Indická kuchyně - Keema Mattar (curry z mletého masa s hráškem)

arrefeena Kuchařka: arrefeena

Mleté maso 14 názorů

Suroviny

500 g mletého hovězího masa nebo jehněčího masa
1 cibule nadrobno
2 rajčata bez peciček nadrobno
několik proužků čerstvého zázvoru nebo 1 lžička zázvorové pasty
3 stroužky česneku nebo 1 lžička česnekové pasty
několik koleček čerstvé zelené chilli papričky
1/3 šálku rostiného oleje nebo ghee
hrstka mraženého hrášku nebo čerstvého hrášku
koření:
1-2 lžičky soli
1 lžička ceého římského kmínu
1 lžička římského nebo černého mletého pepře
1 lžička mletého koriandru
2 bobkové listy
1/4 lžičky garam masaly viz mé recepty
špetka kurkumy
špetka chilli papričky (dle chuťi)
špetka cukru
můžete na závěr posypat čerstvými listy koriandru
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Ve woku rozpalte ghee nebo olej a když je horký, nasypte tam celý římský kmín a nechejte probublat. Poté přidejte cibuli a sůl. Smažte dokud nezačne cibule hnědnout.

  2. Přidejte zelené čili papričky, zázvor a na hrubém struhadle nastrouhejte do pánve česnek. Promíchejte a zhruba minutu smažte. Přidejte zbytek koření kromě garam masaly, rajčata a dvě lžíce vody.

  3. Smažte, dokud se od rajčat nezačne oddělovat slupka. Přidejte maso a stále jej míchejte a rozdrobte ho.

  4. Smažte ho dokud není hnědé/šedé a zcela rozdrobené. Poté přidejte půl šálku vody a vařte dokud není maso téměř hotové.

  5. Ke konci přidejte hrášek a nechte je společně dodělat a zcela vyvařit vodu. Nakonec posypte garam masalou, čerstvým koriandrem a dobře zamíchejte.

Poznámka

Používá se to jako hlavní jídlo k chebu nebo náplň do samosy nebo se to zapeče do chlebové placky. Tyto recepy plánuji pubikovat někdy později.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Indická kuchyně - Keema Mattar (curry z mletého masa s hráškem)

  • Janka22 Janka22(neregistrovaný)

    Zdravím všechny, já k rýži a jako náhražku curry používám tento kořen mletý: http://www.prodejbylin.cz/kurkuma_koren_mlety/index.html

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    Jana Remkova: proč to tedy všechno z top receptů zmizelo? :-((

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    ještě chci upřesnit, že keema s rýží se také dělá, ale jiným způsobem, jako rizoto. Až to budu vařit tak nafotím. :yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    arrefeena: Máš velmi zajímavé indické recepty, jako mívala mishamant, která v Indii žila. Moc se mi to líbí:-)

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    Monika: když ho upravíte tak jak jsem říkala, tak úplně změní chuť. mimochodem manžel úplně jásal nad pita chleby které v česku prodávají v tescu. ty naše tady jsou odporné a i když mají dobré nán chleby v každém obchodě, tak jsou zase šíleně drahé

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    arrefeena: Já raději upeču domácí, mě ty kupované co u nás prodávají moc nechutnají, to se vůbec s domácím nedá srovnat. Jedině bych musela zajet do orientálního obchodu, tam mají dobré :-) Mě to připomělo Thajské KHAO PUD KRAPAO MOO, které se právě jí s rýží.
    http://3.bp.blogspot.com/-X9PkCY3AwKk/T20oi_knCDI/...
    http://www.flickr.com/photos/avlxyz/3469783353/

    Jinak moc děkuji za rady :-K ráda vařím autenticky, tak jak se to má správně dělat a jíst.

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    Monika: když se nám s ním nechce dělat tak koupíme pita chleba, trochu ho navlhčíme, ohřejeme na pánvi a nakonec potřeme máslem nebo ghee. K rýži je to moc suché, leda byste nevyvařili všechnu tu omáčku :-)

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    arrefeena: Aha s chlebem, tím myslíte Naan ( ty světlé placky) a já myslela, že se to jí s rýží. Tak zkusím upéct chleba :-p

    Odpovědět

  • senky senky

    Zajímavé:yes::yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • hanes24 hanes24

    Určitě moc jedlé :yes:bod je :yes:

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    podle gusta žádný dišputát :-) ale musím se přiznat že k rýži jsem to nikdy nezkoušela, protože manžel by to tak nejedl. U nich k tomu musí být chleba a basta :-D

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    To vypadá nádherně :-p už to vidím s rýží u nás o víkendu na oběd :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    To by mi chutnalo :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kari z mletého hovězího masa indické mleté maso maso na curry mleté maso indie indické maso indiske chleba keema recept jehněčí maso recepty recepty indické jídlo mleté maso recepty indická jídla indické recepty recept keema recept mleté maso pokrmy z hráškem recept na indicke samosy keema indická kuchyně diskuze indicke samosy z hoveziho masa mleté maso indická mleté maso recepty

Zapomněl/a jsem heslo