Smetanový čirok s houbami a rozmarýnem
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 2 330 kJ / 557 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,48 g |
Tuky | 50,67 g |
Vláknina | 7,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 808 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 19,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Inspirovala jsem se zdejším receptem na rozmarýnovou krkovičku podávanou na smetanových kroupách. Jako vegetarián jsem vynechala krkovičku a kroupy nahradila bezlepkovou alternativou. A moc jsem si pochutnala.
Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. V současné době se vecirok-semena-2.jpg světě řadí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu, hned za pšenici, kukuřici, rýži a ječmen. Mezi všemi pěstovanými plodinami zaujímá sedmé místo ještě po sóje a bramborách. Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“. Díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.
U nás čirokové zrno dodává firma Adveni Medical, ke koupi je na jejich eshopu http://eshop.bezlepkova.com/zrno-seminka/cirokove-... a v pokrokových prodejnách zdravé výživy.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 9 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 10 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 10 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 3 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 4 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 4 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 5 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 5 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 5 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 8 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Zahušťujete pomocí záklechtky? Poradíme vám její snadné rozmíchání pro dokonale hladký výsledek
Superlevná kopřivová polévka: Kromě perfektní chuti překvapí i velmi snadnou přípravou. Lehce ji zvládne každý
Další recepty
Tématické fráze: čirok recepty čirok recept čirok čirok s lesními houbami houbové recepty pšenice s lesními houbami recepty z čiroku kuřecí bulgureto rizoto z ciroku zapečený čirok čirok polévka
Suroviny: čirok, olej, cibule, rozmarýn sušený, smetana rostlinná, sůl, pepř
Smetanový čirok s houbami a rozmarýnem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zoVq
0 názorů