Těstoviny s lanýžem

Těstoviny Doba přípravy: 30 7 názorů

Těstoviny Doba přípravy: 30 7 názorů

Suroviny 2 porce

7 polévkových lžic olivového oleje
1 stroužek česneku
2–3 kousky černých lanýžů (doporučuji balení ve skleničce z obchodu Gran Moravia – např. obchod Liberec, Brno a jiné)
300 g špaget (nenahrazovat ani Spaghettini, ani Bucatini..ale klasické špagety)
houbový masox (cca půlka, maximálně 3/4 jedné kostky) – nepřehánět, protože jinak budou houby příliš slané a riskujete, že zkazíte celý recept
troška parmazánu (na lehký posyp na konec – příliš parmezánu přebije chuť lanýže!)

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu "al dente".

  2. Na pánev nalijte olivový olej, dejte smažit na mírném ohni jeden stroužek česneku dokud nezezlátne, poté česnek z pánve vyndejte.

  3. Následně vypněte oheň a nastrouhejte 3/4 lanýže na velmi drobné kousky (nechte si stranou větší kousek, který potom na konci nastrouháte syrový na talíř). Zapněte znovu plotnu a na mírném ohni začněte v pánvi s olejem smažit nastrouhaný lanýž, přidejte houbový bujón, vše za stálého míchání smažte cca 1 minutu, poté oheň vypněte. Na konec smíchejte těstoviny v pánvi s olejem a lanýžem na každou porci nastrouhejte čerstvý lanýž, který jste si nechali stranou, podávejte posypané parmezánem, můžeme k tomu popíjet bílé víno.

Komentáře k receptu Těstoviny s lanýžem

  • casino casino

    Mám sice nerezové patro, ale nos mám jak ten z Bergeracu a čich jak ostříž oko:-p a tady souhlasím s Angelis:
    No a pro toho, kdo chce zkusit "lanýž za hubičku" může vyzkoušet toto v závěru receptu: http://www.labuznik.cz/recept/risotto-s-lanyzi-a-m... :yes:

    Odpovědět

  • Dave Dave(neregistrovaný)

    Dnes jsem si dělal podobné těstoviny a právě jsem použil tyto lanýže.
    Vzhledem k tomu, že bylo potřeba použít 20g lanýže na dvě porce (200kč), tak žádná sláva. Houbový bujón jsem nepoužil neboť chtěl jsem si vychutnat lanýže a né bůhvíjaké houby z bujónu.
    Doporučuji použít bílí lanýž, ale ten stojí 3x tolik;-)

    Buon appetito!

    Odpovědět

  • Angelis Angelis(autor receptu)

    Eraserhead: tak se prosím zeptej tvých přátel jak ho dělají oni, zajímalo by mne to. Můj tchán z Acqualagni ho dělá přesně takhle. Je třeba říct, že černý lanýž se osmahne (hodně krátkou dobu), naopak bílý lanýž nikoliv, protože jeho syrová chuť je mnohem silnější než toho černého. Pokud máš funghi porcini, tak jsou na uvaření lanýže storkát lepší, pokud ne, tak si prostě koupíš dado ai funghi porcini, rychlosol mi nic neříká.

    Odpovědět

  • eraserhead eraserhead(neregistrovaný)

    Angelis:mňa ani mojich priateľov z Bastia_Umbra si nepresvedčila, každopádne dať si tam môžeš čokoľvek, napríklad aj rýchlosoľ ako tento "šéfkuchár"
    http://varecha.pravda.sk/recepty/pecienkova-terina...

    Odpovědět

  • Angelis Angelis(neregistrovaný)

    Jelikož jsem prakticky vyrostla v kraji lanýžů Umbria-Marche a naučila jsem je takto vařit od Italů, tak ano, opravdu Italové používají na tento recept houbový masox (který chuť nepřebije ale naopak), lanýž tepelně upravují a opravdu si talíř velmi jemně posypávají parmezánem. Jak už jsem řekla, parmezánu opravdu hodně málo a masoxu taky (jinak by se jídlo přesolilo). Jinak se jedná o černý lanýž. ;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Ono s tim lanyzem je to asi tak, ze by bylo dobre rici o jaky se jedna. Tedy zda je cerny ci bily. Z fotografie myslim, ze cerny. Ovsem nejsem si jista. Kdyz je cerny, tak by bylo treba vedet, zda je to tartufo scorzone(letni), ci tartufo d'inverno(zimni). Podle toho se s nim naklada. V kazdem pripade masox a syr jsou mimo, primo hrich. A je-li to ten cerny, dava se ho asi na 80g testovin minimalne 15g, takze by mel byt vice videt, ale jak rikam, zalezi na kvalite. Mimo jine se tepelne neupravuje, tedy vlozi se jen do horkeho masla ci oleje, ale mimo zdroj tepla.

    Odpovědět

  • eraserhead eraserhead(neregistrovaný)

    "příliš parmezánu přebije chuť lanýže!"
    chuť lanýžov ste dávno zabili tým houbovým masoxem !!!
    6 sicura che sta roba qua è cucina italiana?
    mo .......

    Odpovědět

Tématické fráze: těstoviny s lanýži lanýžové těstoviny lanýže recepty těstoviny recepty s lanýži těstoviny s lanýži recept recepty s lanýžem recept s lanýži spagety s lanyzi černý lanýž recepty spagety s lanyzem cerny lanyz recept lanýž těstoviny recept s lanýžem lanýž recepty těstoviny s lanýž lanýž recepty testoviny recept těstoviny s lanýži lanýž černý recept lanyze s testovinami spagety s lanyzovym olejem