Valentýnský dort „červený samet“

Dorty Doba přípravy: PŘÍPRAVA: 30 minut VAŘENÍ: 30 minut 4 názory

Dorty Doba přípravy: PŘÍPRAVA: 30 minut VAŘENÍ: 30 minut 4 názory

Suroviny 12 porcí

Na dort:
750 g hladké mouky
450 g cukru
1 KL jedlé sody
1 KL soli
1 KL kakaa na pečení
500 ml rostlinného oleje
240 ml podmáslí
2 velká vejce při pokojové teplotě
2 PL červeného potravinářského barviva (tekutého)
1 KL octa
1 KL vanilkového extraktu
nasekané vlašské ořechy na ozdobu
Na smetanový krém:
300 g smetanového sýra (např. Philadelphia nebo Lučina smetanová)
450 g moučkového cukru
250 g másla pokojové teploty
1/2 KL vanilkového extraktu

Postup přípravy receptu

  1. Dort:
    Troubu předehřejeme na 180°C a 2 dortové formy vel. 20 cm lehce vymažeme a vysypeme moukou.
    V větší míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme olej, podmáslí, vejce, barvivo, ocet a vanilku.

  2. Ve jiné míse smícháme mouku, cukr, sodu, sůl a kakao a přidáme do olejové směsi, promícháme, dokud se suroviny nespojí a nevytvoří hladké těsto.
    Těsto rozdělíme rovnoměrně do připravených forem.

  3. Pečeme cca 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
    Necháme vychladnout ve formách, cca 15 minut, potom vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout.

  4. Krém:
    V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem nejdříve ušleháme sýr a máslo na středním stupni, dokud nebude máslo se sýrem nadýchané. Přidáme cukr a promícháme, až se suroviny spojí.
    Potom zvýšíme rychlost a šleháme až bude krém nadýchaný.
    Nakonec přidáme vanilkový extrakt a naposledy ještě pořádně promícháme.
    Pokud je třeba, necháme krém před zdobením lehce ztuhnout v lednici.

  5. Krémem ozdobený dort posypeme nasekanými ořechy.
    - na obarvení dortu by mělo stačit 1/2 až 1 lžička gelového barviva. Začneme 1/2 lžičky a potom opatrně přidáváme více gelu, až dosáhneme požadované barvy.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Komentáře k receptu Valentýnský dort „červený samet“

  • zizala zizala

    jajynka: :-K Rozhodně ne, to bych si nedovolila.
    Ubrat cukru asi prospěje nejen zdraví strávníků a celkové chuti, i když podle obrázku korpus nevypadá, že by vůbec nevyskočil, je tam na málo mouky poměrně dost sody jakožto kypřidla ;-)
    Osobně bych raději zvolila jiný recept :-8

    Odpovědět

  • jajynka jajynka(neregistrovaná)

    zizala: to jistě ano, také obvykle ve všech receptech snižuji množství cukru - nejsme totiž rodina extrémních "sladičů", nicméně jsem se zamyslela i nad tím, jak s tímto množství cukru piškotové těsto povyskočí... Takže pokud jsi mi chtěla sdělit, že bych byla nerozumná, tak opak je pravdou, neboť jsem se právě zamyslela:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    jajynka: Rozumný člověk se neřídí striktně receptem, ale sníží množství cukru dle své chuti ;-) A nebo si vybere lepší recept :-)):yes:

    Odpovědět

  • jajynka jajynka(neregistrovaná)

    Vaše dortíky vypadají báječně, ale nešlo by opravdu nějak přehodnotit množství cukru ve vašich receptech? Vždyť to je o uhnání cukrovky... Opět na 310 g mouky 300 g cukru a do krému dalších 450 g, takhle snad nepekla ani Rettigová:-(( a navíc - přijde mi, že ten piškot díky tomu cukru ztěžkne a snad ani nenaskočí...

    Odpovědět

Tématické fráze: valentynsky dort cerveny dort červený sametový dort dort srdce obrázky valentynsky dort obrázky červený piškot valentýnský čokoládový dort red velvet s červenou řepou recept na červený dort dorty srdce obrázky valentynsky obrázky sametovy dort cerveny samet red velvet dort s červenou řepou sametovy červený dort red velvet recept cerveny dorrt red velvet valentýnský dort valentynsky dort recept dort červený