Chleba z maminčiny kuchařky

alena.kyp Kuchařka: alena.kyp

Slané pečivo 7 názorů

Suroviny

1 kg hladké mouky
1 kostka droždí
3 lžičky soli
3 lžičky kmínu
1 lžička cukru
1 větší krajíc chleba
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Večer namočíme do 1/2 litru vlažné vody střídku z krajíce chleba.

  2. Ráno uděláme kvásek ze 1/4 litru vlažné vody, kostky droždí, lžičky cukru a 3 lžic hladké mouky. Vše vymícháme a necháme nakynout.

  3. Do mísy prosejeme (provzdušníme) kilo mouky, přidáme sůl, kmín, kvásek a namočenou střídku a dobře promícháme. Já vyklopím z mísy a ještě na stole propracuju.

  4. Uděláme šišku, nebo dva bochánky, dáme na hodinu kynout.
    Můžeme dát i do ošatky. Po vyklopení ještě nechám chvíli kynout.

  5. Troubu rozehřejeme na 200°- 220°C. Chléb potřeme vlažnou vodou, posypeme kmínem a necháme zapéct na 10 - 15 minut. Pak troubu zmírníme, asi na 170°-180°C, a pečeme 1 hodinu.

  6. Po upečení opět potřeme vlažnou vodou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chleba z maminčiny kuchařky

  • alena.kyp alena.kyp(autorka receptu)

    magdalenka: magalénko, "rozmrviť ", :-D já to rozmixuju ponorným mixérem, a přijde tam všechna voda :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Alenka, namočený chlieb "rozmrviť"? Pridať do cesta so všetkou vodou?

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp(autorka receptu)

    cathleen: Ivi:-K děkuji za opravu a příště zkusím i s tou žitnou moukou ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    alena.kyp: napadlo mě, že tím druhým myslíš ten namočený chlebík. Teď to máš rozepsané líp:yes:
    Trocha žitné mouky těstu a chlebu jen prospěje:-!;-) Zlepší chuť, elasticitu střídy i délku trvanlivosti. Zkus dát 850 g hladké pšeničné a 150 žitné - už tohle bude poznat.
    At se zadaří!:-K

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp(autorka receptu)

    cathleen: Ivo, ten druhý je ten namočený chleba od večera ;-) ono to trochu taky zakvasí,
    tak jsem to našla v receptu.
    Ještě jsem přemýšlela, kdybych přidala trochu žitné mouky. Co to udělá? ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Autorka asi myslela tú namočenú striedku z chleba.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Ali, oba kvásky? Které? Máš napsaný jen jeden, v bodu 2;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: kvasek ze stritky chleba česnekový chleb maminčiny recepty maminciny recepty domaci chleba kvásek z krajíce chleba maminčin nejlepší chléb střída chleba jak se udelá kvásek na chleba stridky chleba recept so je střída chleba cleba maminciny recepty recepty ze střídky z chleba

Zapomněl/a jsem heslo