Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Báječné rumové lanýže

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

chute-sveta.cz chute-sveta.cz

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min Bez doby odležení

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, Bez doby odležení)

Rumové lanýže jsou delikatesou a chutnají především mužům. Na svátečním stole vypadají v košíčcích velmi lákavě a vybízejí k ochutnání. Pokud část obalíte v čokoládě, část ve skořici a zbytek v kakau, získáte 3 druhy cukroví.

Suroviny pro 1 dávka

cca 50 ks

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 370 kJ /
4 152 kcal
Bílkoviny34,78 g
Tuky278,10 g
Vláknina26,40 g
Cholesterol 411 mg
Sodík 281 mg
Sůl0,61 g
Sacharidy322,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čokoládu, máslo a smetanu vložíme do skleněné mísy (nebo mísy vhodné do mikrovlnné trouby) a zahřejeme asi 2 minuty, dokud se čokoláda nerozpustí a promícháme. Přidáme zbylé suroviny rozmícháme dohladka. Krok 2: Necháme vychladnout při pokojové teplotě cca 2 hodiny. Potom dáme vychladnout do lednice, ideálně přes noc. Krok 3: Tvarujeme kuličky o průměru cca 2 cm a odkládáme na talíř, nebo plech vyložený pečicím papírem. Opět dáme vychladnout, cca 1 hodinu. (Pozor! Hmota bude pevná, ale hodně lepkavá - je tedy třeba postupovat rychle a zbytečně kuličky v rukou nezahřívat). Krok 4: Čokoládu se ztuženým tukem vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme, až se čokoláda rozpustí. Řádně promícháme. Krok 5: Kuličky rychle obalujeme a odkládáme opět na pečicí papír, ozdobíme např. strouhanou čokoládou a před skladováním, necháme vychladit.
Skladujeme v chladu, do 6 °C.

TIP: Top 7: Nepečené cukroví - kuličky

Zveřejněno 22. 8. 2015

Poznámka autorky chute-sveta.cz

Kuličky nemusíme obalovat v čokoládě, ale například v kakaovém prášku se špetkou skořice.

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Báječné rumové lanýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/By4n

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Báječné rumové lanýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/By4n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Nadia22: myslím, že není šťastnné zavádět tyto cizí tabulkové míry do praktické české kuchyně.
PL je tady pro všechny odjakživa polévková lžíce a znovu napíšu, že 10 ml má jen málokterá z nich, ostatní i méně.
Jarka má v závorce naštěstí i ml, ale ten, kdo se spolehne na počet lžící, bude mít v receptu smetany i rumu o dost méně - to je vše, co jsem chtěla ve své poznámce ke lžícím. (Mimochodem - i v našich receptech, kuchačkách bývá hrníček i hrnek většinou 250 ml, výjimečně 200 ml - ale to už bývá psáno v poznámce.);-)

Casio,
Nekdo rika hrnek, nekdo hrnicek. Vsak je tam napsane, ze je to 237ml, to pozna kazdy, ze to neni naprstek. Taky rikam bodik a ne bod.:-))
Mimochodem kdyz si precitam ceske kucharky, tak mnoho kucharek pouziva nazev hrnicek misto hrnek (hrnickova buchta, atd...)
Uz 30 let nepouzivam cesky jazyk, tak me to snad promines..;-)

Nadia22:
No, když už jste tak akurátní, tak jen pro upřesnění: nejsou to "hrníčky" anóbrž "HRNKY":-))

cathleen: 1 polevkova lzice je 15ml, = PL.
1 polevkova lzice je 3 cajove lzicky
1 cajova lzicka je 5ml, = CL
To jsou oficialni rozmery pro kuchyni a kucharky, aby nedoslo k omylu.
Oficialni rozmer pro hrnicek je 237ml, a ne 250ml, jak si vetsina
mysi.
1 hrnicek je 16 lzic,= 48 lzicek,= 237ml
1/3 hrnicku je 5 lzic, = 16 lzicek,= 79ml.
To je ekvivalent pro tekute mereni.
Proto tam "chute sveta" dala pro jistotu i ten rozmer i v ml, protoze kazda lzice je jina. Pokud napsala polevkova lzice, tak to nema zadnou chybu. Recept ukladam, pridavam bodik :-))

chute-sveta.cz: vidíš, odměrková lžíce mě nenapadla :-) pro mě je lžíce lžící na polévku, odměrkou doma nemám.
V tom případě asi ale nepoužívat zkratku PL, což je polévková (nikoli odměrková) lžíce.

cathleen: Máš pravdu, že každá lžíce může mít jiný objem, ale obecně se udává, že 1 polévková lžíce má 15 ml. Proto tam uvádím i převod v ml. Já používám takovou tu odměrkovou polévkovou lžíci a ta má právě těch 15 ml. Víc info jsem našla taky tady a hned jsme zase chytřejší :-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C5%BE%C3%ADce

chute-sveta.cz (Jarka): Jaruš, 4 lžíce rumu asi nebudou 60 ml - moje největší lžíce, kterou nerad používá i manžel, má 10 ml (vím to z přesného odměřování vody na kvásek :-) ), ostatní jsou mnohem menší, plytší.
Dnes jsou lžíce spíš hodně menší, tak ať při realizaci receptu někomu nechybí vláha (jak rum, tak i smetana):-D pokud se spolehne jen na počítání lžic;-)

Eva: síce priamo menovite rum a soľ nie sú spomenuté, ale v prvom bode posledná veta: Přidáme zbylé suroviny rozmícháme dohladka a dojemna.;-)

Zaujalo mne to, obrazky vypadaji lakave, ale jakosi z receptu "vypadl" RUM a sul. Hlavne ze primo v nazvu je Bajecne RUMOVE lanyze. no bez rumu velmi rumove nebudou :-( :-? :-(( :-//

Tématické fráze:
lanyže, rumové lanýže, čokoládové lanýže nejlepší recept, rumové kuličky recept nejlepší, lanyzove koule, jaky obsah ma polevkova lzice, báječně recepty, jaky ma objem lzicka?, rumove čokoládové lanýže nejlepší recept, rumové kuličky hrnickova, rumové kuličky se ztuženým tukem, kuličky lanýžě, skvělé recepty, lanýž recept, recept lanýže s kokosem, rumove lanyze recept, recept lanyze, rumove koule se ztuzenym tukem, rumove kulicky ztuzeny tuk, rumový lanýž recept

Suroviny:
čokoláda hořká, máslo, smetana, sůl, rum, čokoláda mléčná, tuk ztužený

Přidat fotografie receptu