Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Blbouny se žahourem

Jsme národ knedlíků, a to těch houskových, kynutých i sladkých. Plněné jsou skvělé, ale pokud chcete zkusit změnu, máme pro vás tip. Z kynutého těsta udělejte knedlíky, uvařte na páře a ovocem je přelijte až při servírování.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez kynuté těsta

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez kynuté těsta)

23. 1. 2014 15:25

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie7 521 kJ / 1 798 kcal
Bílkoviny57,21 g
Tuky25,68 g
Vláknina12,92 g
Cholesterol 271 mg
Sodík 590 mg
Sůl1,41 g
Sacharidy327,96 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Jednoduchá varianta jahodových nebo borůvkových knedlíků, nemusí se plnit a jsou neskutečně žravé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

hosta hosta

24. 1. 2014 16:06

spagetka:dovolím si tě opravit - klevela je skutečně rozvařené ovoce, většinou jablka nebo švestky, cukr se tam samozřejmě přidává,i tochu octa, jde o úpravu do skenic, bez zavařování, výsledkem jsou báječná povidla.
Žahour je úprava ovoce pro doplnění sladkých jídel, jde o ovoce většinou měkčí (borůvky, jahody...), které rozvaří v trošce vody, dosladí, přidá se máslo a zahustí se ve vodě rozmíchanou maizenou, příp.solamylem.
To co jsi napsala vypadalo, že jde o stejnou úpravu a jen jiné krajové názvy

spagetka spagetka

24. 1. 2014 15:45

Hrašuľka.Hrašuľka: klevela je rozvařené ovoce, taková kaše, či jak to nazvat. Může to být směs nebo jen 1 druh. Obsahuje i kousky ovoce a hlavně, zásadně se tam nepřidává žádný cukr!
Žahour - jsou rozvařené borůvky na omáčku, polévají se tím např. neplněné tvarohové, kynuté a jiné knedlíčky (malého tvaru). Výraz je lidový a používá se jak v Jizerkách, Krkonoších, tak i na jihu čech a určo i jinde.
V Jizerkách se výraz žahour používal výhradně pro borůvky, v poslední době ale sleduju, že se používá i pro rozvařené jahody, jablka atd - čili pro ovocnou omáčku z rozvařeného ovoce

Hrašuľka.Hrašuľka

24. 1. 2014 15:40

Prosím - prosím,:-8:-8 čo je to žahour a čo klevela :-?:-?:-?
Ďakujéééém :-!:-!:-!

Jana

24. 1. 2014 10:32

Můžu tam dát i mražené borůvky?:-p

Bibinka Bibinka

23. 1. 2014 22:38

Naďo, taky je dělám, mám je dole(4.fotka) v podobných, tak vím, jak moc jsou dobré a to sladké nejím, tyhle knedle s borůvkovou klevelou ano;-);-) Máš 6.:yes:

jarka skrobakova

23. 1. 2014 20:00

:yes::yes::-p:-p:-K

Bosana

23. 1. 2014 16:29

:-p:yes:.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: borůvkové knedlíky se žahourem jihocesky boruvkovy žahour kynuté knedlíky se žahourem rozvařené borůvky borůvkové knedlíky s žahourem žahour z jahod knedlíky se žahourem borůvkové blbouny borůvková klevela rozvařené ovoce jihočeský žahour blbouny boruvkové blbouni kynute knedlíky s žahourem blbouni s boruvkami knedlíky s žahourem borůvkové knedlíky blbouni recept na blbouny boruvkova svanda blbouni

Suroviny: mléko, vejce, olej, mouka polohrubá, cukr, kvasnice, sůl, jahody, solamyl, cukr, máslo

TopRecepty.cz

Blbouny se žahourem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jMkB