Kotleta na sherry

Vepřové maso Doba přípravy: 45 minut- bez nakládání masa 9 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 45 minut- bez nakládání masa 9 názorů

Suroviny 2 porce

2 plátky z vykostěných kotlet (i krkovička)
5-6 středně tlustých mrkví
1/2 pórku
1 větší vodnice, lepší je fialová, ale může být bílá
kousek červené papriky na ozdobu
brambory na dvě porce
1 dkg másla (plátek)
4 lžíce kečupu
1/2 lžíce dobré hořčice
olivový olej
čerstvě mletý pepř
2 lžičky grilovacího koření
koření na grilovanou zeleninu
sůl
kmín
instantní bujón (nebo Vegeta)
1,5 frťánku sherry
nebo 1 dl červeného suchého vína
1 větvička libečku

Postup přípravy receptu

  1. Večer připravíme maso. Naklepeme hladkou stranou paličky přes igelit.
    Vložíme jej do marinády z olivového oleje, pepře, práškového bujónu, sherry,
    trochu soli a dáme na noc do lednice.

  2. Druhý den dáme vařit brambory se solí a kmínem. Máte-li, tak s větvičkou libečku.
    Mrkev, pokud je třeba, oloupeme a nakrájíme na kolečka, pórek na šikmé kroužky a oloupanou vodnici na malé hranolky. Dáme na pánev s trochou olivového oleje a restujeme. Mícháme. Přidáme koření na grilovanou zeleninu. V mističce rozmícháme kečup, hořčici, olej a pepř, trochu přisolíme a dáme stranou.

  3. Maso vyndáme z marinády, necháme trochu okapat a vložíme do pánve s trochou rozpáleného oleje.
    Zbytek marinády smícháme s připravenou kečupovou směsí. Maso otočíme a na opečenou stranu dáme vše z mističky.

  4. K zelenině přidáme kousek másla a trošku zaprášíme moukou, já používám žitnou. Jakmile se mouka osmaží, zakápneme horkou vodou, necháme probublat a vypneme. Maso dáme ke straně, nejprve ještě otočíme, aby se vykoupala i druhá strana, jakmile probublá, vypneme.

Komentáře k receptu Kotleta na sherry

  • Dajda Dajda

    janky3: Tak na koleno jsem zapomněla. To opravdu peču s pivem, naložené v česneku a hořčici. Je výborné, <3 ale je to asi jediné jídlo, při jehož přípravě pivo používám.

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    Marie Svarcova: Zkoušela jsem i pivo na pečené vepřové koleno, ale nepamatuji si výsledný efekt. Ale viděla jsem, že pivem polévají maso na rožni, tak jsem to chtěla vyzkoušet alespoň na kousku prasátka.:-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    janky3: Myslím, že mouku je třeba z těchto důvodů prosívat stále, já to alespoň tak dělám. i když třeba jen peču chleba - vždycky se něco najde, co tam nepatří, v poslední době třeba slepené kousíčky mouky.

    Marie Švarcova: Taky miluju vaření s vínem, pivo mi kupodivu jako surovina na vaření k srdci nepřirostlo. Na Vánoce vždycky dělávám maso na červeném víně. Může to být hovězí, zvěřina, ale skvělý je i králík. S vínem opravdu nešetřím, když je potřeba, tak spotřebuji na zhruba 1,2 kg masa 1/2 l i více. Maso peču až 3 hodiny (s výjimkou králíka, který je měkký za hodinu) a vínem podlévám od samého začátku. Omáčka, do které se dává koření jako do svíčkové a navíc rajčatový protlak a pikantní rybízový džem, nemá chybu. Musí se však pořádně proležet, alespoň 2 dny. I když něco z alkoholu zůstane, tak v jedno porci ho jistě není mnoho. Řekla bych, že je lepší vařit s dobrým vínem než s různými chemickými ochucovadly. :-p

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    tejaja: Skoukla jsem oba weby, ale názory od vnadné paní mi nepřišly dobré. Třeba vajíčka naše kuchařka ve škole velmi dlouho chladila proudem vody, nejen proto, aby se dobře loupala, ale i proto, aby se dobře krájela. A byla jsem u toho a pomáhala loupat. Fakt se to šlo dobře i kráječem vajec na plátky. Já je navíc na kulatější straně napichuji. To také usnadňuje loupání.
    Pak psala o hnědém cukru z řepy cukrovky. Ale myslím, že většina z nás myslí třtinový cukr, který je o něco zdravější. Konzervační látky jsou použitelné, pokud mají Éčka velmi nízké číslo.
    Třeba přes 400 je už nebezpečné, i nižší. Myslím, že mouka se prosívala nejen proto, aby se
    nadlehčila, ale i pro případ, kdyby v ní byli mouční moly. Před léty jsem si koupila kroupy, hned jsem je nezdělala a pak jsem musela všechno vyházet. S alkoholem nevím, to by v restauracích musili varovat řidiče, že v pokrmu je alkohol. Zeptám se lékařky. Ale do jídla se ho tolik nedává a je to více porcí. :-O:-8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Dajda: Moudra som čítala aj od iných lekárov a chemikov. Takže štúdie hovoria toto: Keď pridáte do vriacej omáčky alkohol, premiešate a odstavíte z tepla, tak v pokrme zostáva 85% alkoholu z pôvodného množstva. Čím dlhšie varíte, tým sa alkohol odparuje. Pri varení alebo pečení 15 min zostáva 40%, pri hodine to je už len 25% a pri 2 a pol hodine to už je len symbolických 5%.
    To, že sa pýtala matka dieťaťa je pre zostatok alkoholu v jedle irelevantné. ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    tejaja: Šestnáctiměsíčnímu dítěti bych opravdu maso na víně nepřipravovala, ale moudra na ahaonline bych tak vážně nebrala - jsou jich tam haldy a člověk by se z nich musel zbláznit, kdyby se chtěl podle nich řídit. 8-(

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    Marie Svarcova: Já také, dávám i Portské Tawny a Chery. Do cibulačky á la já- dávám dobré bílé. Sice alkohol na cukrovku a játra nepiji, už jsem si zvykla, ale do jídla je to bašta. Mívala jsem ráda červené polosuché, příležitostně, ale játra s vrozenou vadou ( nevědela jsem to do čtyřiceti let) vypadala, že nikoli příležitostně, ale denně 2 litříky, proložené rumem. Od biopsie jaterní už ani příležitostně. Ale stejně mi to tenkrát nevěřili, že jsem nenasávala.Nyní mám z nevhodných léků jaterní cirhózu, tak teď už ani pro jistotu nečichnu ke špuntu. Ale k dobré náladě alkohol nepotřebuji.

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes: miluji vaření na víně , alkohol vyprchá a báječná chuť zůstane <3

    Odpovědět

Tématické fráze: kotlety recepty kotleta recept kotleta recepty recept kotlety ahaonline ahaonline kotlety recept recepty z kotlety ahaonline recepty top recepty recepty kotlety recepty s alkoholem cherry vykostena kotlety vepřové kotleta na sherry dobre sherry na vareni nakládání kotlety vykostěná kotleta recepty na kotletu recept s kotlety recepty k kotlet