Bucatini all´amatriciana

Těstoviny Doba přípravy: 30 min 19 názorů

Těstoviny Doba přípravy: 30 min 19 názorů

Suroviny 2 porce

■1/2 velmi malé cibule (nebo šalotky)
■extrapanenský olivový olej
■250 g (guanciale)vepřová líčka pokud nemáte tak se dá nahradit pancettou (neboli slaninou)
■3-4 čerstvá rajčata (nebo loupaná rajčata v plechovce, nejlépe San Marzano)
■1 chilli paprička
■ovčí sýr Pecorino Romano (nebo jiný druh Pecorina)
■suché bílé víno (asi 3/4 skleničky
těstoviny Rigatolli

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvá rajčata dáme vařit na cca 40 sekund do vroucí vody, následně z nich sloupneme šlupku, odstraníme stopku a semínka (někdo má rád i se semínky).

  2. Cibuli nakrájíme na velmi drobno a dáme ji smažit do pánve, kam nalijeme větší množství olivového oleje. Až se trošku zasmaží přidáme pancettu. Pancettu chvíli posmažíme a potom ji zalijeme vínem, přidáme špetku soli.

  3. Mezitím si nastrouháme na drobno sýr Pecorino a nakrájíme rajčata na drobno. Potom přidáme do pánve naše rajčata a chilli papričku, kterou nakrájíme na drobno a trochu pepře. Přikryjeme pokličkou a necháme vařit na velmi malém ohni cca 10 min.

  4. Dáme vařit osolenou vodu na těstoviny (typ Bucatini – doporučuji značku Mamma Lucia, Riscossa, Panzani nebo Barilla). Uvaříme těstoviny ve vroucí vodě a až jsou hotové tak je zcedíme a smícháme s omáčkou v pánvi. Do směsi nasypeme ještě sýr a všechno pořádně promícháme. Těstoviny podáváme posypané Pecorinem.

Komentáře k receptu Bucatini all´amatriciana

  • casino casino

    V posledních dnech často v médiích vzpomínaný recept...

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Kdyz neco varim pod poklickou s pridanim maleho mnozstvi tekutiny, tak to dusim v italstine = stufare. Takze ano, ja sugo alla bolognese dusim, neb na masovy zaklad se zeleninou, vinem a protlakem ( davam concentrato - 3 lzice) nenaleji okamzite litr vyvaru, ale pridavam ho pomalu, v mensich davkach, pokazde tak jednu mensi naberacku. Proste ho neutopim. To vse na minimalnim ohni a stale priklopene. Pri pridani vyvaru promicham. To se deje asi kazdych 30 min. Samotne duseni trva urcite 3 hodiny, nekdy i vice. Kdyz to s vyvarem prepisknu, varim mirne odklopene. Prave proto ho nedelam tak casto, neb je to dost zdlouhave a musi se hlidat. Vlastne jen kdyz pripravuji lasagne alla bolognese, coz deje jen zridka, vsichni drzi nejakou dietu.

    Odpovědět

  • zizala zizala(moderátorka)

    Jitkas: :-8:-K:-8

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    zizala: Ja vim, ze ty vis a umis.

    Odpovědět

  • Angelis Angelis(autor receptu)

    Jitkas: Takže tvoje boloňská je dušená???

    Odpovědět

  • zizala zizala(moderátorka)

    Jitkas: Dělám stejně jako Ty a je to dobrota:-p:yes:. Jen u nás jsem guanciale ještě neviděla, nahrazuju ji uzeným bůčkem :-8

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Kdyz dam neco varit pod poklicku, tak co je to?

    Odpovědět

  • Angelis Angelis(autor receptu)

    Jak může být maso dušené, když ho osmahneš a pak ho vaříš v omáčce??

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Masu to udela to, ze je dusene, ne smazene. Ale vlastne je to fuk, ale slovickareni to neni. Tentokrat je to o technice.

    Odpovědět

  • Angelis Angelis(autor receptu)

    No vidíš, ja zase všechny co znám, tak vaří sugo zaklopené pokličkou a nechají ho pomalu bublat. Jinak postup je prakticky stejný, akorát guanciale nevyndávám. Tady jde jen o slovíčkaření, protože slovem dusit nemám na mysli nic jinýho než že pak sugo přiklopíš pokličkou a to masu absolutně nic neudělá.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Sugo varim odklopene, cela operace je hotova behem 15min. A znam lidicky, kteri si guanciale vyndaji hned po osmazeni, neb ho radi krupave a udrzuji v teple. Pridaji do tuku cibuli, osmazi a deglazuji bilym vinem. Pak rajcata, povari a do jiz hotove omacky daji uvarenou testovinu, osmazene guanciale a prohodi na panvi. Taky dobre, ale o neco delsi casove. Pod poklickou varim snad jen bolonskou omacku.

    Odpovědět

  • Angelis Angelis(autor receptu)

    Ty ale guanciale doslova nedusíš, osmahne se normálním smažením na cibulce. Ty akorát přidáš víno, necháš ho odpařit a na chvilku to zakryješ pokličkou. Copak ty sugo nevaříš přikrytý pokličkou??? To je spíš slovíčkaření..

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    No prave, ale ja opravdu neznam jednu osobu, ktera dusi guanciale pod poklickou pri priprave tohoto receptu, to neni o domaci priprave, to je o logice.

    Odpovědět

  • Angelis Angelis(autor receptu)

    Samozřejmě, že originální recepty existují, můžeme se sunout do minulosti do roku 1200, 1400 nebo dokonce ke starým Římanům..proč ne...To ale přeci není vůbec podstatné, já se tu nezabývám historií a rozebíráním toho které ingredience byly dřív nebo později. Já sem jednoduše vkládám domácí italské recepty, které vaří běžné italské rodiny doma v Itálii. Nic víc.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Originalni recepty existuji, naopak, jsou v italske kuchyni to hlavni a podstatne. To, ze maji velkou kreativitu a hodne rozdilne klimaticke a kulturni podminky, je jina zalezitost.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: penne alla amatriciana těstoviny amatriciana penne amatriciana pasta amatriciana špagety amatriciana těstoviny bucatini penne all amatriciana špagety matriciana spaghetti amatriciana recept italské těstoviny bucatini recept penne alla amatriciana těstoviny all amatriciana penne ala amatriciana špagety all amatriciana lasagne amatriciana tagliatelle amatriciana penne amatriciana recept spagety alla matriciana těstoviny alá amatriciana těstoviny alla amatriciana