Růžový čaj (Kašmírský)

arrefeena Kuchařka: arrefeena

Nápoje 4 názory

Suroviny

verze č. 1
2 lžíce kašmírského zeleného čaje
1/2 lžičky sody na pečení
1/4 lžičky soli
4 lžíce cukru
950 ml plnotučného mléka (tj. 946.352946 ml)
950 ml vody (2 pinty vody tj. 946.352946 ml)
1 hrnek ledové vody
1 hvězdice badyánu
1 zelený kardamon
2,5 cm skořice
1/3 hrnku mletých mandlí nebo pistácií
kousky mandlí a oříšků na ozdobu
lehčí verze
500 ml vody
1 lžíci kašmírského zeleného čaje
mléko
1/4 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
(hrst ledu)
plátky mandlí na ozdobu
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dejte vařit vodu, čaj,koření, cukr, sůl a sodu.

  2. Na prudkém ohni přiveďte čaj k varu, poté snižte na střední či mírný oheň, přiklopte a vařte 30 minut. Mělo by vám zbýt cca 1 a půl hrnku silného hnědého čaje. Pokud se příliž vyvařuje, přilejte vařící vodu. Sledujte bublinky po stranách hrnce, měly by začít růžovět. Přilejte ledovou vodu, případně i led.

  3. Čaj několikrát přelejte z hrnce do hrnce, neboť tím čaj schladne, nabublá a zesvetlá.

  4. Vraťe čaj na oheň a znovu přiveďte k varu.

  5. Přilejte mléko.

  6. Přiveďte k varu a zpola přiklopený vařte 5 minut.

  7. Přeceďte jej přes sítko.

  8. Přimíchejte mleté oříšky. Podávejte horký ozdobený kouskami mandlí a oříšků.

  9. Lehčí verze: Mléko přiveďte k varu a v

  10. ypněte hořák.

  11. Čaj vložte do uzavíratelného sítka a vložte jej do hrnce s vroucí vodou a přidejte prášek do pečiva a sůl. Vařte na mírném ohni po dobu 30-45 minut. P

  12. okud se voda zcela vyvaří přidávejte vždy po troškách horkou vodu.

  13. Když čaj začne růžově pěnit,sundejte jej z ohně a přidejte led.

  14. Vyndejte čajové sítko nebo přeceďte, pokud jej nepoužíváte. 5 minut míchejte.

  15. Přidejte tolik mléka, kolik potřebujete k dosažení pěkné barvy. Přiveďte čaj opět k varu.

  16. Vypněte hořák a podávejte v šálcích ozdobených plátky mandlí.

Poznámka

Nevařte na prudkém ohni, protože byste měli příliž tmavý čaj, který by v konečném důsledku byl hnědý a ne růžový. Kašmírský čaj seženete v orientálních potravinách pod názvem Kashmiri tea. Kašmírský čaj má menší kyselost která dobře slouží k této chemické reakci. Pokud nemáte kašmírský čaj, můžete použít 2 pytlíčky horší kvality zeleného čaje anebo jeden pytlík zeleného a jeden pytlík černého čaje. Přidáním černého čaje docílíte silnější chuti, ale snížíte tím šanci na skutečně růžovou barvu. Koření, zejména pak skořice, čaji dává nahnědlou barvu. Kašmírský čaj se tradičně pije slaný.

originální název: Kashmiri chai, nun chai, pink tea

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Růžový čaj (Kašmírský)

Tématické fráze: ruzovy caj 1/4 mleka kolik to je kolik je 1/4 mléka kolik je 1/4 kašmírský čaj kolik je 1/4 vody kolik je pinta 1/4 l mléka kolik je 1/4 mléka? kolik je 1/4 l mléka kolik je jedna pinta 1/4 je kolik vody 1/4l kolik je ml kolik je 1/4 l příprava kašmírského čaje masala čaj wikipedie kolik je 1 pinta 1/4 kolik je to ml kashmiri chai latte růžové 1/3 l vody kolik to je