Pruhovaný dort s vaječňákem
Navenek nenápadně vypadající dort s čokoládovou polevou. Uvnitř však doslova mistrovské dílo s několika vrstev piškotu a mousse z vaječného likéru. Příprava je poněkud složitější, nicméně vzhled a chuť vás naprosto ohromí.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
dortová forma o průměru 24 cm
Nutriční hodnoty
Energie | 25 794 kJ / 6 165 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 128,54 g |
Tuky | 311,05 g |
Vláknina | 5,43 g |
Cholesterol | 3,45 g |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 3,65 g |
Sacharidy | 570,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Vaječný likér bývá součástí celé řady fajnových dezertů a moučníků, dorty nevyjímaje. A tak není od věci si vyzkoušet podle našeho receptu tento dort s vaječným likérem.
V tomto případě budete potřebovat na přípravu jediného dortu více než půllitr „vaječňáku“, což je množství bez nadsázky nevídané. A kupodivu se pak ani trochu neopijete; není to totiž žádný drobeček, ale pořádný obřík, jehož skládání vrstvu za vrstvou vyžaduje trochu zkušeností. Zároveň je třeba pospíchat, protože vymíchaná likérová náplň ztužená želatinou může bez varování ztuhnout a nelze to již napravit. Není tedy od věci mít při ruce šikovného pomocníka, který se bude hodit i při manipulaci s likérovou želé vložkou na jednu z vrchních vrstev dortu. Řádně vychlazená je totiž stále pružná a měkká, doslova jako živá. Její urovnání na jemném pěnovém podkladu tedy vyžaduje jistou zručnost.
Hned 3 vrstvy likérové pěny proložené piškotovými pláty a želé vložkou k tomu, to je podstata tohoto zázraku. Je nadobyčejně vysoký, proto je třeba si zajistit ráfek s vysokou „montáží“, nejlépe ze stočeného vyššího pruhu pevné pružné fólie. A pokud nebude tato nástavba dostačovat, lze ji po vychlazení základního korpusu z ráfku ještě trochu povytáhnout.
Většinu dortu, jak je tedy zřejmé, tvoří fajnově jemné náplně, takže nutné je nakonec jeho řádné ztužení v chladu. A vychlazený se také musí podávat, jako ostatně všechny mousse zázraky.
Zdroj receptu:
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 3. 2015 12:16
...tak jsem "tvořil" ze dvou dávek v ráfku Ø 32cm (24 porcí) a jak píšu nižejc: moc se nevyvedl, ale nejen mančaft byl vyveden z míry
Rcp a postup nemá chybku a mousse je EŇO ŇUŇO
Dělal jsem kdysi něco podobného s vínem (šodó), ale tento dort je ještě o level výš
(obrázek nepřikládám, přotože vedle toho vašeho uměleckého díla by tu vypadal jako parodie
19. 2. 2015 19:20
Bok je potřený hladce neochucenou vyšlehanou smetanou, tedy šlehačkou - nejlépe rostlinnou, drží pěkně tvar..
9. 2. 2015 19:42
Nerad pracuji se želatinou leč pohrávám si s myšlenkou tento dort, při nějaké velmi slavnostní příležitosti, zkusit... Určitě nebude vyvedený jako ten od vašeho mančaftu, ale myslím, že můj mančaft i tak bude vyvedený z míry, že do čeho se to zas dědek pustil
Prosím, čím je korpus potažený po obvodě?
9. 2. 2015 17:18
26. 1. 2015 14:26
Oceňuji vynikající a přehledný postup. Myslím si, že tento dort si tak podrobný popis postupu vyžaduje. Je výborný jak pro začátečníky, tak i pro mne, která peče už léta
6. 1. 2015 14:53
5. 1. 2015 12:49
1. 1. 2015 18:20
Ten "vaječňák" znie sproste...
1. 1. 2015 14:30
1. 1. 2015 11:15
31. 12. 2014 22:13
31. 12. 2014 00:03
27. 12. 2014 23:42
27. 12. 2014 23:23
27. 12. 2014 23:01
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 11 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 12 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tofu se smetanou
Stepazdepa uvařil před 7 hodinami
Bábovka z podmáslí
daninako uvařila před 7 hodinami
Rychlý koláč z kyselého mléka.
Adlla uvařila před 7 hodinami
Čočka nakyselo s vejcem
Kattyy uvařila před 7 hodinami
Domácí kmínový chleba
gabriella18 uvařila před 8 hodinami
Chléb z ovesných vloček
Monysek.w uvařila před 8 hodinami
Vláčné mrkvové cookies
MonikaHo uvařila před 10 hodinami
Buchta - prošívaná deka
Evik.ka uvařila před 10 hodinami
Extra rychlé lívance
MarketaPe uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vyložit dortovou formu papírem na pečení je snadné a podle názorného videa to zvládne opravdu každý
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Další recepty
Tématické fráze: pruhovany dort likérový dort luxus dorty luxus dorty dort pruhovaný ráfky na dort ráfky na dorty likérový mousse výborný řez z vaječńáku a šlehačkou likérový dort s mascarpone pruhovaný dort s vaječným likérem dort zastudena žele z vaječneho likeru peceni s vajecnakem likérový na dort dort likerovy recept pruhované dorty pruhovany korpus na dort žele vložka do dortu řezy s vajecnakem
Suroviny: vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, škrob kukuřičný, mouka hladká, sůl, kůra citronová, máslo, likér vaječný, med, želatina, voda, vejce, žloutek, cukr moučkový, cukr vanilkový, likér vaječný, kůra citronová, želatina, voda, smetana ke šlehání, cukr moučkový, mléko, čokoláda hořká, želatina, voda
Pruhovaný dort s vaječňákem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q27Z
18 názorů