Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký špaldový koláč s jahodami

Tento koláč kombinuje jemnost špaldového těsta s osvěžující sladkostí čerstvých jahod. Špaldová mouka dodává těstu nejen křehkost, ale i nutriční hodnoty, což činí tento koláč skvělou volbou pro ty, kdo dbají na zdravou stravu.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama v kuchyni Mama v kuchyni

Středně náročný

Suroviny pro 1 kus

koláčová forma průměr 26 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 218 kJ /
2 681 kcal
Bílkoviny73,10 g
Tuky131,44 g
Vláknina22,50 g
Cholesterol 831 mg
Sodík 283 mg
Sůl0,58 g
Sacharidy279,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme těsto. Žloutek vyšleháme s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmícháme i všechnu mouku. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout chvíli v chladu lednice. Krok 2: Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravíme náplň. Tvaroh smícháme s jedním žloutkem, cukrem a pudinkovým práškem. Přidáme citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamícháme sníh vyšlehaný z obou bílků. Krok 3: Formu vyložíme pečicím papírem. Zmačkáme ho pod proudem vody a pořádně vyždímáme. Pak s ním formu vyložíme, aniž by se krčil a "utíkal". Krok 4: Z těsta odebereme malý kousek, zbytek vyválíme na placku (pokud to nejde, těsto "vytlapkáme" rukama) a rozprostřeme do připravené pečicí formy. Krok 5: Z odloženého zbytku těsta vyválíme váleček, kterým vytvoříme těstu okraj, aby nevytekla náplň. Krok 6: Těsto propíchneme na několika málo místech vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Pečeme v troubě rozpálené na 170 °C, přibližně 5 minut. Krok 7: Poté opatrně vytáhneme, nalijeme do formy krém a nahoru poklademe omytými a rozkrojenými jahodami. Je možné posypat ještě drobenkou, kterou vytvoříme z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1. Krok 8: Dopečeme při 170 °C dalších přibližně 30 minut, dozlatova, podle zkušeností s vlastní troubou.

Jak na ovocný koláč s drobenkou

Zveřejněno 6. 4. 2016

Poznámka autorky Mama v kuchyni

Tento a všechny mé další recepty najdete na www.mamavkuchyni.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký špaldový koláč s jahodami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wwAm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký špaldový koláč s jahodami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wwAm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dnes upečeno a je vynikající <3!! Recept uložen...;-) děkuji :-K

Pekla jsem už dvakrát, s jahodama a s rebarborou. Fantazie! Překvapilo mě těsto, krásná konzistence a po upečení není tvrdé, jako některá křehká těsta. Pod jahody jsem dala dva tvarohy, pod rebarboru stačil jeden a velká vrstva ovoce + drobenka. Opravdu vynikající koláč! :-8

Ten nápad s papírem je super. Zkusím oboje. Papír i koláč - podobný dělám a úspěch má vždycky :-)

Tento koláč jsem dělala už 3x a fakt super zatím teda jen s borůvkama , ale je to fakt luxusní záležitost . Dávám 2 tvarohy přijde mi tak lepší :yes: :yes:

jana.horakov: Tak to mě moc těší, díky :-K

Krásný recept :yes: Já papír nenamáčím, zavřu jej do formy a kolem ostříhám:-p, boky po upečení obkroužím nožem.

Tématické fráze:
jahodový koláč ze špaldové mouky, spaldovy koláč, špaldový jahodový koláč, křehký jahodový koláč, krehky kolac s jahodami, krehky kolac ze spaldove mouky, špaldový koláč recept, recept na špaldový koláč, jahodový kolač špaldové mouky, špaldový dort, špaldový koláč s tvarohem, koláč s jahodami ze špaldové mouky, jahodovy kolac mama v kuchyni, koláč že špaldové mouky, křehký tvarohový koláč ze špaldové mouky, špaldový linecký koláč, koláč že špaldové mouky s jahodami, jahodový kolač se špaldové mouky, linecký tvarohový koláč ze špaldove mouky, tvarohový koláč ze špaldové mouky

Suroviny:
mouka špaldová hrubá, máslo, cukr moučkový, žloutek, tvaroh, vejce, bílek, cukr krystal, cukr vanilkový, pudink vanilkový, rum, kůra citronová, šťáva citronová, jahody

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu