Hovězí rendang

badak Kuchař: badak

Doba přípravy: 2 - 8 hod. 4 porce Hovězí maso 8 názorů

Suroviny

Ingredience:
3 lžíce oleje
1 kg hovězího masa (svíčková nebo kvalitní zadní nakrájeného na 2-3 cm kostky)
1 l kokosového mléka
2 lžíce strouhaného kokosu
5 rozdrcených listy limetky
kyselé jablko
5 dkg strouhaného kokosu
koření Sambál
Pasta:
10 cm pokrájeného zázvoru
5 cm plátků kurkumy nebo její prášek
10 cm plátků Galangal nebo práškem (Laos powder)
6-8 pokrájených stébel citronové trávy
1/2 lžíce krevetové pasty Terasi (Trasi, Belacan)
10 malých čerstvých zelených papriček
20 sušených chilli papriček bez semínek, namočených předem do vody
6 menších cibulí
4 šalotky
4 kardamony
10 stroužků česneku
Kořenící směs:
1 lžíce semen koriandru
1 lžíce kmínu 1 lžíce semen fenyklu
4 hřebíčky
4-6 voskových ořechů
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Toto je jedno z poměrně složitých jídel jihovýchodní Ázie, náročné na suroviny i přípravu, ale naprosto jedinečné svou symfonií chutí a rafinovanou pikantností. Pochází z oblasti Padangu jižní Sumatry.

  2. Den předem opražíme 2 – 3 minuty na pánvi při střední teplotě směs koření, dokud se nerozvoní. Pak je rozdrtíme nebo rozmixujeme na jemný prášek, který rozdělíme a v jedné polovině obalíme kostky masa které dáme odležet do ledničky.

  3. Rozdrtíme nebo rozmixujeme postupně složky rendangové pasty a mírně naředíme vodou. Druhou polovinu prážku z koření přidáme do pasty a takto připravenou pastu osmažíme několik minut na oleji, přidáme kostky masa a dále smažíme při nižší teplotě 5 – 6 minut za stálého míchání, aby bylo maso rovnoměrně pastou pokryto. Přidáme kokosové mléko, nastrouhané jablko, vodu nebo slepičí bujón, přivedeme k varu a udržujeme při nižší teplotě jednu hodinu nebo až do změknutí hovězího. Během poslední čtvrthodiny mícháme.

  4. V malajských nebo indonéských receptech se směs dusí při co nejmírnější teplotě i přes osm hodin, , nebo proces přeruší a pokračují až další den. Ale jedinečná chuť rendangu vynikne již při době přípravy dle našeho receptu. Omáčka však musí být velmi hustá, téměř pastovitá.

  5. Na závěr opatrně opražíme na suché pánvi kokos – snadno se přepálí, takže jen do světle hněda. Rozmixujeme nebo rozdrtíme na prášek. Po dovaření rendangu vmícháme do směsi a dochutíme dle chuti solí, sambálem, pepřem, a někdy i hnědým cukrem. Rendang podáváme s rýží, případně přidáme krevetové crakery (kroepoek).

Poznámka

Většina ingrediencí nebo jejich náhražek je k sehnání na internetu, třeba voskové ořechy kemiri na webu - http://www.theasiancookshop.co.uk/candle-nut-candlenutskemiri-nuts-2256-p.asp). Kaffirové listy lze zaměnit bobkovým listem a trocho limetkové strouhané kůry. Tamarind lze nahradit tamarindovou šťávou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí rendang

  • badak badak(autor receptu)

    To Nonya: dík za ten odkaz na 50 nejlepších, chvilku mi trvalo než jsem se prohrabal až k rendangu. Ale myslím, že by tam opravdu měl patřit třeba bramborák, nebo třeba bryndzové halušky - geniální jídlo, které svět ještě neobjevil...

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Ani já nepatlám špagety s vegetou. Recept jsem pročetla a zkonstatovala, že bych tohle prostě nedala, souhlasím s Jitkou, nedokážu si představit jak to má ve výsledku chutnat, podle ingrediencí skvěle, takže posílám bodík.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • badak badak(neregistrovaný)

    To Nonya: díky za skvělé ilustrační foto, mám jenom několik foteček "Padang stolu", kde je rendagn jen jeden z mnoha (jídelníček je tvořen pyramidou misek s různými dobrotami, vyrovnaných na stole před hostem. Platí se jen to, z čeho host ochutná).. Přiznávám, že tento recept je opravdu komplikovaný a pokusím se svou vinu odčinit něčím jednodušším. Nic to ovšem nemění na faktu, že je možno rendang připravit i u nás a výsledek stojí za to.

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    1974, ja som prekvapeny ze to sem pridal je to zlozity recept a tazko sa robi + suroviny , preto mimo Indonezie ho skor podavaju v 'nedokoncenej-tekutej verzii" ako kalio, inac ako pozeram nas kuchar zabudol dat kokosove mlieko - preto sa to zle robi-prihara to ked sa robi tradicna skoro sucha skaramelizovana verzia.
    PS: jitkas uplne s tebou suhlasim, aj tam je to len na slavnosti a dovod ze je to take suche - vydrzi to dlho bez ladniciek ( mozu si to zobrat na cesty).

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Nonya: nyni nejste zrovna objektivni. I kdybych mela vsechny orig. ingredience, toto jidlo, aniz bych ho ochutnala predem tak, jak ma byt pripravene, neni mozne uvarit. Uznejte sam, ze priprava neni zrovna jednoducha, rekla bych, ze je hodne slozita a bez chutove zkusenosti neodhadnutelna. A to Vam prisaham, ze jse v zivote nikdy nepatlala spagety s vegetou!!

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Já mám ráda tahle asijská jídla, ale myslím, že aby si člověk opravdu vychutnal takovéto pokrmy, je lepší si ho nechat připravit tak, jak má být připraven, včetně originálních ingrediencí. A tady u nás má bohužel málokdo takové možnosti.

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Pridam docasne moju fotku aj s extra zeleninovym gulai.
    Ked mas svoju lahko vyhodim :yes:

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    badak, badak, vybral si si zlu stranku tu taketo nefici, aj ked to bolo zvolene v roku 2011 na CNN travel ako najlepsie jedlo na svete.
    PS: Ani jedno ceske v prvych 50 ...ale dostanes menej bodov ako keby si zmiesal spagety s vegetou :-D
    Tak aspon bod odo mna ;-) inac je to vlastne skaramelizovane curry , vyborne jedlo, pripravuje sa len na specialne prilezitosti.
    http://travel.cnn.com/explorations/eat/readers-cho...

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí randang koření rendang hovězí na kokosu randang recept malajský rendang hovězi gulai rendag směs z hovězího masa co mám ráda recepty rendang s cibulí hovezi maso orech co mám ráda recepty hovězí rendeng rengdang malajsky rendang tamarindová pasta náhražka laos powder pasta rendang randang recepty tamarind recepty indonézká kuchyně hovězí maso hovězí kalio