Bezlepkový pohankový koláč / nákyp

TinaStar Kuchařka: TinaStar

Sladká jídla 0 názorů

Suroviny

400 g pohanky lámanky
500 ml vody
1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů
0,5 ČL sody
5 PL jáhlových vloček
3 PL strouhaného kokosu
2 PL plátků mandlí
2 PL lněného semínka
2 PL oleje kokosového
2 PL oleje slunečnicového
1 sáček skořicového cukru
2 PL rýžového sirupu
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku zalijeme vodou a necháme stát 1 - 2 hodiny. Místo vody můžeme použít nějaké rostlinné "mléko" (rýžové, mandlové, kokosové).
    Namočíme lněná semínka do 2 PL vody.

  2. Vše smícháme dohromady a řádně promícháme.
    Kdo chce jemnější konzistenci hmoty, pohanku rozmixuje před přidáním ostatních surovin.

  3. Těsto nalijeme do pečící nádoby vyložené papírem a pečeme na 150 st. cca 1 až 1,5 hod.
    Vláčnost je ovlivněna množstvím vody a použitím různých druhů vloček a pohanky - opravdu jinak saje od různých značek a proto je někdy koláč vláčný a jindy drobivý.

  4. Podáváme s jogurtem nebo zakysanou smetanou - kdo nemůže mléčné, zvolí alternativní "smetanu" (ovesná, kokosová apod.).

Poznámka

Koláč dělám stylem "co dům dal" a většinou od oka - přesné množství je pokaždé stejné u pohanky a kypřících přísad, ostatní dávám odhadem dle stavu ve spíži, sladím, jak kdo má rád (já např. moc nesladím, proto klidně přidejte cukr nebo sirup). Výborná je také varianta se sušenými švestkami a mákem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezlepkový pohankový koláč / nákyp

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo