buchtičky a opravdu dobrota :-) Děkuji za recept

    Odpovědět

  • kokronilla kokronilla

    Tyhle koláče jsem pekla na "Čarodějnice", byly to moje první koláčky vůbec- a jedním slovem parádní! Snad mi babička odpustí, ale byly ještě lepší, než z jejího receptu, a díky pekárně vlastně bez práce... Neměla jsem Heru, tak jsem dala máslo, příště zkusím s Herou, posílám boda, a moc díky za recept pane Froňku:yes:

    Odpovědět

  • Mischell Mischell(neregistrovaný)

    dnes poprve dělám buchty, dle těchto ingredienci, takže mi držte pěsti ale mam takovou obavu jak se to povede protože nemáme pekárnu:-O:-p

    Odpovědět

  • karkulka karkulka

    Udělala jsem je se švestkama a jsou opravdu bezkonkurenční.:-*Dějuju:-K

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Až budeme zase dělat ukážu postup přípravy před pečením. Ale když uděláme kuličku z těsta, tak jí dost rozmáčneme(roztáhneme), chvilku počkáme a uděláme malou skleničkou(decinkou)místo na náplň a plníme. Chvilku počkáme (cca 10min.)a dáme péci. Václav.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Amiro, já většinou taky a přitom je pořádně přimáčknu půlkou na alkohol, bývá tam super jamka a pak to vyběhne nahoru.:-))

    Odpovědět

  • Amira Amira

    A ještě, jak to všichni děláte, že máte koláče "placaté"? Mě vždycky vyběhnou a mám je spíš jako kopečky, viz. foto :-S

    Odpovědět

  • Amira Amira

    Vašku, buchty i koláče jsou skvělé. Ale možná bys mohl pro začínající kuchařinky do receptu přidat, že Hera je rozpuštěná ;-)

    Odpovědět

  • eevza eevza

    PRO BIBINKA:no ja sem snad ve vsem jiná než ostatní:-D

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo