Bagety s prodlouženým kynutím

Suroviny

500 g hladké mouky
360 g vody
1,5 rovné lžičky soli
2 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Vidličkou ve vodě rozmícháme ten drobek droždí, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.

  2. Těsto v míse zakryjeme a necháme kynout v teple asi 4 hodiny. Pak ho uložíme do lednice, kde kyne dalších 12 hodin.

  3. Těsto stěrkou vyškrábeme na dobře pomoučený stůl a širší stěrkou ho po délce třikrát přeložíme, asi jako když rolujeme štrůdl – vznikne pěkný balíček. Svrchu ho posypeme moukou, lehce maličko roztlačíme do obdélníku a kartou nakrájíme poměrně úzké dílky – stačí 5 kusů.

  4. Každý díl těsta položíme řeznou plochou na moukou posypaný stůl, poprášíme i svrchu a necháme dokynout, než se nahřeje trouba. Po několika minutách bagety uložíme na plech s pečící fólií a přitom je obrátíme (plocha, která ležela na stole bude teď navrchu) a lehce natáhneme. Pracujeme opatrně, abychom z těsta nevymačkali bubliny. Necháme ještě kratičce odpočinout a upečeme.

  5. Pečeme v dobře rozpálené troubě (na 250°C), s dlaždicí na roštu a se starým plechem vloženým na dně. I s fólií bagety sešoupneme přímo na dlaždici, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100 ml horké vody (pozor na opaření!) a rychle zavřeme.
    Po 8 minutách troubu zeslabíme na 200°C, kratičce vyvětráme od páry a asi 12-15 minut dopečeme.

Poznámka od kuchařky

Přesto, že je v těstě tak maličko droždí, jsou bagetky dobře nakynuté a lehounké.

Přesto, že jsou z pouhých 4 surovin a ničím jiným neochucené, jsou výjimečně dobré - díky dlouhé fermentaci. Svrchu křupavá kůrka, uvnitř přirozeně lehce nasládlá střída.

Komentáře k receptu Bagety s prodlouženým kynutím

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    FLIPPO: :-) Aj škrob je sacharid, ibaže zložený. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    FLIPPO: jezus :-O samozřejmě, že JEN 4 suroviny, neumím počítat....cukr netřeba, kvasinky si dlouhým kynutím přemění část škrobů na cukry.
    Na obyčejné rohlíky zkus tyto - do omládku (kvásku) můžeš dát místo sladěnky lžičku včelího medu;-)
    https://www.toprecepty.cz/recept/15429-klasicke-ce...

    Odpovědět

  • FLIPPO FLIPPO(neregistrovaný)

    Zdravím děvčata. Už dlouho pátrám po receptu na bagetky a rohlíčky :-D
    Bohužel mi vždy vycházelo pečivo sice dobré, ale pořád podobné slané buchtě.
    Tady ten recept jistě vyzkouším, už proto, že tam není mléko a vejce.
    Jen se chci zeptat, jakou dlaždici na to mám sehnat ???:-O
    Ještě píšete, že je to z 5 surovin, ale já čtu jen 4. Nechybí tam třeba trošku cukru do droždí ??
    P.s. 2 g droždí jsem ještě nikdy nedávala, tak uvidím.:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    Díky, holky, bagetky jsou obyčejné, ale opravdu výborné:-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Určitě vyzkouším <3:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Nepochybne skvelé, dlhá doba kysnutia robí divy s pečivom...

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na bagety a rohliky kváskové bagety kynuté v lednici bagety z kvásku recept těsto na bagety