Chleba z maminčiny kuchařky

alena.kyp Kuchařka: alena.kyp

Slané pečivo 7 názorů

Suroviny

1 kg hladké mouky
1 kostka droždí
3 lžičky soli
3 lžičky kmínu
1 lžička cukru
1 větší krajíc chleba
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Večer namočíme do 1/2 litru vlažné vody střídku z krajíce chleba.

  2. Ráno uděláme kvásek ze 1/4 litru vlažné vody, kostky droždí, lžičky cukru a 3 lžic hladké mouky. Vše vymícháme a necháme nakynout.

  3. Do mísy prosejeme (provzdušníme) kilo mouky, přidáme sůl, kmín, kvásek a namočenou střídku a dobře promícháme. Já vyklopím z mísy a ještě na stole propracuju.

  4. Uděláme šišku, nebo dva bochánky, dáme na hodinu kynout.
    Můžeme dát i do ošatky. Po vyklopení ještě nechám chvíli kynout.

  5. Troubu rozehřejeme na 200°- 220°C. Chléb potřeme vlažnou vodou, posypeme kmínem a necháme zapéct na 10 - 15 minut. Pak troubu zmírníme, asi na 170°-180°C, a pečeme 1 hodinu.

  6. Po upečení opět potřeme vlažnou vodou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chleba z maminčiny kuchařky

  • alena.kyp alena.kyp(autorka receptu)

    magdalenka: magalénko, "rozmrviť ", :-D já to rozmixuju ponorným mixérem, a přijde tam všechna voda :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Alenka, namočený chlieb "rozmrviť"? Pridať do cesta so všetkou vodou?

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp(autorka receptu)

    cathleen: Ivi:-K děkuji za opravu a příště zkusím i s tou žitnou moukou ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    alena.kyp: napadlo mě, že tím druhým myslíš ten namočený chlebík. Teď to máš rozepsané líp:yes:
    Trocha žitné mouky těstu a chlebu jen prospěje:-!;-) Zlepší chuť, elasticitu střídy i délku trvanlivosti. Zkus dát 850 g hladké pšeničné a 150 žitné - už tohle bude poznat.
    At se zadaří!:-K

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp(autorka receptu)

    cathleen: Ivo, ten druhý je ten namočený chleba od večera ;-) ono to trochu taky zakvasí,
    tak jsem to našla v receptu.
    Ještě jsem přemýšlela, kdybych přidala trochu žitné mouky. Co to udělá? ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Autorka asi myslela tú namočenú striedku z chleba.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Ali, oba kvásky? Které? Máš napsaný jen jeden, v bodu 2;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: maminčiny recepty pečení chleba maminčiny recepty domácí chléb maminčiny recepty na pečení chleba maminčiny recepty kvasek ze stritky chleba česnekový chleb maminčiny recepty maminciny recepty domaci chleba kvásek z krajíce chleba střída chleba maminčin nejlepší chléb střída z chleba maminčin domácí chléb maminčina recepty kvaskovy chleba mamincin domaci chleba chleba na ráno recept na trvanlivost chleba rozmrvit jak se udelá kvásek na chleba stridky chleba recept so je střída chleba

Zapomněl/a jsem heslo