Lilky zapečené s rokforem a rajčatovou omáčkou

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Zeleninová jídla 6 názorů

Suroviny

3 lilky
1 kg rajčat
150 g rokforu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 starší rohlík
olivový olej
sušené oregano
ocet
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Lilky nakrájíme na centimetrová kolečka, posolíme a necháme vypotit.

  2. Mezitím připravíme rajčatovou omáčku. Rajčata přelijeme vařící vodou, nechíme je v ní asi 40 vteřin a poté prudce zchladíme v kastrůlku se studenou vodou (asi 30 vteřin). Rajčata oloupeme, vymačkáme z nich semínka a nakrájíme nadrobno.

  3. Rozehřejeme olej a asi 10 minut při střední teplotě na něm opékáme drobně nakrájenou cibuli, plátky česneku a lžičku sušeného (promnutého)oregana.

  4. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a dusíme 15 minut pod pokličkou.

  5. Nakonec zacákneme octem a dochutíme.

  6. Běhen dušení osušíme lilky a opečeme je na olivovém oleji dohněda.

  7. Sýr nahrubo nastrouháme, rohlík umeleme na masovém strojku nebo jemně rozdrtíme v mixéru a vzniklý "prášek" promícháme se lžící olivového oleje, trochou soli a oreganem dle chuti.

  8. Na dno zapékací misky dáme třetinu rajčatové směsi, třetinu sýra, kolečka lilku a takto pokračujeme do spotřebování sutovin.

  9. Na poslední kolečka lilku přijde rajčatová omáčka, sýr a nakonec celý povrch posypeme rohlíkovými drobky.

  10. Zapékáme při 190°C asi 30 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 55 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lilky zapečené s rokforem a rajčatovou omáčkou

  • rebeka rebeka

    do nastávajících teplých dnů jako stvořený;-):yes:
    krásný pokrm:-):-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    To je krásný recept Eli, celou dovolenou jsem se těšila, až si jej udělám. Ukládám. +:yes:
    Krásné foky jako vždy.:-))

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eli, já až tady jsem vlastně poprvé lilek vyzkoušela a byl skvělý. Tady ten vypadá opravdu mńamózně:yes::yes:. Ten rokfor, ty brďo, to musí být super kombinace:-p:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Elizo, moc děkuji za informace ohledně přípravy lilku. Teď opravdu ukládám a vyzkouším. Měj se!:-8

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Ivulinko, děkuju :-). Ale měla bys to napravit ;-), lilek je skutečná lahůdka. Dá se upravovat na nejrůznější způsoby. Podstatné je nechat ho řádně "vypotit". Nebo ho ochutnej v nějaké osvědčené restauraci, než se pustíš do jeho přípravy...

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Jů, to máš ale hezký!!! Sice jsem lilek nikdy nejedla, ale za ty krásné fotečky ode mne dostáváš bodíka.

    Odpovědět

Tématické fráze: příprava lilku lilek s rajcatovou omackou lilky zapečený lilek s kuskusem lilek a jeho příprava lilek v rajčatové omáčce lilek recepty lilek příprava zapečený lilek lilky recepty co s lilkem zapečený lilek s rajčaty omáčka s lilkem lilek recepty. osvědčené zapeceny lilek se syrem recept na přípravu lilku co je lilek jídla s lilkem jídla z lilků lilek-jeho příprava