Čirok se zelím a rýží

petram Kuchařka: petram

Bezmasá jídla 0 názorů

Suroviny

200 g čiroku (zrno)
100 g dlouhozrnné rýže
1/2 hlávky bílého zelí
1 cibule
2 stroužky česneku
olej
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Čirok na několik hodin namočíme a poté ho v čisté vodě uvaříme doměkka (cca 50 minut). Rýži propláchneme a uvaříme tak, jak jsme zvyklí (já ji dusím v 1,5 násobku osolené vody na nejnižší plamen 15 minut).

  2. Na trošce oleje zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené zelí, podlijeme trochou vody a pod pokličkou 15 minut podusíme.

  3. Poté smícháme uvařený čirok s rýží a zelím, osolíme, opepříme, vmícháme prolisovaný česnek a společně ještě 5 minut prohřejeme. Poté necháme pod pokličkou dojít a propojit chutě.

  4. Místo zelí můžete použít kapustu. Chuťově je to trochu jiné, ale také moc dobré.

Poznámka

Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. V současné době se vecirok-semena-2.jpg světě řadí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu, hned za pšenici, kukuřici, rýži a ječmen. Mezi všemi pěstovanými plodinami zaujímá sedmé místo ještě po sóje a bramborách. Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“. Díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.

U nás čirokové zrno dodává firma Adveni Medical, ke koupi je na jejich eshopu http://eshop.bezlepkova.com/zrno-seminka/cirokove-... a v pokrokových prodejnách zdravé výživy.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čirok se zelím a rýží

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: čirok recepty čirok co je čirok čirokové zrno cirok recept čirokové zrno recepty co je to cirok čirok bílý čirok bílý zrno čirok bílý recept cirok bily recepty co to je čirok recept čirok cirokove zrno recept cirok žlutý recept ryze se zelim recepty z ciroku čirok priprava čirok bílý příprava citok