Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky

Zeleninová jídla Doba přípravy: 1 hodina 27 názorů

Zeleninová jídla Doba přípravy: 1 hodina 27 názorů

Suroviny

500 g čerstvých oker (plody ibišku jedlého, nejlépe tobolky dlouhé max. 7 cm)
7 středních zralých pevných rajčat
1 světle zelená paprika
1 větší cibule
6 stroužků česneku
hrst hladkolisté petrželky
1 lžička směsi 7 koření (lze nahradit mletou směsi hřebíčků, pepře, bílého pepře, nového koření, skořice, římského kmínu a špetkou kari)
1 lžička rajského protlaku
olivový olej
sůl
2 hrnky rýže
1/2 hrnku těstovinové rýže (mohou být i vlasové nudle)
1 lžička másla
sůl
olivový olej
piniové oříšky

Postup přípravy receptu

  1. Tobolky okry zbavime stopek, nakrajime na vetsi kousky a na 15 minut namocime do octove vody. Ocet nam okru zpevni a odstrani cast slizovitych latek, ktere tobolky obsahuji. Pote proplachneme pod tekouci vodou a nechame okapat.

  2. Na olivovem oleji zpenime cibulku, pridame nadrobno pokrajeny cesnek, nechame lehce provonet.

  3. Prisypeme na vetsi kostky nakrajenou papriku, okru a chvilku (cca 5 minut) restujeme.

  4. Nakonec vmichame pokrajena rajcata, koreni, sul, rajsky protlak, podlijeme trochou vody a pod poklickou dusime asi 15 minut.

  5. Nakonec posypeme posekanou petrzelkou.

  6. Na olivovem oleji dozlatova osmahneme testovinovou ryzi, prisypeme dobre proplachnutou ryzi, sul, maslo, zalijeme vodou a uvarime.

  7. Piniove orisky oprazime na malem mnozstvi olivoveho oleje. Pri servirovani jimi posypeme ryzi.

  8. Kdo rad kyselejsi, muze okru pri podavani zakapnout trochou citronove stavy.

Poznámka od kuchařky

Okra (plody ibisku jedleho) ma velmi priznivy ucinek na zazivaci trakt a pro svou nizkou energetickou hodnotu je vhodna pro redukcni diety.

Nevim, jestli je v Cechach k dostani cerstva okra. Pokud ne, existuje sterilovana nebo mrazena verze. Tu jsem v CR kupovala ve specializovanych prodejnach zdrave vyzivy nebo v arabskych obchodech.

Komentáře k receptu Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky

  • ananka ananka(neregistrovaná)

    Recept je super, čerstvá okra se dá koupit v Sapě (vietnamská tržnice):-)):-)):yes:

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    prave jsem objevila, ze cerstvou okru maji v prodejne RE food, Korunni 43, www.repraha.cz - dostavaji ji kazdych 14 dni primo z Indie, 100 g za 19,90 Kc.

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Ve velkých hypermarketech Tesca se dá koupit sterilovaná okra ve velké sklenici. Občas jí dělávám a je to moc dobré. Poprvé jsem jí ochutnala v Pakistánské restauraci :-)

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    tak to je nádhera mňam:yes::yes:zítra balím kufry a máš mě tam:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Aisho, jsi moc šikovná kuchařinka a moc se mi líbí Tvůj receptík, nejen postupem,ale i jak pěkně máš vše naservírované,upravené, no wow;-):-O:-p:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Moc pěkný receptík:-p:yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha (autorka receptu)

    Jinak vsem diky za komentiky..:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • aisha aisha (autorka receptu)

    Nonya: Diky moc..prazenou ji take znam. U nas se dela bud v troube, nebo se osmazi v oleji. To se necha cela, nekraji se stopka, potom neni slizka. Ja ji namacim do octove vody jen kdyz ji krajim na kousky.:-)

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    :yes: pekny recept, len taka poznamka k tej okre, neumyvat ju a odlozit ona ma tendenciu hned ako sa dostane do kontaktu s vodou byt slizka ale ako pises kyslota -ocot znizuje slizkost. Da sa aj tak ze sa rychle umyje , osusi a oprazi.Bod odo mna.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-K+6:-p:yes:
    Špagetko,díky za odkaz;-):yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    :-O:-O óóó.. exotika:-8:-8 a krásně podaná.. moc povedený recept:-K:-K:yes::yes: jenom sehnat ty ingredience:-S;-):-D:yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha (autorka receptu)

    1974andrea: Ja Ti zase zavidim ty houby..;-):-K

    Odpovědět

  • aisha aisha (autorka receptu)

    spagetka: Okra i tak podobne chutna, jako okurky.

    Odpovědět

  • aisha aisha (autorka receptu)

    Jetse pro zajimavost, u nas se okra nazyva Bamia (arabsky)..:-K:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    spagetka:Spagi, ale já myslela čerstvou, tu tady nikde nemají, sterilovanou možná, ale to už není ono. A v Řecku se používá určitě, viděla jsem tam rostliny;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: okra recept okra recepty okra okra kde koupit recepty okra recept okra repraha recepty z okry okra jídlo okra příprava jídlo okra bamia recept pecena okra recepty mna arabská jídla papriky okre okra cerstva okra pakistánské recepty okra - recepty okra koupit ibiškovec jedlý tesco