Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát

Suroviny 1 porce

60 g mrkve - očištěné
60 g celeru - očištěného
máslo nebo olej
1 plnější lžička rajského protlaku
voda nebo vývar
posekané bylinky dle chuti nebo koření
sůl , případně sojová omáčka
150-200 g černé čočky - předem uvařené

Postup přípravy receptu

  1. Na másle (oleji) osmažíme dorůžova na nudličky pokrájenou mrkev a celer, ke které přidáme krátce osmažit protlak. Přilijeme trošku vody (vývaru), abychom měli protlak v krémové konzistenci a dochutíme buď čerstvě nasekanými bylinkami: tymián, libeček, petrželka..., přidat můžeme i maličko česneku a pokud se místo bylinek rozhodneme pro koření, můžeme dochutit adžikou, čubricou...

  2. Směs osolíme nebo dochutíme sojovou omáčkou a vmícháme vařenou černou čočku, kterou necháme v zelenině prohřát.

  3. Podáváme samostatně, s vejcem natvrdo nebo volským okem, ale výborné i jako příloha k rybě.

Poznámka od kuchařky

Místo rajského protlaku můžeme použít pár lžic nasekaných rajčat.

Komentáře k receptu Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: černá čočka recepty černá čočka recept čočkový salát se zeleninou úprava černé čočky salát z černé čočky cerna cocka se zeleninou čočkový salát z černé čočky černá čočka salát černá čočka se se zeleninou zeleninové saláty recepty teplý čočkový salát čočkový salát s černé čočky cerna čočka top recepty čočkový salát recept černá čočka úprava salat z cerne cocky se zeleninou recept cerna cocka kořenová zelenina s černou čočkou recepty čočka recepty recepty s černou s čočkou