

Ořechové švýcarky
Suroviny
- Na omládek:
- 100 g vlažné vody
- 18-20 g droždí
- necelá lžička sladěnky
- 120 g hladké mouky
- - dobře promícháme a necháme ais 60 mniut kynout
- Dále:
- 90 g vody
- 100 g zcela povoleného másla
- 80 g cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 350 g hladké mouky
- náplň:
- trochu másla na potření
- mleté ořechy
- vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin na těsto a vymísíme ho dohladka. V teple místnosti necháme těsto vykynout asi 1-1,5 hodiny, během té doby ho asi 2x prohněteme.
Z vykynutého těsta vyválíme tenčí plát, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme ořechy a vanilkovým cukrem a kdo má rád, může třeba i trochou perníkového koření.
Zavineme v pevnou roládu a nakrájíme na trojúhelníky s maličko širší špičkou. Pak švýcarky promáčkneme tenčí pomoučněnou rukojetí vařečky, necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme (180-190°C/asi 20 minut – netřeba péct do vypečení kůrky).
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ořechové švýcarky
-
Ludmila :
omládek je kvásek z droždí, který zlepšuje kynutí těata, chuť pečiva a zvyšuje jeho objem. http://www.pekarnomanie.cz/omladek/
A sladěnka sladový výtažek, který obsahuje spoustu jednoduchých cukrů a také enzymy - vše potřebné pro lepší "rozjezd" kvasinek. -
Prosím, čo je "omládek" a čo je "sladenka"? Rada by som tento recept vyskúšala. Vyzerá dobre.. Ďakujem
-
Peppa: zajišťuje kvasinkám lepší "rozjezd" http://www.pekarnomanie.cz/sladove-vytazky-sladenk...
-
Prosim, co je to sladenka? Dekuji..
-
Takový trošku jinačí šneci, hezké!
-
Děkuji
a doufám, že vyzkoušíte
-
Mňam, ty jsou
-
já se olizuju víc
-